Indijanka vegetarijanka
27.02.2013., srijeda
725,000 Hrvata ne jede meso
Jučer mi je privukla pogled naslovnica Večernjeg lista. Velikim slovima preko skoro pola stranice je pisalo: '725,000 Hrvata nema za meso ni svaki drugi dan' Ovo je trebalo bombastično najaviti kako je nedostatak mesa znak siromaštva i već i ovako napaćenoj naciji baciti još nešto o čemu će razmišljati – je li jela meso danas. Meso se često povezuje s bogatstvom, a upravo je suprotno. Puno mesa put je u bolest, a da i ne govorimo koliko životinje po farmama svakodnevno pate samo kako bi ljudi mogli uživati u odresku, salamama i sličnom. Tu je i onda taj sklop u glavi da bi se to shvatilo, a kada se i shvati da ti bude toliko stalo pa da napraviš nešto po tom pitanju. Ne kažem da je situacija bajna, ali dokle god budem viđala bačen kruh po cesti, toliko pušača i uživatelja alkohola ne vjerujem u neko veliko siromaštvo u našoj državi. Osim toga, glad je više u očima neko u želucu. A svi bismo bili puno zdraviji i sretniji da ono što pojedemo smanjimo barem za trećinu, ako ne i polovicu. Oznake: meso, siromaštvo, Večernji list |
26.02.2013., utorak
Mlijeko za biodizel
Evo slušam kako će se zaraženo mlijeko koristiti kao biodizel. Bože, kako se lako (riječima) kod nas iznalaze rješenja, kao da smo u Americi! Pa gdje je uopće kod nas pogon za izradu biodizela? Čitam da ima jedan negdje u Lici u vlasništvu Agrokora, ali da oni nemaju pojma ni o kakvom mlijeku koje im, kao, treba stići… A na farmama se one jadne krave muče, trpaju im tko zna što sve ne i evo kako sva ta patnja završi. U konačnici će, prije ili kasnije, naravno završiti u klaonici jer ondje završe sve koje ne daju dovoljno mlijeka ili im mlijeko nije dovoljno dobro, ili su rođene s manom… odnosno koje nisu isplative. I tako opet iz početka. Za mlijeko i meso se dobijaju poticaji, a batat i stevija se stavljaju na crnu listu (nema veze što se radi samo o ekstraktu jer većina uopće ne razumije koja je razlika). U trgovini ne možeš naći domaćeg povrća, čak i peršin uvozimo iz Kine, a ovdje se mlijeko baca i krave ubijaju. Oznake: mlijeko, biodizel, politika, povrće |
25.02.2013., ponedjeljak
Antibiotici
Prema novom istraživanju objavljenom u Proceedings of the National Academy of Sciences, povećanje proizvodnje i korištenja antibiotika ogleda se u sve većem broju gena otpornih na antibiotike, smanjujući sposobnost antibiotika da liječe bolesti kod ljudi i životinja. Kina, najveći svjetski proizvođač i potrošač antibiotika, ne nadgleda njihovu uporabu ili utjecaj na okoliš. Na kineskim komercijalnim farmama svinja istraživači su pronašli 149 jedinstvenih gena otpornih na antibiotike, nekih na razinama 192 do 28.000 puta viših od kontrolnih uzoraka. Iako se istraživanje odnosilo na Kinu, istraživači ističu da to odražava ono što se događa drugdje u svijetu. Geni otporni na antibiotike ne ostaju u okvirima država, već se nalaze u gnojivu koje se prodaje kao kompost, završavaju u podzemnim vodama i rijekama te se šire kroz međunarodnu trgovinu. Oznake: antibiotici, farme, meso, kina, zagađenje, otpornost |
21.02.2013., četvrtak
Vegetarijanstvo i trudnoća
Američka nutricionistička udruga i Nutricionisti Kanade (American Dietetic Association and Dietitians of Canada) izradili su vrlo detaljnu i opširnu studiju čiji je rezultat stav da je 'dobro isplanirana veganska i druga vegetarijanska prehrana pogodna za sve stadije života, uključujući razdoblje trudnoće, laktacije, djetinjstva i adolescencije'. Još nijedna studija nije pokazala da je zdravlje nerođenog djeteta na bilo koji način ugroženo zbog nedostatka mesa u prehrani, odnosno upravo suprotno, imate šansu svom budućem djetetu ponuditi zdravo djetinjstvo bez bolesti i rizika, djetinjstvo bez nametnutog nasilja i okrutnosti. Osim toga, hraneći sebe i svoje dijete etičkom i zdravom prehranom dajete djetetu izbor da samo odluči kad odraste hoće li jesti životinje ili neće. Oznake: vegetarijanstvo, trudnoća |
20.02.2013., srijeda
Dubravka Ugrešić: Ministarstvo boli
Mračan roman koji govori o tome koliko je rat sranja napravio na ovim našim prostorima. Radnja se događa u Nizozemskoj, na jednom fakultetu gdje se nalaze studenti iz svih država bivše Jugoslavije. Sve završava s koje četiri stranice kletvi na svim jezicima bivše Jugoslavije koje su navedene kao narodno blago. CITAT: 'Ne, nema otpusta. Postoji samo zaborav, u čemu nam pomažu svi oni blaženi brisači u našim mozgovima… Tako se mirimo s prošlošću samo ako je imamo u vlasti. Redovito brisati prašinu. Povremeno nešto izmijeniti. Odbaciti ponešto u smeće. Malo otkriti, malo sakriti. Ukloniti mrlje. Držati jezik za zubima. Vaditi ga iz futrole kao oružje. Misliti jedno, govoriti drugo. Omatati se u zvučne fraze. Reći tako da ne kažemo. Kazati tako da ne reknemo.' Oznake: Dubravka Ugrešić, Ministarstvo boli |
19.02.2013., utorak
Čarobna ploča
U ponedjeljak ujutro pogledala sam sa sinom dječju emisiju 'Čarobna ploča'. Inače mi je jako dobra ta emisija, a u zadnje vrijeme se govori o čuvarima prirode i o tome kako treba štedjeti vodu i sličnim načinima kako se štede prirodni resursi. Ono što me posebno pozitivno iznenadilo jest što je u toj emisiji u ponedjeljak bilo riječi o zagađenju zraka i među prvim razlozima su navedene i životinje, točnije krave koje se previše uzgajaju na farmama i tako oslobađaju puno metana te uništavaju ozon. Nisam mogla doći sebi od iznenađenja. 'Ajde da i to doživim! Oznake: televizija, čarobna ploča, zagađenje, priroda, metan, ozon |
18.02.2013., ponedjeljak
Smjernice za prehranu u školama
Imam školarca koji se hranio u školi, ali je prestao. Nisam mogla vjerovati kakvu hranu dobijaju, a o tome sam već i pisala na svom blogu. Dakle, sve najgore od najgoreg, sve prepuno bijelog kruha i peciva, salame, sira i sumnjivih mliječnih napitaka (punih E-ova). Sinoć sam u nekim vijestima čula da će se takvo stanje promijeniti jer je Ministarstvo obrazovanja ili Ministarstvo zdravlja, ne znam sad koje, dalo smjernice za školske kuhinje. U oči mi je odmah upala prva odredba – SVAKI DAN moraju na meniju biti meso i mliječni proizvodi. Dakle, ove dvije vrste namirnica prve su na listi preporučenih namirnica! Mislim da je svaki komentar suvišan, osim da se sigurno nekome opet namješta posao. Oznake: hrana, kolač, meso, mlijeko |
15.02.2013., petak
Tomislav Petrušić: Ayurveda
Knjiga o ayurvedi i dijelovi koji objašnjavajuu zašto je vegetarijanstvo za čovjeka najbolji izbor: Oznake: ayurveda, vegetarijanstvo |
14.02.2013., četvrtak
Istina o mesu
Prenosim s Net.hr-a: Novi skandal koji zadnjih dana trese prehrambenu industriju mnoge će potrošače natjerati da promisle što to jedu i što se zaista nalazi u hrani koju kupuju. Zamjena govedine konjetinom i nije najstrašnije što se potrošačima podvaljuje. U javnost su već ranije procurile neke šokantne informacije o proizvodnji govedine, a u nastavku donosimo pet činjenica koje možda ne biste uopće htjeli znati ako su vam hamburgeri omiljeno jelo. 1. Meso dolazi u dodir s amonijakom Sjećate li se skandala o 'ružičastoj sluzi' iz travnja prošle godine? Riječ je o dodatku hrani na bazi mljevene junetine, koji se dobiva od raznih otpadnih dijelova mesa, a koji se u procesu proizvodnje tretira amonijakom kako bi se uništile bakterije. Ova mesna prerađevina vrlo se često koristi u proizvodnji hamburgera. 'Cjelokupni ovaj proces, prema mom mišljenju, nema poštovanja prema hrani, ali niti prema ljudima i djeci. Uvijek bih želio znati kada jedem ovakve stvari', kazao je jednom prilikom za CTV New poznati svjetski kuhar Jamie Oliver. Smatra da bi hrana koja se dobiva ovakvim i sličnim procesima morala biti jasno označena, kako bi potrošači bili svjesni što kupuju. Nažalost, to sada nije praksa. 2. Jedan o glavnih krivaca za onečišćenje vode Američka Agencija za zaštitu okoliša potvrdila je da su tvrtke koje proizvode govedinu jedni od najvećih zagađivača okoliša, posebno vode. Diljem SAD-a ova industrija već je onečistila brojne rijeke, potoke i jezera, piše Business Insider. 3. Jedan hamburger dobiva se iz mesa stotine krava U procesu prerade govedine u modernim pogonima velikih kompanija miješa se meso krava uzgojenih na farmama po cijeloj Americi, ali i svijetu. Što znači da jedan hamburger sadrži meso stotine krava, a što otvara mogućnost da bude zaraženo bakterijom E.coli. Može doći i do razvitka nekih drugih bakterija opasnih po ljudsko zdravlje. 4. Meso je puno antibiotika Jedna od manje poznatih opasnosti iz govedine su antibiotici. U proizvodnji prilikom uzgoja krava koriste se brojni antibiotici. Otpad goveda pak se koristi za gnojidbu raznih poljoprivrednih kultura, zbog čega dio završava u tlu. Zbog prevelikog korištenja antibiotika ugrožena je njihova djelotvornost, jer bakterije iz hrane i okoliša u našem tijelu razvijaju otpornost na te lijekove. 5. Meso može biti izloženo zračenju Kako bi se u procesu proizvodnje eliminirale bakterije, posebno opasana E.coli, prehrambena industrija je u potrazi za učinkovitim metodama prerade mesa. Je i zračenje najnovija učinkovita metoda? Kanadska agencija za hranu objavila je da x-zrake ili rendgenske zrake ubijaju i najopasnije bakterije. Iako se tvrdi da je to sasvim sigurna metoda jer se navodno dugo koristi, posljedice za zdravlje ljudi nisu poznate. |
13.02.2013., srijeda
Pokusi na mačkama
12.02.2013., utorak
I Svetska zdravstvena organizacija upozorava na meso i mlijeko
Svjetska zdravstvena organizacija utvrdila je da prehrana utječe najmanje 30 posto na pojavu svih vrsta raka u zapadnim zemljama. Meso i mliječni proizvodi povećavaju rizik za moždani udar, bolesti srca i rak. Prema nedavnom izvještaju World Cancer Research Fund i American Institute for Cancer Research konzumiranje prerađenog mesa veoma je povezano s rakom debeloga crijeva, drugim najvećim uzrokom smrti od raka u Velikoj Britaniji. Zemlje s većim unosom masnoća životinjskog podrijetla imaju veću učestalost raka dojke, dok muškarci koji konzumiraju crveno meso pet puta tjedno imaju veći rizik od razvoja raka prostate. Konzumiranje mesa može povećati rizik od raka bubrega i gušterače. Istraživanja u Engleskoj i Njemačkoj pokazala su da vegetarijanci imaju oko 40 posto manju vjerojatnost za razvoj raka u odnosu na mesojede. Oznake: meso, mlijeko, Zdravlje, vegetarijanstvo |
11.02.2013., ponedjeljak
Haljina od špeka
Ako je nešto gore od jedenja mesa, onda je to razbacivanje hranom, kakvog god ona porijekla bila. A upravo to se često događa u modernom društvu koje ništa ne cijeni. Samo jedan primjer (uz sve mesne kreacije Lady Gage (ali kakva je ona uopće lady?))) jest i sljedeća haljina od špeka ili slanine. Naime, okrunjena je kraljica špeka koja je obukla ovu haljinu na 6. festivalu špeka u Iowi za vikend. Dizajner (ili bolje reći mesar) ove haljine je utrošio oko 9 kg špeka i oko kilogram i pol ljepila i 15 do 20 sati rada. Festival špeka velika je stvar, u tri minute rasprodano je oko 8,000 ulaznica, svaka po 35 dolara. Kraljica špeka morala je odgovarati na pitanja o špeku te je na festivalu poštedila jednu svinju od toga da bude pretvorena u špek. Ljudska glupost doista nema granica. Kruha (mesa) i igara, zar ne? Oznake: haljina, špek, slanina, hrana, razbacivanje, Iowa |
08.02.2013., petak
Amos Oz: Iznenada u dubini šume
Bajka za djecu i odrasle. Prepuna skrivenih značenja koja bi svaki čitatelj trebao prepoznati. Na prvi pogled nevina, ali zapravo vrlo duboka priča s mnogo pouka. O tome kako su ljudi grozni jedni prema drugima i kako su jednako takvi prema životinjama. Predivna priča. Oznake: Amos Oz, Iznenada u dubini šume |
07.02.2013., četvrtak
Shan Sa: Igra go
Shan Sa kineska je spisateljica koja se prvo pokazala kao vrsna pjesnikinja na materinjem jeziku, a kasnije se seli u Pariz i piše na francuskom. Roman govori o Mandžuriji 30-ih godina kada ondje vlada rat i zemlja je pod japanskom opsadom. Sve je zapravo povezano zanimljivom igrom go, koja u svijetu kaosa donosi barem nekakav spokoj pa čak i početak ljubavi. CITATI: 'Muškarci su pauci koji hvataju žene u stupicu istkanu od njihova sjemena.' 'Svijet u kojem živimo Postojan je onoliko Koliko i Mjesečeva zraka Što se zrcali na vodi Zahvaćenoj u dlanu…' 'Muška strast gasi se brže od ženske ljepote.' Oznake: Shan Sa, Igra go, roman, Književnost |
06.02.2013., srijeda
Vegetarijanci imaju za trećinu manji rizik od srčanih bolesti
Prenosim s Metro-portal.hr-a: Prestanak konzumiranja mesa može imati velikog utjecaja na zdravlje vašeg srca, pokazalo je istraživanje provedeno na 44.500 osoba u Velikoj Britaniji čiji su rezultati ukazali da takav način prehrane smanjuje rizik od srčanih bolesti za 32 posto. Velike razlike u krvnom pritisku, tjelesnoj težini i razini kolesterola izravno utječu na poboljšanje zdravlja koje dolazi od prestanka konzumiranja mesa. Glavni uzrok srčanih oboljenja su masne naslage u arterijama koje svakodnevno odnose veliki broj života u zapadnim zemljama. U istraživanju provedenom na Oxfordu analizirane su informacije od 29.400 ljudi koji konzumiraju meso i 15.100 vegetarijanaca tijekom 11 godina. Za vrijeme tog perioda 1.066 ljudi je zatražilo liječničku pomoć zbog srčanih tegoba, a 169 ih je umrlo od srčanog udara. Najveći broj oboljelih i umrlih konzumirao je meso, a kako kaže voditeljica istraživanja dr. Crowe, vegetarijanci unose vrlo malo zasićenih kiselina što rezultate čini logičnim. Uz to, vegetarijanci imaju nižu razinu lošeg kolesterola, niži krvni pritisak i primjereniju tjelesnu težinu. Oznake: meso, vegetarijanstvo, Zdravlje |