Indijanka vegetarijanka

28.09.2012., petak

Med ili sirupi?

Vegani kažu kako ne treba jesti med jer pri proizvodnji meda neke od pčela budu ubijene. Stoga preporučuju javorov sirup ili agavin sirup. Javorov sirup uglavnom se proizvodi u Kanadi, a agavin u Meksiku. Nema šanse da se takvo što proizvodi u Hrvatskoj jer što se kod na uopće proizvodi? Eh,da, med se proizvodi. Imam ga za kupiti tako reći u susjedstvu. I još im dam svoju teglicu što je smanjivanje smeća na neki način. A zdravo je sve, i med, i agavin, i javorov sirup. Međutim, koliko se zagadi zrak dok taj isti javorov sirup ili agavin sirup stigne u Hrvatsku iz daleke prekooceanske države? Vjerojatno jako puno! Plus agavin je sirup pakiran u plastičnoj amabalaži, barem onaj koji ja vidim. A cijena je pregolema, 250 ml je u rangu s velikom teglicom meda. I tko mi može garantirati da nijedan kukac nije poginuo kada su pravili agavin ili javorov sirup? Zboge svega navedenog biram med jer smatram da je najekološkiji izbor. Imam li pravo ili mi je razmišljanje u sasvim krivom smjeru?

27.09.2012., četvrtak

Hrabrost priznanja

'Dok ne prepoznamo okrutnost samu po sebi – bez obzira je li prema čovjeku ili prema životinji – ne možemo očekivati da će stvari na ovom svijetu biti znatno bolje. Ne može biti mir u srcu ljudi koji uživaju u ubijanju bilo kojeg živog stvora. Svaki čin koji slavi ili čak tolerira takav moronski čin ugode, čovječanstvo se vraća korak natrag u svom napretku.'

Rachel Carson

26.09.2012., srijeda

Tko kaže da je vege hrana skuplja?

Jučer mi je bio rođendan. Odvezla sam 23 km na biciklu, to mi je bila želja, otići u susjedni grad na biciklu i vratiti se. Cesta je jako prometna, zagušena automobilima. Kada sam se vraćala bile su čak dvije saobraćajke, srećom nitko nije poginuo. Ludi dan, izgleda. Sunce upržilo pa se ljudima upržili i mozgovi i počeli živčaniti. Ali kao da je to do vremena. Kažu stari – nije to od boga već od roda.

Navečer večera u lokalnom restoranu s mojim najmilijima. Tri vege menija i dva mesna. I tko mi sad kaže da je bezmesna prehrana skuplja? Gle ti ovo – pohane gljive s prilogom 25 kn plus salata od 10 kn, sve skupa 35 kn. A gle ti sad ovo – miješano meso 50 kn, nekakav lungić 55 kn, plus prilog od 10 kn, plus umak, plus salata i kruh… bezmesni 35 kn, mesni 73 i 78 kn. Eto, pa vi sad računajte.

25.09.2012., utorak

Vegetarijanka na pecanju

Što učiniti kada vaši najbliži idu na pecanje? Nije to tako često, ali idu ponekad. Ideš i ti s njima. Ponekad. I što onda? Dok oni pecaju, prošećem pse. Ali opet se vratim do njih, da pokupe stvari. Onda kažu: 'Pričekaj još malo.' I onda ti čekaš. I gledaš. I patiš se.

Gledaš one bjelkice kako se koprcaju kada im se udica bolno zabije u usta. Onda je skinu i bace u kantu s malo vode, k drugim bjelkicama i klenovima od kojih neki bjesomučno plivaju gore – dolje, otvaraju usta, a neki su već okrenuti na leđa. Gotovi.

I što sad da napravim? Da ih sve izlijem natrag u vodu? To sam već napravila nekoliko puta i nisam dobro prošla. Da ih gledam dok se muče? To i radim. Već sam ih (svoje pecaroše) molila da im skrate muke pa da se barem ne pate, ali i to brzo zaborave.

Gledam ih tako kako se muče i jebem taj jebeni život u kojem uvijek moraš raditi nekakve kompromise. I znam kako sam doista prah i u prah ću se pretvoriti. Prah koji će netko oprati mokrom krpom sa svojih cipela.

I onda još vidim fotku na internetu koja je većini smiješna… koji humor, mo'š si mislit'! Da ovako plivaju ljudska djeca s istim natpisom, nikome ne bi bilo smiješno.

Image and video hosting by TinyPic

24.09.2012., ponedjeljak

Zatvor

Poznanik, koji, kad god me vidi da jedem, kaže: 'Opet samo te biljke jedeš!' požalio mi se kako već četiri dana nije imao stolicu. Četiri dana??!! Što bi rekli tinejdžeri – WTF? Trbuh napuhnut, zrak udara na želudac pa čak i prema srcu. Jedva sjedi, jedva hoda. Kaže, jednom je tako imao zatvor osam dana i otišao na hitnu, gdje su ga samo isklistirali. Pitam ga jede li suhe šljive, ali veli da ništa ne pomaže. Mislim si ja kako dvije – tri suhe šljive sigurno neće pomoći, ali da ih jede svaki dan… Nisu to samo suhe šljive… općenito voće je odlično protiv zatvora, svako jutro jedan smoothie od voća i nema zatvora ni u pomisli…

Ali kome da ja to kažem? Čovjeku koji svaki dan jednostavno mora imati meso, i to ne bilo kakvo, govedina i svinjetina su hit.

Ne kažem ja kako svaki mesojed ima zatvor… ali da prehrana ima utjecaja, itekako ima. Ali neki ne žele ni probati problem riješiti prehranom već lijekovima, klistiranjem i sličnim… A što je tek s onim – 'neka hrana bude lijek tvoj, a lijek tvoja hrana'.

21.09.2012., petak

Sirova hrana – 2. dio

Evo me u čarobnom svijetu sirove hrane, ovaj puta radi se o torti. Sve se melje u multipraktiku i veoma je jednostavno, a rezultat fantastičan.

Još jedno razmišljanje – vidim da dosta recepata sirove hrane traži dehidrator, uređaj za isušivanje viška vode iz namrinica. Kod nas košta vrtoglavih 3,000 kuna, ali mi se nameće i pitanje je li ovakva hrana, dakle iz dehidratora – sirova? Po meni, ipak nije jer je termički obrađena, iako pod veoma niskom temperaturom. Za isušivanje se može koristiti i pećnica na 45 'C po nekoliko sati, ali nisam probala, a i ne namjeravam, barem za sada.

Ovo je osnovni recept koji sam malo izmijenila:

1 i pol šalica oraha
1 i pol šalica lješnjaka
1 i pol šalica datulja
1 i pol šalica grožđica
6 velikih žlica kakaa
2 žližice vanila ekstrakta

Dakle, stavila sam orahe, a umjesto lješnjaka suncokret. Umjesto datulja sam stavila kombinaciju suhih šljiva, marelica i smokvi, a vanila ekstrakt nisam stavila.

Postupak:

U multipraktik staviti sjemenke i dobro samljeti, slično kao brašno. U to postepeno davati ostale sastojke i cijelo vrijeme imati multipraktik uključen. Kada je sve dobro samljeveno, istresti u zdjelu i malo mijesiti rukama. Masa se lijepi i lako oblikuje. Staviti u željeni oblik te ostaviti u hladnjaku preko noći da se može lijepo rezati. Po želji se može staviti kakvo voće na vrh ili, kako sam ja napravila, razdvojiti u dvije kore, a između staviti kremu od banane.

Krema:

Pet banana
Sok jednog limuna

Sve dobro izmiksati u multipraktiku i koristiti kao kremu.

Dakle, pola smjese za kore staviti na donji dio, pritisnuti prstima. Na to staviti kremu od banana, a na nju rasporediti drugi dio (malo se mrvi, ali potrebno ga je samo posuti preko kreme i lagano pritisnuti). Obavezno ostaviti da odstoji preko noći i sutra se reže bez problema.

Odlično!

19.09.2012., srijeda

Indijanske izreke o životinjama i prirodi

Svaka životinja zna više od čovjeka.

Što je čovjek bez životinja? Ako bi sve životinje nestale čovjek bi umro od velike samoće duha. Što god se događa životinjama, događa se i ljudima.

Moramo čuvati šume za svoje unuke. I moramo čuvati šume za sve one koji ne mogu govoriti u svoje ime – životinje i biljke.

18.09.2012., utorak

Samo gljive jedeš

Neki dan došao susjed i zatekao me kako jedem gulaš od gljiva (šampinjona i bukovača) te je komentar bio: 'Kako ti samo od gljiva živiš?' Već sam se naviknula na takve stvari te sam se samo blesavo nasmijala i prešutjela jer znam da nema koristi od objašnjavanja. Oni koji jedu meso obično misle da ja jedem travu ili samo jedno te isto, u ovom slučaju – gljive. Doduše, jedem ih često jer ih obožavam, ali ne i svaki dan. S druge strane, to što oni svakoga dana jedu meso, to im nije nimalo čudno niti vrijedno spomena. To je nešto što se smatra normalnim, a već sam nebrojeno puta čula kako se ljudi žale kada nisu imali nekakav leš na tanjuru tog dana: 'E, ja danas nisam imala meso. Samo papriku i rižu…' Kao da je to nešto što pokazuje koliko se pate ili koliko nemaju novaca, kao dokaz koliko su jadni i koliko im u životu manjka materijalnih sredstava pa da bi si makar pripremili 'pristojan' objed.

17.09.2012., ponedjeljak

1 : 100

Koji je današnji omjer vegetarijanaca prema mesojedima? Nemam pojma, ali uzmimo da je jedan prema sto. To je kao da u nekakvoj hali 100 ljudi puši cigarete, a jedan ne. Kakav je rezultat? Zadimljena prostorija, smrdljiva odjeća i naotečene oči, barem za tog jednog koji ne puši. Često si mislim kako sve skupa i ne donosi nekakav boljitak za životinje, što mi je konačni cilj. Iako broj vegetarijanaca nezaustavljivo raste, s druge strane raste i broj onih koji jedu meso ili ga barem jedu više nego prije jer im je dostupnije, u kojem god obliku bilo. I, ima li sve to skupa smisla? Iako bi netko mogao pomisliti da je ovo kriza, naprotiv. Znam da ne mogu spasiti cijeli svijet, ali mogu svoj. I kako mijenjam svoj svijet, tako ta promjena dodirne i ljude koji su sa mnom. Ljude koji ne mogu bez mesa, ali ga nesumnjivo jedu manje nego prije. Ljude koji probaju vegetarijansku hranu i začude se kako obrok može biti dobar i bez mesa. Ljudi koji se zamisle kada im kažem o patnjama životinjama. Polako, polako, iako većina današnje hrane počiva na oceanima krvi, ipak postoje mali otoci koji su se izdignuli iz te krvi i strše. Vedro i ponosno, ne toliko s nadom u bolje sutra, koliko s vjerom da će takvih otoka biti sve više.

14.09.2012., petak

Najstariji čovjek na svijetu nije jeo meso

U Rusiji je umro najstariji čovjek na svijetu, imao je 122 godine. Evo nešto iz njegova života, prenosim s Jutarnjeg:

U ruskoj provinciji Dagestan u 122. godini života umro je Magomed Labazanov za kojega se smatra da je bio najstariji čovjek na svijetu . Do svoje smrti bio je vrlo aktivan, a svoj 118. rođendan proslavio je plešući tradicionalni ples s Kavkaza.

Nikad nije konzumirao alkohol niti je pušio. Sa svojom suprugom koju je davno pokopao spavao je samo u njezine plodne dane, a s tim je aktivnostima prestao kada mu je rodila četvrtog sina. Od četiri sina samo je još jedan na životu. Krojački radnik se nikad ne bi maknuo iz svog sela da ga na početku Drugog svjetskog rata u dobi od 51 godine Staljin nije poput tisuća Dagestanaca za koje je mislio da bi mogli postati nacistički simpatizeri poslao u Sibir.

Iz Sibira se vratio 1950. godine i nastavio svojim pastoralnim životom i vrlo racionaliziranom prehranom kojoj po njegovim riječima može i zahvaliti svoju dugovječnost. Meso nije jeo gotovo nikada, a osnovna hrana mu je bilo kuhano povrće i voće bogato začinjeno divljim češnjakom uz neizostavno kozje mlijeko. Lebazanov, koji u svom životu nikada nije naučio čitati i pisati, svjedok je cijele jedne epohe. Rođen je prije nego što je car Nikolaj Romanov II. stupio na prijestolje, imao je 27 godina kada je Boljševičkom revolucijom Lenjin došao na vlast u Rusiji, a 63 godine kada je umro Josif Visarionovič Staljin zbog kojeg je deset godina proveo u Sibiru.

Image and video hosting by TinyPic

13.09.2012., četvrtak

Sirova hrana – prvi dio

Dosta čitam o sirovoj hrani, odnosno sve je više ljudi koji jedu sirovu hranu te niču restorani sirove hrane, posebice vani. Temelje se na vjerovanju kako su prvi ljudi jeli isključivo sirovu hranu još dok nisu poznavali vatru te da je sirova hrana najzdravija. To je vjerojatno istina, ali tada nije bilo ovakve modificirane hrane kao danas pa sad te usporedbe ne znam da li baš u cijelosti drže vodu, odnosno jeli su sirove bobice koje nisu nimalo bile nalik na ono što se danas jede sirovo plus danas puno toga sirovog sljedbenici sirove hrane trebaju izblendati u blenderu ili multipraktiku što preci sigurno nisu imali. Ne bih mogla baš u cijelosti prijeći na sirovu hranu iako mi se ideja sviđa. Jedem puno sirove salate i inače, ali ne mogu zamisliti da ne jedem kašu, grah, slanutak, leću i slično.

Jučer sam napravila špagete od tikvica (ne špagete s tikvicama već od tikvica), dakle sasvim sirove tikvice sam jela prvi put u životu. Izrezala sam ih na špagete (z pomoć ručnog ribeža), a onda preko njih stavila umak od usitnjenog luka, paradajza, bijelog luka, malo avokada, sjemenki suncokreta, feferona i maslinovog ulja. Izgleda božanstveno, a ni okus nije loš! Dobar tek! Sigurna sam da je ovo tek jedan u nizu sirovih recepata koje ću praviti, posebice za večeru. A što me još učinilo sretnom jest i činjenica da se mom osmogodišnjem sinu svidjelo!

12.09.2012., srijeda

Jedite manje brašna i mesa

Tijekom Drugog svjetskog rata izišlo je niz postera koji su ljude upozoravali koliko je važno iskoristiti svu hranu, odnosno ne bacati je. Danas, iako ima mnogo gladnih u svijetu, bogati bacaju više nego ikada. U Sjevernoj Americi se baci čak oko 40 posto hrane. Diljem svijeta baci se oko trećina hrane zbog loše kvalitete uroda, loše distribucije i skladištenja i prevelikih porcija obroka. I ne samo da se na ovaj način baca hrana već i gorivo koje se koristilo za njezinu distribuciju, voda u procesu pripreme i još mnogo toga.

Jedan od postera iz Drugog svjetskog rata koji potiče na manje bacanje hrane kaže i da se koristi manje brašna i mesa. Jesu li tada ljudi bili ekološki svjesniji nego danas? Moglo bi se reći. Sada će mnogi reći da je tada bila nestašica i glad, ali ipak ne radi se samo o tome. Čovjek u posljednjih nekoliko desetljeća pokazuje preveliku glad za svime i tako uništava svoj okoliš više nego ikad te ne pokazuje nikakvo suosjećanje i poštovanje prema bilo čemu.

Image and video hosting by TinyPic

11.09.2012., utorak

Crazy Horse:

'Koliko puta bijeli čovjek mora prekršiti svoja obećanja? Koliko kratko pamćenje ima? I zašto su jučerašnja obećanja drugačija od današnjih?

07.09.2012., petak

Sok od trnjina i jabuka; sok od gloginja

Trnjine su bobice iste boje kao i šljive, ali puno sitnije. Rastu kao grmovi, ali mogu izrasti i u velika stabla visoka nekoliko metara. Zdrav je i cvijet, i list, i bobice, i korijen. Odlične su za čišćenje krvi, za probleme sa želucem i ostalim probavnim organima. Dobre su za jačanje organizma, daju se sportašima.

Ove godine nema ih previše, ali nađe se koja. Pronašla sam čitavu 'šumu' trnjina, ali rijetko koji grm ima plod. Najviše se beru poslije prvog mraza, kada postanu nešto slađe, ali meni ne smeta njihov opor okus (skupljaju usta). U Francuskoj ih kisele i koriste umjesto maslina (to ću probati, ako ih opet nađem).

Evo kako sam napravila sok od trnjina i jabuka (količine od oka, koliko imate):

Sve oprati, jabuke narezati, pomiješati s vodom – imala sam dosta voća, sve je bilo 'na gusto'. Staviti u ekspres lonac i ostaviti da zakipi, čim se prsten počne dizati, ugasiti. Ostaviti da se ohladi preko noći. Izgnječiti i iscijediti i piti. Tko želi može dodati zaslađivač po želji. Boja ovog pića je očaravajuća!

Gloginje su, pak, odlično rodile ove godine. Skuhala sam ih na isti način i zgnječila te dodala meda. Ovaj napitak nije nešto posebno fin, ali je odličan za srce, jača ga i dobar je protiv aritmije. Pije se svaki dan po čaša, s tim da se šesti dan pravi pauza koja traje tri dana (jer ako se dugo koristi, glog može djelovati blago otrovno) pa se opet nastavi i tako redom. Od lišća i cvijeta gloga pravi se čaj iste namjene.

06.09.2012., četvrtak

Guy de Maupassant: 'Bel Ami'

Roman na 360 stranica francuskog književnika koji vjerno opisuje uspon novinara na društvenoj ljestvici. On to ponajprije pokušava preko žena, bilo ljubavnica, bilo žena koje odluči oženiti. Ježim se od njegove proračunatosti, on samo uzima i nema srama, a u tome mu uvelike pomaže i šarm te zgodan izgled. Novinar je porijeklom iz siromašnog sela, roditelji su mu polupismeni seljaci, ali njegova želja za društvenim priznanjem je velika i ne libi se ostvariti je koristeći se svim sredstvima. Po romanu je nedavno snimljen i film, a glavnog lika igra R. Pattinson, mislim da će to biti zanimljivo pogledati i usprediti roman i film.

05.09.2012., srijeda

Proročanstvo naroda Cree:

Kada porežete sve drveće,
kada izlovite sve životinje,
kada zagadite svu vodu,
kada zrak više ne bude siguran za disanje,
tek tada ćete naučiti da ne možete jesti novac.

04.09.2012., utorak

Životinje

Pitanje nije mogu li one razumjeti niti mogu li one govoriti. Pitanje je mogu li one patiti.

03.09.2012., ponedjeljak

Glumica traži od Putina veganske obroke u zatvorima

Alicia Silverstone, zbog saznanja o tome kako se na sudu jedna od članica Pussy Riot, koja se nalazi u zatvoru, srušila zbog nedostatka hrane (jer je veganka) pisala je Vladimiru Putinu da je opskrbe veganskim obrocima, te da isto učini i svim ostalim zatvorenicima u ruskim zatvorima. Do sada, dakako, nije dobila nikakvog odgovora, a pitanje je i hoće li. To je kao da je pisala isto to nekom od naših političara. Putin, čuveni macho man koji se hvasta jahanjem konja i odlaskom u lov – baš je njega briga za veganstvo.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.