Iskreni trol

07.05.2018., ponedjeljak


Vikendaški za pandjelik!
Baka je govorila *pandjelik* ; s jednim specifičnim naglaskom; ja vam ga nemrem dočarati slovima.

Pandjelik oliti ponedjeljak mnogi ne vole. Najčešće mi koji ne delamo vikendom, mi koji se jako veselimo petku. Petak je skoro ko praznik. A delala sam ja i na svetke, godinama. Nije da ne znam kak to ide.

No,realno, svaki dan je dobar. Ma svaki dan je odičan; jer dani su,na žalost, kratki. I život je prekratak ; a meni baš lijep. Pa vam ja svaki dan praznujem. I dignem se ranije, i odem u rosnu šetnju s našim frendovima. Uživaju ko prasci. Nema većeg gušta nego se istovariti u šumarak; oko 05:25 taman kad sunce izlazi. Nosim si i šalicu s kavom, pa škiljim i srčem. Onak naperlitana a na nogama gumene čižme.

No,vikend, da. Vikendi su za odmor. Aktivni odmor. Vikendom se svašta radi. Svašta pa ništa; tak je isto znala reći baka.

I bilo je poruka kroz vikend od familije. Da kaj se dela? Svakaj pa nikaj, rekla sam. A u biti, bilo je svega. Pospremanja, luftanja, kuhanja; šetnje i divljanja, dobrog seksa, zafrkancije, ispijanja kava, španciranja po gradu i placu. Svakaj pa nikaj. Nikaj zato jer nisam bila na Tenerifima. No, tam mi se ni nejde.

I tortu sam spekla. Tak, za bezveze. Da imamo za vikend. I kroz tjedan. Ak i ne pojedemo sve; budu pajceki. Baš pajceki. Pesima nedamo jesti torte.

30 2 h.r.s. cake ( "32 sata torta" , ak doslovce prevodimo )

Za biskvit :

4 jaja
20 dkg štaub šećera
20 dkg glatkog brašna
1 prašak za pecivo
1,5 dcl mlijeka
1,5 dcl ulja

Za filu ( nadjev ) :

500 ml vrhnja za šlag ( što kvalitetnijeg tim bolje )
20 dkg bijele čokolade ( Lidl ima sasvim dobre i cijenom prihvatljive )
10 dkg voćnog sira okusa jagoda ( Danonino, Dukatino ili tome slično .... )
25 dkg friških jagoda

Za natapanje pečenog biskvita : decilitar instant kave ( napravljene )

Preljev :

10 dkg crne čokolade ( što kvalitetnije, to bolje )
5 dkg maslaca ( što kvalitetniji, tim bolje )

Priprema biskvita :

Odvojiti žumanjke od bjelanjaka. Od bjelanjaka izraditi čvrsti snijeg kojega ćemo staviti u frižider dok mučkamo ostalo.

U žumanjke polako nadodajemo šećer i miksamo. Miksamo dok ne dobijemo lijepu , žutu, napuhnutu smjesu. U brašno stavimo prašak za pecivo. Takvo brašno polagano nadodajemo u jaja sa šećerom. Usporedno lagano nadodajemo, malo po malo, mlijeka i ulja. Miksamo dok sve lijepo ne umiksamo potrošivši sav materijal. Na kraju lagano, dio po dio, nadodajemo čvrste bjelanjke mješajući ručno kuhačom ( nikako nečim metalnim )


Kalup za torte ( a može to biti i četvrtasti kalup ) obložimo sa papirom za pečenje ( ne treba onda namaščivati a i manje je posla s pranjem kasnije ) pa u njega ulijemo smjesu. Pečnicu upalimo i zagrijemo. Idealno je peći 30 minuta na temperaturi od 160 celzijusa. Ipak, svaka domaćica najbolje poznaje svoju pećnicu pa se je dobro i tome prilagoditi. A nisu ni sve pećnice iste. Kao ni domaćice .
Pećeni biskvit treba biti lijepo dignut i poduplati se te kada ga propiknemo nožem; isti nam mora prilikom vađenja biti čist a ne zamusan smjesom ( to bi značilo da nije pečeno ) . Ako je biskvit crn a iz pećnice suklja dim - znači da vam je biskvit zagorio.

Biskvit ostavimo u kalupu da se skroz ohladi a za to vrijeme operemo zamazane posude i bacimo se na izradu kreme.

Krema/nadjev :

Od 400 ml vrhnja napravimo šlag ( mikserom ) i stavimo u frižider. Jagode operemo i narežemo te stavimo da prokuhaju sa 5 dkg šećera. Kao da kuhamo pekmez. Kada su se podinstale izradimo ih štapnim mikserom. Ako nemate štapni, zdrobite ih vilicom.
Onih preostalih 100 ml vrhnja za šlag ugrijemo , maknemo s vatre i umješamo bijelu čokoladu. Mješamo dok se sva čokolada ne rastopi.
Sve navedene sastojke dodajemo u napravljeni šlag i mješamo do sjedinjenja, dok ne dobijemo ujednačenu i glatku masu. I ne zaboravimo dodati onaj voćni desertni sir.

Biskvit se taman ohladio pa ga izvadimo iz kalupa i prerežemo. Tu je isto do grifa domaćice. Iskusnjare to naprave kirurški precizno a početnice , nekada, i grbavo. No, ne brinite; file je dosta, fila je fina i ništa se neće vidjeti nakon što se sve to spoji i stisne.

Jedan komad prerezanog biskvita vratimo u kalup ( kojemu smo maknuli dno a za dno iskoristili neki lijepi pladanj/tacnu/tanjur na kojemu ćemo tortu kasnije i prezentirati ) ,stegnemo obruč pa poškropimo sa kavom. Dodamo kremu i lijepo ju razmažemo, rasporedimo . Prekrijemo sa drugim dijelom biskvita i njega također poškropimo kavom. Stavimo u frižider da se stišće ( ne od muke ) na barem tri do četiri sata. Ako ostane i kroz noć; nije problem već prednost.

Dobro ohlađenu i stisnutu tortu izvadimo iz frižidera, maknemo obruč pa napravimo preljev ( kako to danas moderno zovu : ganasche , čitaj - ganaš ) . Otopimo maslac , maknemo ga s vatre i mješamo crnu čokoladu dok se ne rastopi. Tako dobiveni preljev ( famozni ganaš ) prelijemo po torti ,krenemo od sredine pa guramo prema rubovima i ne brinemo što se slijeva. To je, vele, danas moderno tako.

Vratimo još na sat vremena u frižider da se preljev stisne i ,tadaaam; spremno ja za degustaciju.

A evo i malo amaterskih fotki!!! Dobar vam tjedan želim.

- 12:25 - Komentari (16) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.