Trnjine su bobice iste boje kao i šljive, ali puno sitnije. Rastu kao grmovi, ali mogu izrasti i u velika stabla visoka nekoliko metara. Zdrav je i cvijet, i list, i bobice, i korijen. Odlične su za čišćenje krvi, za probleme sa želucem i ostalim probavnim organima. Dobre su za jačanje organizma, daju se sportašima.
Ove godine nema ih previše, ali nađe se koja. Pronašla sam čitavu 'šumu' trnjina, ali rijetko koji grm ima plod. Najviše se beru poslije prvog mraza, kada postanu nešto slađe, ali meni ne smeta njihov opor okus (skupljaju usta). U Francuskoj ih kisele i koriste umjesto maslina (to ću probati, ako ih opet nađem).
Evo kako sam napravila sok od trnjina i jabuka (količine od oka, koliko imate):
Sve oprati, jabuke narezati, pomiješati s vodom – imala sam dosta voća, sve je bilo 'na gusto'. Staviti u ekspres lonac i ostaviti da zakipi, čim se prsten počne dizati, ugasiti. Ostaviti da se ohladi preko noći. Izgnječiti i iscijediti i piti. Tko želi može dodati zaslađivač po želji. Boja ovog pića je očaravajuća!
Gloginje su, pak, odlično rodile ove godine. Skuhala sam ih na isti način i zgnječila te dodala meda. Ovaj napitak nije nešto posebno fin, ali je odličan za srce, jača ga i dobar je protiv aritmije. Pije se svaki dan po čaša, s tim da se šesti dan pravi pauza koja traje tri dana (jer ako se dugo koristi, glog može djelovati blago otrovno) pa se opet nastavi i tako redom. Od lišća i cvijeta gloga pravi se čaj iste namjene.
Post je objavljen 07.09.2012. u 10:59 sati.