Evo me u čarobnom svijetu sirove hrane, ovaj puta radi se o torti. Sve se melje u multipraktiku i veoma je jednostavno, a rezultat fantastičan.
Još jedno razmišljanje – vidim da dosta recepata sirove hrane traži dehidrator, uređaj za isušivanje viška vode iz namrinica. Kod nas košta vrtoglavih 3,000 kuna, ali mi se nameće i pitanje je li ovakva hrana, dakle iz dehidratora – sirova? Po meni, ipak nije jer je termički obrađena, iako pod veoma niskom temperaturom. Za isušivanje se može koristiti i pećnica na 45 'C po nekoliko sati, ali nisam probala, a i ne namjeravam, barem za sada.
Ovo je osnovni recept koji sam malo izmijenila:
1 i pol šalica oraha
1 i pol šalica lješnjaka
1 i pol šalica datulja
1 i pol šalica grožđica
6 velikih žlica kakaa
2 žližice vanila ekstrakta
Dakle, stavila sam orahe, a umjesto lješnjaka suncokret. Umjesto datulja sam stavila kombinaciju suhih šljiva, marelica i smokvi, a vanila ekstrakt nisam stavila.
Postupak:
U multipraktik staviti sjemenke i dobro samljeti, slično kao brašno. U to postepeno davati ostale sastojke i cijelo vrijeme imati multipraktik uključen. Kada je sve dobro samljeveno, istresti u zdjelu i malo mijesiti rukama. Masa se lijepi i lako oblikuje. Staviti u željeni oblik te ostaviti u hladnjaku preko noći da se može lijepo rezati. Po želji se može staviti kakvo voće na vrh ili, kako sam ja napravila, razdvojiti u dvije kore, a između staviti kremu od banane.
Krema:
Pet banana
Sok jednog limuna
Sve dobro izmiksati u multipraktiku i koristiti kao kremu.
Dakle, pola smjese za kore staviti na donji dio, pritisnuti prstima. Na to staviti kremu od banana, a na nju rasporediti drugi dio (malo se mrvi, ali potrebno ga je samo posuti preko kreme i lagano pritisnuti). Obavezno ostaviti da odstoji preko noći i sutra se reže bez problema.
Odlično!
Post je objavljen 21.09.2012. u 11:27 sati.