Indijanka vegetarijanka

31.10.2008., petak

Markiranje ovaca

ovce Ovako markiraju ovce na tržnici u indijskom gradu Amritsaru. Ova je prodana, ova nije... i tako redom...

Izvor: bbc.com

30.10.2008., četvrtak

U Pakistanu hajka na divlje svinje

divlja svinja Vlasti u pakistanskom glavnom gradu Islamabadu objavile su opću hajku na divlje svinje budući je nekoliko primjeraka ovih životinja ušlo u 'visoko sigurnosne zone'. Već je nekoliko desetaka ovih jadnih životinja ubijeno ili otrovano jer su upale u područje oko predsjedničke palače (ah, kojeg li grijeha!). Inače, divlje svinje žive u vrlo uskom području šuma oko Islamabada.

Posljednjih nekoliko godina divlje svinje često ulaze u grad i zabilježen je veći broj nesreća u kojima su i one sudjelovale. No, u akciju se krenulo kada su svinje 'napale' predsjedničku palaču.

Kažu da je glavni krivac za privlačenje velikog broja svinja u grad bacanje smeća svojekuda, što svinje jako privlači.

Već su plaćeni i lovci koji prate divlje svinje i ubijaju ih, a kažu da su dozvole za ubijanje dobili i neki strani diplomati te građani.

Izvor: bbc.com

29.10.2008., srijeda

Alge kao gorivo budućnosti?

alge Znanstvenici smatraju da će gorivo koje se može dobiti iz alga u moru, biti spas za neke regije, kao što je primjerice Škotska. Ovako se, kažu ne bi trebalo koristiti poljoprivredno zemljište kojeg i ovako ima malo na raspolaganju, a u moru bi se uzgajale alge i iskoristile kao gorivo za automobile, ali i grijanje.

Cijeli projekt započela je škotska Organizacija za znanost o moru, a smatra se da bi za uzgoj algi najbolja bila zapadna obala Škotske i otočje koje se ondje nalazi jer je ondje relativno čisto more. Kažu da je dobivanje energije iz algi jedan od najboljih oblika zelene energije te smatraju da bi unošenje algi u to područje imalo pozitivan učinak na bioraznolikost (u što ja sumnjam). Ističu kako je glavna prednost algi kao biogoriva to što, za razliku od onog koji se uzgaja na tlu, ima dovoljno mjesta u vodi (što ze za obradive površine ne može reći) te što nema problema s vodom koji su česti na kopnenim oranicama.

Izvor: bbc.com

28.10.2008., utorak

Konj dobio umjetnu nogu – prva takva operacija

Konj s umjetnom nogom Konj Riley koji je prije četiri godine ozlijedio donji dio zadnje lijeve noge, dobio je umjetnu nogu i nastavit će živjeti iako su ga prvo mislili uspavati. Prije četiri godine ozlijedio je nogu i smješten je u prihvatlište za životinje, gdje su mu u nogu stavili nekakav metalni tanjur. No, cijela stvar se zakomplicirala pa su mislili da će ga morati uspavati. Ali, na kraju su došli na ideju da mu amputiraju donji dio noge i umjesto njega stave umjetnu nogu, što je na kraju i uspjelo.

Kažu da se konj izvrsno oporavlja, šeće po imanju pa čak može nositi i jahača. Glasnogovornica skloništa za životinje u Utahu, gdje se Riley i nalazi kaže: 'Svake godine se tisuće konja uspava zbog sličnog problema, zato je ovo važan pothvat.'

Izvor: Telegraph.co.uk

27.10.2008., ponedjeljak

Pas nije želio ostaviti mačiće u požaru

Leo, mješanac terijera, riskirao je svoj život kako ne bi ostavio same novookoćene mačiće u gorućoj kući u Melbourneu, u Australiji. Nakon što ih je spasio morao je primiti kisik i masažu srcu.

Vatrogaasci koji su gasili požar svjedočili su da se Leo nije htio maknuti od mačića iako je požar bjesnio i bilo je dosta dima. Žena, njeno troje djece te još jedan pas uspješno su pobjegli iz goruće kuće, no Leo nije želio van dok su mačići unutra. Na kraju su vatrogasci iznijeli i njega i mačiće i svima morali dati oživljavanje.

Izvor: Telegraph.co.uk

26.10.2008., nedjelja

SAMOĆA DUŠE

Ponekad mi se čini (zapravo, ne čini,
već sam poprilično sigurna)
da me Bog zbog nekog razloga
osudio na samoću.
Samoću duše.
O razlozima ovu osude
ne znam ništa,
ali nadam se da ću jedom saznati.
I luta tako moja duša ovim svijetom,
ponekad, samo ponekad
sudari se s nekom drugom dušom
(onda kada dobije osmijeh
ili kakvu srdačnu riječ)
i kaže: 'Dobar dan, druga dušo!'
Druga duša odgovori dobardan
i brzo nestane.
Iščezne.
I opet moja duša nastavi sama dalje
nakon ovakvih sporadičnih sudara.
Nada se češćim sudarima,
dužim sudarima,
boljim sudarima.
Sudarima u kojima moja duša
ne bi dobila samo osmijeh
već i razumijevanje
toleranciju,
komunikaciju
zezanciju
upravo onakvu kakvoj teži,
koju priželjkuje,
kojoj se osmjehuje.

Autor: ja

25.10.2008., subota

LJEKOVITO BILJE: Kako pripremiti uvarak?

Tvrde dijelove biljke kao što su korijenje i kora treba kuhati kako bi dali najbolje iz sebe, a tekućina koja se tako dobije zove se uvarak. Za pripremanje uvarka koristite posudu od nehrđajućeg čelika, staklenu ili emajliranu, ali nikako od aluminija.

Korijenje i kora se beru u jesen. Odreže se nadzemni dio biljke i temeljito opere (korijen), a zatim se nasjecka na manje komade. U posudu se ulije hladna voda i po 1 žličica nasjeckanog korijena ili kore na jednu šalicu vode. Pustite da uzavre i ostavite da lagano vrije 10 do 15 minuta. Procijedite i ostavite da se ohladi. Mogu se držati u hladnjaku do 24 sata (isto kao i čajevi), a piju se hladni ili vrući.

LJEKOVITO BILJE: Kako pripremiti uljni oparak?

Biljna ulja ili oparci su pogodna za vanjsku upotrebu, primjerice masažu.

Staklenku napunite cvjetovima i listovima sušene biljke. Ulijte malo biljnog ulja tako da prekrije bilje (najbolje je suncokretovo ili grožđano ulje). Ostavite staklenku da stoji na suncu oko mjesec dana. Svakodnevno protresite. Procijedite. Ulijte u bočice i čvrsto začepite.

Za jači oparak promijenite bilje u ulju svaka dva tjedna.

Biljke pogodne za upotrebu uljnih oparaka su ružmarin, lavanda, kamilica, mažuran.

24.10.2008., petak

STRAŠNO: Izumljena mačka koja svijetli u mraku

GMO mačka Po danu ova mačka izgleda sasvim normalno, no u noći svijetli! Ovo je novi izum znanstvenika, a radi se o genetski modificiranoj jadnoj mački. Znanstvenici kažu kako će se na ovaj način moći liječiti neke bolesti kod čovjeka.

Mačku su nazvali Mrs Green Genes (gospođa Zeleni Geni) i izgleda kao svaka šestomjesečna mačka. No, pod ultraljubičastim svjetlom, svijetle joj oči, desni i jezik. Cijeli eksperiment napravljen je u SAD-u u New Orleansu, u Centru za UGROŽENE životinjske vrste. Kažu da gen koji su dodali ovoj mački, a zbog kojeg ona svijetli u mraku, neće imati nikakvog utjecaja na ovu mačku. Kažu da je gen 'samo' određeni marker pomoću kojeg bi se trebale liječiti neke bolesti kod čovjeka, a znanstvenik (smiješno da se časti ovim nazivom, kada ovako govori!) zaključuje. 'Svijetleći dio je samo zabava!'

Izvor: Telegraph.co.uk

23.10.2008., četvrtak

eBay zabranjuje prodaju slonovače

Jedno istraživanje je pokazalo da je online prodaja slonovače veliki problem, odnosno toliko je raširen da prijeti i opstanku ove vrste. Međunarodni fond za dobrobit životinja (IFAW) otkrio je oko 7.000 životinjskih dijelova na 183 web sitea u 11 država, a čak 73 posto se odnosilo na slonovaču. Na drugom mjestu, s oko 20 posto su egzotične ptice. Uz njih online se prodaju i žive divlje životinje kao što su majmuni.

Stoga je eBay najavio kako će od 1. siječnja sljedeće godine zabraniti prodaju slonovače na svojim stranicama. No ironično je da će čak 100 tona slonovače, što su ostaci oko 10.000 ubijenih slonova, izaći u prodaju i to legalno! Ovo je odlučila Međunarodna organizacija za trgovanje ugroženim vrstama i to unatoč upozorenjima drugih stručnjaka. Slonovača će biti prodavana aukcijom iz četriri afričke zemlje – Namibije, Botsvane, Južnoafričke Republike i Zimbabwea jer kažu kako imaju previše slonova te im trebaju novci za njihovu zaštitu.

No, mnogi se boje da će se ovom aukcijom samo stimulirati prodaja slonovače. Pretpostavlja se da se oko 20.000 slonova godišnje izmasakrira samo zbog njihovih kljova. Većina slonovače završi u Kini i Japanu, gdje cvjeta proizvodnja predmeta od tog materijala.

Online prodaja slonovače i ostalih dijelova ugroženih životinja čak je 10 puta veća u SAD-u nego u Velikoj Britaniji i Kini, koje dijele drugo mjesto. Stručnjaci kažu kako je trgovina životnjskim dijelovima na internetu sasvim uz bok trgovanju drogom i oružjem, ali su kazne mnogo, mnogo manje!

Izvor: Telegraph.co.uk

22.10.2008., srijeda

Kultura mokrenja na javnim mjestima

Sinoć sam išla u jednu trgovinu i ispred mene je bio simpatičan starčić (barem mi je u tom trenutku bio simpa). Zapamtila sam ga jer je imao hrpu stvari u košari i dosta sam čekala dok je sve to istovario na pult, a blagajnica otkucala (ja sam držala tek dvije stvari u rukama). No, kad sam izašla iz trgovine, tek kojih 10 – 15 metara od trgovine primijetila sam istog tog starčića kako je otkopča šlic i lijepo šorao po nekakavom grmu. Trebam li naglasiti da se radi o većoj trgovini koja (to je 100 posto provjereno) ima WC za kupce?! I, eto, svejedno on izbacio stvar i šora po grmu. Da bi stvar bila još gora i mene još više naljutila i iznervirala, grm je kraj puteljka po kojem prolaze isključivo pješaci, dakle lako je moguće da će netko i zapeti za taj popišani grm jer se radi o uskom puteljku, na koji se nadvijaju grane spomenutog grma. Djeca, psi...ma sve sigurno okrzne koja grana.

I što da sad radim? Da sam mu što rekla, izbila bi svađa, a on svoje ponašanje sigurno ne bi promijenio (već sam se osvjedočila da se s budalama nema smilsa prepucavati, a kakva su vremena, možda još ima skriveni pištolj ili nož u džepu).

Ne znam zašto je to tako kod nas, zašto postoji određena kultura mokrenja po javnim mjestima i bacanja smeća oko sebe po ulici. Ali ne i u svom dvorištu!

21.10.2008., utorak

Pročitajte zbirku priča 'Isplazi jezik'

Ma Jian napisao je zbirku priča 'Isplazi jezik'. Radi se o pet neobičnih priča koje ćete sigurno zapamtiti. Dobro, ne cijele (ha, ha), ali neke od slika ostaju dugo urezane u pamćenje. Ma Jian inače je kineski pisac koji je nakon objavljivanja ovih priča u Kini postao disidentom i svi primjerci novina u kojima su priče prvi put objavljene morale su biti uništene. Danas je uspio ondje objaviti nekoliko knjiga, međutim sve su prije objavljivanja iscenzurirane. Ma živi u Londonu sa svojom suprugom Engleskinjom koja prevodi njegova djela s kineskog, ali kaže da su uvijek rado vraća Kini, koja je njegova inspiracija za sva djela koja je napisao.

U zbirci 'Isplazi jezik' radi se o mladom čovjeku (samom piscu) koji odlazi na Tibet s nadom da će ondje naći duhovni mir. Ondje susreće zanimljive ljude i svjedoči čudnim događajima, ali i shvaća da će teško postići ono što je naumio.

Slike koje ondje vidi (ne zna se jesu li one plod mašte pisca ili je zaista tako) teško se brišu iz pamćenja.

Primjerice, nazočio je tzv. nebeskom pogrebu, kada dvojica braće sahranjuju svoju suprugu (da, obojica su bila oženjena za nju, ali ju je silovao i njihov otac) koja je umrla pri porodu. Ona još uvijek u utrobi nosi nerođeno čedo, a muškarci je komadaju i dijelove njenog tijela bacaju strvinarima.

Ili - žene na Tibetu vole po ljeti jahati obnaženih prsa, baš kao i muškarci.

Ili – priča o djevojčici za koju se vjeruje da je reinkarnacija bude i od samog rođenja živi u hramu, uči molitve i meditacije, a kada napuni 15 godina kao konačni obred inicijacije je seksualni čin s budinim bratom, i to u dvorani punoj ljudi. Na kraju je još stavljaju u hladnu rijeku u kojoj je trebala, zahvaljujući vještinama meditacije preživjeti 3 dana. No, drugi dan se – smrznula.

'Isplazi jezik' je kratka knjiga (kada se radi o broju stranica) koja dugo ostaje u pamćenju!

Slon ovisnik nikada neće biti pušten u divljinu

Slon koji je u Kini proveo tri godini na odvikavanju od droga, neće nikada moći biti pušten u divljinu. Krijumčari životinja davali su mu jesti banane u kojima je heroin i tako je slon postao ovisnik. Kada je sve otrkiveno, slon je bio smješten u sklonište za životinje i uspješno se odviknuo od droga, no sada, kada je naviknut na ljude i to da mu oni nabavljaju hranu, neće moći biti vraćen u divljinu jer ondje ne bi preživio. Osim toga, dobijao je i velike količine lijekova za odvikavanje zbog kojih mu ni psihičko stanje više nije isto. Kada bi ga se pustilo u divljinu, bio bi lak plijen za neke životinje.

Krijumčari su mu davali banane s heroinom kako bi ga lakše uhvatili. Željeli su ga prokrijumčariti iz Kine u Mijanmar (Burmu) i tada su uhvaćeni na granici 2005. godine.

U skloništu za životinje davali su mu između ostalog i velike količine metadona, što je dio odvikavanja od droga, a količine su pet puta veće nego za čovjeka.

Nažalost, ovo nije jedini slon koji je bio ovisan o heroinu. Uz njega još su tri slona u isto vrijeme prošli isti program za odvikavanje.

Sada je psiha ovih slonova znatno drugačija zbog utjecaja droga i lijekova pa oni vrlo lako postaju agresivni te ih iritiraju mnoge stvari.

Izvor: Telegraph.co.uk

20.10.2008., ponedjeljak

Slobodna prodaja životinjskih dijelova u Burmi (Mijanmaru)

Tržnica u Burmi Dijelovi tijela, a najčešće koža, vrlo se lako mogu naći u slobodnoj prodaji u Burmi. Najčešće se radi o koži divljih mačaka, no istražitelji kažu kako se po tržnicama nalaze i kože oko 1.200 drugih životinja. U slobodnoj prodaji su kože tigra i još osam vrsti divljih mačaka koje su na listi ugroženih životinjskih vrsta.

Osim kože, prodaju se i zubi, pandže, kosti pa čak i genitalije, a sve odlazi za turiste u jugoistočnij Aziji. Također, mnogo ovih stvari odlazi u Kinu i Tajland jer se životinjski dijelovi koriste u njihovoj tradicionalnoj medicini. Iako se neke vrste pokušavaju zaštiti, trgovina životinjskim dijelovima naprosto cvjeta u Burmi.

Izvor: Telegraph.co.uk

19.10.2008., nedjelja

LJEKOVITO BILJE: Kako pripremiti sirup?

Biljni sirupi su izvrsni, posebno za djecu.

U posudu stavite 500 g šećera ili meda i dodajte 1 litru vode. Lagano zagrijavajte miješajući dok se šećer ili med ne rastopi. Dodajte 150 g bilja i lagano zagrijavajte oko 5 minuta. Sklonite s vatre i pustite da se moči preko noći. Procijedite i pohranite u hermetički zatvorenu posudu i odložite u hladnjak. Može stajati do 18 mjeseci.

LJEKOVITO BILJE: Kako pripremiti tinkturu?

Tinkture se pripremaju namakanjem ljekovitog bilja u alkoholu ili alkoholu i vodi. Alkohol ekstrahira ljekovite sastojke, a djeluje i kao zaštita.

U staklenku stavite 100 g sušenog bilja ili 300 g svježeg. Dodajte 250 ml votke i ostavite da se moči u tekućini mjesec dana, najbolje na sunčanoj prozorskoj dasci. Svakodnevno lagano protresite. Procijedite i pohranite u tamnu staklenu bocu. Može stajati oko 18 mjeseci.

Tinktura se koristi kao lijek.

18.10.2008., subota

Medvjed može ubiti losa

Zapravo, nikada nisam mislila da medvjed može tako spretno i vješto ubiti tako veliku životinju kao što je los, dok nisam naišla na ovaj video.

Dosta je uznemirujuć, zastrašujuć, ali definitvno informativan pa čak zadivljujuć.

http://community.adn.com/mini_apps/vmix/player.php?ID=2035893&GID=118

Izvor: adn.com

Jamie Oliver se brine o britanskim svinjama

Jamie Oliver Najpoznatiji TV kuhar dobio je zadatak uvidjeti kakvo je stanje među engleskim svinjama. Ondje ih se uzgaja oko 9 milijuna, a Jamie do siječnja sljedeće godine, kada započinje nova sezona njegovog kulinarskog showa, mora spoznati u kakvim uvjetima na farmama one žive.

Jamie je već dobio pohvale za svoje napore da se u školama poboljša kvaliteta prehrane, ali i da se poboljšaju uvjeti života kokica koje nesu jaja po užasnim farmama.

Nakon nekoliko epizoda njegove emsije u kojima se govorilo o proizvodnji jaja te uzgoju pilića na farmama, porasao je broj onih koji žele kupovati jaja iz ekološkog uzgoja (dakle, ona koje su snijele kokice koje vide nebo, sunce i zelenu travu) te piliće iz organskog uzgoja (kažu da se potražnja za ovakvim pilićima udvostručila nakon Jamieovog showa!).

Većina svinjskog mesa u Velikoj Britaniji dolazi od svinja koje cijeli svoj životni vijek provedu unutar farmi, a iako se često misli kako lijepo žive prije nego odu pod nož, stvarnost je daleko od ovog mita. Smatra se da ih barem 35 posto živi u u više nego nehumanim uvjetima. Sada se od Jamiea očekuje kako će pomoći u poboljšanju uvjeta za svinje i da će im biti bolje u Velikoj Britaniji nego u bilo kojoj drugoj europskoj zemlji.

Dobro da je netko potegao ovo pitanje. Tko će biti hrvatski Jamie Oliver?

Izvor: Telegraph.co.uk

17.10.2008., petak

Uz Svjetski dan borbe protiv McDonald'sa ili još jedan dobar razlog da postanete vegetarijanac/ka

U četvrtak, 16.listopada, na Svjetski dan borbe protiv McDonald'sa udruga Prijatelji životinja organizirala je javnu akciju protiv ove multinacionalne kompanije optužene za zločine nad životinjama, ogromne ekološke štete, izrabljivanje radnika, manipulacije djecom, serviranje nezdrave hrane i podržavanje gladi u svijetu.

Aktivisti su na akciju osim transparenata donijeli i dio leša krave kako bi pokazali da hamburgeri ne rastu na drveću, već da su imali svoje tijelo, svoje lice i svoje oči. Akcija se održala 16. listopada u 12 sati ispred McDonald'sovog restorana na Korzu u Rijeci.

McDonald'sova omiljena meta su djeca. Optužbe za manipulaciju djecom jedan su od većih problema te kompanije. Brojne igračke i reklame namijenjene djeci kao hipnotizirane ih dovode u restorane i na taj način stvaraju 'začarani krug' roditelja i djece, gdje roditelji pretvaraju svoju djecu u doživotne posjetitelje McDonald'sa, a njihova djeca pak svoju djecu i tako redom. Bombardirana likovima iz filmova i crtića, igračkama, nasmijanim klaunovima, balonima i ‘zabavom’ djeca su ta koja znatno održavaju njihovo poslovanje.

Začuđujuće je kako običan restoran nezdrave prehrane, bez ikakve edukativne podloge, uspijeva cijelu javnost uvjeriti da su djeca 'luda od želje' da ga posjećuju kako bi se 'davila' u nekvalitetnoj hrani slabe nutricionističke vrijednosti pa se organiziraju i školski posjeti restoranima ove multinacionalna kompanije, koja diljem svijeta hrani populaciju jedne Španjolske.

McDonald's je odgovoran za smrt milijuna životinja godišnje, za njihov loš tretman i brutalno klanje. Postoji direktna povezanost McDonald'sa (koju i sami priznaju) sa sječom prašuma koje se krče radi stvaranja pašnjaka. Krčenjem prašuma istrebljuju se brojne biljne i životinjske vrste, protjeruje se stanovništvo koje tamo živi, a spaljivanjem se potiče i globalno zatopljenje. Proizvodnjom mesa nanose se i druge štete po okoliš, kao i za zrak i vode te se nemilice troše prirodni resursi. Stoga nije slučajno da se Svjetski dan borbe protiv McDonaldsa obilježava kad i Svjetski dan hrane.

Na Svjetski dan hrane, koji se također obilježava 16. listopada, važno je osvrnuti se na pitanja gladi u svijetu i nepravilnog iskorištavanja prirodnih resursa.

Sve životinje koje se uzgajaju zbog mesa pojedu više proteina nego što ih proizvodu - čak i one ‘najproduktivnije’ pojedu 9 kg biljnih proteina da bi proizvele 1 kg mesa. Površina od 10 hektara može se iskoristiti za dobivanje mesa dovoljnog za prehranu 1 čovjeka ili biljne hrane dovoljne za prehranu 20 ljudi.

Procjenjuje se da bi smanjenje proizvodnje mesa za deset posto oslobodilo dovoljno žita da se nahrani 60 milijuna ljudi. Samo uzgojene životinje u SAD-u pojedu onoliko biljne hrane koliko bi moglo nahraniti 2 milijarde ljudi. U zapadnim zemljama oko 80% proizvedenih žitarica koristi se za prehranu životinja.

Pored toga, zapadne zemlje koriste svoju moć inzistirajući na tome da manje bogate zemlje uzgajaju hranu za životinje umjesto da tu hranu uzgajaju za vlastiti narod. Za prehranu životinja iz Europske unije čak 50% potrebne hrane dolazi iz zemalja u razvoju.

Rješenje gladi u svijetu koje je potvrđeno od brojnih svjetskih organizacija koje brinu o uzgoju i potrošnji hrane nude tisuće vegetarijanskih grupa i organizacija. Prelaskom na bezmesnu prehranu otvara se mogućnost za racionalno trošenje prirodnih resursa. Vegetarijanstvo ne koristi samo životinjama, našem zdravlju i okolišu, već direktno utječe na smanjenje gladi u svijetu.

Nagrađivani dokumentarni film 'Super Size Me' u kojem se Morgan Spurlock mjesec dana hranio samo u McDonald'su i nakon toga završio u bolnici, još uvijek se može posuditi u hrvatskim videotekama i korisno ga je pogledati prije odlaska u McDonald'sov restoran.

Ukoliko netko želi i dalje posjećivati restorane brze mesne hrane neka se upita koliko će to utjecati na njega, njegove bližnje, te na životinje i okoliš.

Izvor: Prijatelji životinja

RECEPT: Čokoladna torta s medom

Tijesto: 3 dag čokolade za kuhanje
6 žlica margarina
3/4šalice meda
1 jaje
1 mala žlica vanilije
1.5 šalica brašna
1 mala žlica sode bikarbone
1 mala žlica praška za pecivo
1/4male žlice soli
1/4 šalice kokosovog brašna
1 šalica vrhnja

Glazura: 3 dag čokolade za kuhanje
3 žlice margarina
1/2 šalice meda
1/4 male žlice soli
1/3 šalice mlijeka
1 mala žlica vanilije

Priprema: Na laganoj vatri otopite čokoladu. U drugoj posudi utucite kremu od margarina i meda i dodajte otopljenoj čokoladi. Mješavini dodajte sve suhe sastojke uz stalno miješanje. Sjedinjenu masu istresite u okrugli ili četvrtasti lim za tortu i pecite oko 40 minuta na tenmperaturi 175'C. Glazura: otopite čokoladu i umiješajte ostale sastojke, s tim da količinu meda prilagodite vlastitom ukusu. Ostavite neko vrijeme u hladnjaku da se stegne, zatim glazuru nanesite na tijesto.

Quetzalcoatl (Pernata zmija) – bog čokolade

Azteki su vjerovali u mnogo bogova i bili su uvjereni da njihovom svijetu stalno prijeti katastrofa. Posebno je štovan bog poljoprivrede Quetzalcoatl (Pernata zmija) kojeg su usko povezivali s kakaovcem.

Stari indijanski mit kaže kako je Quetzalcoatl bio vrtlar u raju koji je ljudima podario drvo kakaovca i pokazao im kako ga uzgajati i upotrebljavati zrnje. Njegovi štovatelji smatrali su ga božanstvom koje će se jednog dana vratiti na Zemlju, a ispijanjem čokolade mislili su ubrzati njegov povratak.

Kada se 1519. španjolski osvajač Hernan Cortes sa svojom flotom otisnuo s Kube te doplovio do obale Meksika, Azteki su mislili kako se konačno vratio njihov omiljeni bog Quetzalcoatl. Za konje, koje do tada nikada nisu vidjeli, mislili su da su četveronožna čudovišta. Tako je Cortes iznimno lako ušao u prijestolnicu Azteka i pokorio Indijance.

Iz knjige 'Čokolada, uvijek tako dobra, knjiga o čokoladi' Dragana Šimunca

16.10.2008., četvrtak

Zvijezda X Factora odustala zbog krzna

Leona Lewis Pobjednica britanskog X Factora (to je nešto kao American Idol), Leona Lewis nije došla na otvaranje rasprodaje u velikoj trgovini Harrods zbog svojih vegetarijanskih uvjerenja. Naime, kaže da je otkazala svoje pojavljivanje jer ta trgovina između ostalog prodaje i životinjska krzna, a ona je duboko protiv okrutnosti nad životinjama.

Nagađa se da je Leoni bilo ponuđeno čak milijun funti kako bi se pojavila na otvorenju rasprodaje, ali ona ipak nije došla. Kaže: 'Potpuno sam protiv okrutnosti nad životinjama. Ne nosim nijednu torbu, komad odjeće ili cipele koje imaju bilo što životinjskog u sebi!'

Nedavno je Leona izabrana za najseksi vegetarijanku u Velikoj Britaniji, a velik uspjeh donio joj je hit 'Bleeding Love'.

Izvor: bbc.com

15.10.2008., srijeda

Tisuće galebova

galebovi Na ovoj fotografiji su tisuće galebova koji se bore oko hrane, što su ostaci iz ribolova lokalnih ribara na plaži Costa de Caparica u blizini Lisabona, u Portugalu.

Izvor: Telegraph.co.uk

Greenpeace: kolaps s ribom za McDonalds na Aljasci

Greenpeace javlja kako su zalihe jedne ribe koja se najviše koristi u fast food industriji, a koja živi uz obale Aljaske – pale za čak 50 posto s obzirom na prošlu godinu. Točnije, sada ih ima oko 940.000 tona, a prošle godine taj je broj bio 1.8 milijuna tona. Ova riba najviše se koristi u McDonalds restoranima u fish menijima i imitaciji rakovog mesa. Njime se hrane i tuljani, kitovi i mnoge druge ugrožene životinjske vrste. Stručnjaci kažu kako se ova, inače česta riba u tim vodama jednostavno ne može oporaviti od prevelikog izlova koji je samo prošle godine bio milijun tona.

Osim što je ovo veliki problem i za ugrožene životinjske vrste koje se hrane tom vrstom ribe, također je i problem za male ribare i ostale stanovnike Aljaske, čiji život i preživljavanje ovise o ulovu te ribe.

Mnogi kažu kako izlov ribe prelazi granice zdravog razuma te da bi se trebalo okrenuti ekološkijem pristupu ribarstvu. Greenpeace je pozvao one koji su zaduženi za sastavljanje kvota, da se u prosincu ove godine, kada će se određivati kvote za sljedeću godinu, drastično smanji dozvoljen broj ulovljenih riba. 'Na rubu smo kolapsa ribarstva na Aljasci, no možda se još uvijek nekako može ublažiti katastrofa!' rekao je John Hocevar iz Greenpeacea.

Izvor: Reuters

14.10.2008., utorak

Poštara ugrizla zmija

Jednog floridskog poštara (Efraim Arango, 66 godina star) ugrizla je zmija dok je obavljao svoj svakodnevni posao raznošenja pošiljki. Ugrizla ga je baš u trenutku kada je stavljao pošiljku u jedan sandučić (zmija se nalazila u sandučiću). Poštar se jedva uspio riješiti njenog stiska i još je razdijelio nekoliko pošiljki prije nego što je otišao zatražiti pomoć. Na kraju je završio u bolnici gdje su ustvrdili da ga je ugrizla otrovnica. Srećom, sve je prošlo bez nekih većih komplikacija.

Izvor: AP

RECEPT: Kobasice od mahunarki

Za 6 komada

1 žlica ulja
1 mali crveni luk, nariban
1 mrkva, naribana
1 režanj češnjaka
225 g slanutka iz konzerve, ocijeđenog
225 g bijelog graha iz konzerve, ocijeđenog
1 žličica usitnjenog kima
1 žlica kečapa ili pirea od rajčica
2 žlice tahini paste
sol i papar
1 žlica brašna
150 g krušnih mrvica
2 žlice mljevenih badema

Zagrijte ulje u maloj tavi i dodajte luk, mrkvu i češnjak. Lagano pržite oko 5 minuta. Stavite mahunarke u procesor za hranu i meljite nekoliko sekundi, potom dodajte prženu smjesu, kim, kečap, pastu i napravite grubu smjesu. Pobrašnjenim rukama oblikujte smjesu u 6 kobasica. Umutite jaje u tanjuru te pomiješajte mrvice i bademe posebno. Umočite svaku kobasicu u jaje pa u smjesu s mrvicama i bademom. Ako imate vremena hladite 20 minuta. Pržite kobasice u zagrijanom ulju oko 4 minute, dok ne postanu hrskave i zlatne.

A budući tahini pasta nije nešto što se kod nas može lako naći, evo i recepta za nju.

RECEPT: Tahini pasta

Tahini pasta se može napraviti i u kućnoj radinosti.
100 g sezama
1 dl maslinovog ili sezamovog ulja (može i pola maslinovo, pola suncekokretovo)

Sezam rasporostrite na teflon tavu i prepržite ga bez dodavanja masnoća do zlatne boje. Budite oprezni da vam sezam ne zgori jer će postati gorkog okusa. Pečeni sezam sameljite u fini prah. Postepeno mu dodajite ulje i nastavite sve miksati u mlincu ili blenderu dok ne dobijete finu pastu.

13.10.2008., ponedjeljak

Pas prosi na ulici

pas prosi Ovaj pas u ustima drži kanticu na kojoj je natpis 'Za veliku kobasicu. Hvala vam! Vau – vau!' Ovaj psić koji prosi nalazi se u Sankt Peterburgu u Rusiji.

Izvor: Reuters

Fiat lansira ekološki kompjuterski program

Fiat je prije nekoliko dana (od 8. listopada) lansirao ekološke kompjuterske aplikacije koje će vlasnicima njihovih vozila omogućiti da uvide koliko je njihova vožnja (ne)ekološka te kako bi mogla postati još ekološkija.

Zainteresirani vozači tako će moći downlodati ovaj program s interneta te će nakon toga na svojm USB sticku vidjeti sve što ih zanima o svom stilu vožnje, potrošnji goriva te emisiji plinova zagađivača.

Također, ondje će se naći i savjeti kako smanjiti potrošnju goriva u određenim situacijama i do 15 posto.

Program se zove Blue&Me, a zajedno su ga razvili Fiat i Microsoft, a preko programa vozači će moći imati i hads-free kontrolu radio prijemnika, mobitela i ostalih 'auto stvarčica'.

RECEPT: Juha od leće

Za 4 osobe:

2 žlice biljnog ulja
2 srednje velika luka, nasjeckana
1 krumpir, tanko narezan
2 stabljike celera, nasjeckanog
2 srednje velike mrkve, naribane
175 g crvene leće
1.5 l temeljca od povrća ili vode
1 lovorov list
začinsko bilje po želji
sol, papar
4 žlice kiselog vrhnja
pola žličice crvene paprike

Zagrijte ulje u većem loncu, dodajte luk, krumpir i celer. Promiješajte povrće i pustite da se kuha na slaboj vatri oko 5 minuta. Dodajte mrkvu i miješajte još minutu, a potom umiješajte leću. Ulijte temeljac ili vodu, dodajte lovor i začinsko bilje po želji te sol i papar. Zakuhajte lagano i potom polupoklopljeno kuhajte oko 40 minuta. Poslužite preliveno vrhnjem i pospite s malo crvene paprike.

12.10.2008., nedjelja

Škotska policija koristi ekološke skutere

Škotska policija dobila je ekološke skutere kojima će patrolirati oko škotskog parlamenta u Edinburghu. Skuteri imaju gotovo nečujan rad motora, idu na električni pogon, mogu postići brzinu do 100 km na sat, a ako se pokažu dobri, ekološki skuteri uvest će se i na aerodrome te bolnice.

Izvor: AP

Medo češkalo

medo U mjestašacu Katmai na Aljasci ovaj se medo češkao oko desetak minuta po istom mjestu. Mora da ga je jako svrbjelo, ili je to ritual u sklopu priprema za zimski san. Ha, ha... Bitno je napomenuti, ovaj medo živi na slobodi, a ne u zarobljeništvu.

Izvor: adn.com

Indijanski ples s lepezom

ples Karena King članica je indijanske skupine Miracle Dancers & Drummers. Na fotki izvodi ples s lepezom u sklopu devete godišnje svečanosti nazvane 'Spirit of Denali'. Ova svečanost održava se svake godine u listopadu u Anchorageu, na Aljasci.

Izvor: alaska.com

11.10.2008., subota

Miš ubio zmiju

miš ubija zmiju Miš, kojeg su ubacili zmiji s namjerom da joj bude ručak, nakon tridesetominutne borbe ubio je zmiju! Sve se dogodilo na Tajvanu. Oni koji su cijeli prizor gledali, kažu da je miš iz bitke izašao bez i jedne ogrebotine. Sve je još čudnije jer se radi o zmiji otrovnici koja može otvoriti usta pod kutem do 180 stupnjeva, a njen otrov brzo paralizira žrtvu te uzrokuje unutarnje krvarenje u tijelu žrtve.

Izvor: Telegraph.co.uk

Brazilska vojska u službi pingvina

spašavanje pingvina Na stotine pingvina nađeno je uz brazilsku obalu te su vraćeni u područje gdje inače žive, u južni dio Atlantskog oceana i to pomoću zrakoplova brazilske vojske.

Svake godine pingvini putuju prema sjeveru u hladnije vode u blizini Patagonije, kako bi pronašli hranu. No, ove godine je broj pingvina koji su preputovali nevjerojatno udaljenosti iznenadio sve koji su ih pratili na njihovom putovanju. Kažu da se oko 1.000 ptica pojavilo na obalama sjevernog Brazila, a još ih je mnogo umrlo tijekom putovanja. Smatra se da su prešli put od kojih 3.000 kilometara.

Stručnjaci smatraju da je ovako velika migracija ovih ptica povezana s nedostatkom hrane u njihovom prirodnom okružju. Naime, vjerojatno ondje gdje pingvini inače obitavaju nema dovoljno ribe, a ovako je možda zbog promjene temperature vode, ali i mnogih onečišćenja koje je izazvao čovjek.

Mnogi pingvini nađeni su prekriveni naftom, dok su mnogi također jeli ribu koju inače ne jedu.

Većina pingvina koji su otišli predaleko na sjever Brazila vraćeni su na jug u zrakoplovu braziske vojske, Herkulesu. Također, mnogi su vraćeni i brodovima brazilske ratne mornarice.

Izvor: bbc.com

Prvi snijeg u Anchorageu na Aljasci

aljaska Obožavam Aljasku iako mi se nikada nije pružila prilika da ondje odem. A tko zna i hoće li ikada, budući sam saznala da 10 dana na Aljasci košta 36.000 kn preko jedne naše agencije. Kako bilo, zato rado pratim što se ondje događa. Tako sam na jednoj ondašnjoj internet stranici pronašla da je prvi snijeg u Anchorageu pao prije par dana, točnije 9. listopada.

Na fotki je kafić trgovina u seocu Galkona Junction na Aljasci, gdje je tvorac ove fotografije stao kako bi se okrijepio espreso kavicom i snimio prvi ugođaj zime ove godine.

10.10.2008., petak

Krijumčario 200 papigica

papige Ove papigice (sve mladunci) nalaze se u policiji u Rio de Janeiru. Naime, tamošnja je policija uhvatila tipa koji je preko granice želio prokrijumčariti ove lijepe ptičice.

Izvor: Telegraph.co.uk

Tigrić za Putina

tigrić za Putina Ovo je mladunče tigra koje je za svoj 56. rođendan dobio sadašnji ruski premijer, a prijašnji ruski predsjednik, Vladimir Putin. Pitam se što će Putinu tigrić! Možda će ga držati dok ne odraste, a onda ga ustrijeliti, kao što je nedavno ustrijelio jednog, navodno pri tom spasivši živote nekakvim novinarima!

Izvor: bbc.com

Riba mutant ubija ljude u Indiji

Ogormna riba, slična somu razvila je okus za ljudsko meso i sada napada i jede ljude u Indiji. Znanstvenici smatraju da je riba razvila okus za ljudsko meso jer Indijci 'pokapaju' svoje mrtve u vodu. No, čini se kao da joj mrtvaci nisu dovoljni pa napada i žive kupače u rijeci Velika Kali, koja teče uz granicu s Nepalom.

O ovoj se nemani već snima i film. Smatra se da su neki primjerci normalne veličine, no oni koji se dočepaju mnogo ljudskog mesa mogu narasti zaista veliki. Smatra se da ovakve nemani caruju ovom rijekom već dugo. Primjerice 2007. godine ondje je nestao nepalski dječak koji se kupao, a onda ga je napalo nešto nalik na duguljastu svinju, kako su opisali očevici.

Smatra se da je prva žrtva ove ribe nemani bio još jedan nepalski 17-godišnjak u travnju 1988. godine. Kupao se, a onda ga je nešto povuklo i pojelo pred očima njegovog prestravljenog oca.

Filmić s ribom mutantom:

http://link.brightcove.com/services/link/bcpid1529569286/bctid1845377738

09.10.2008., četvrtak

Krave i nogomet

krava Krave i nogomet idu zajedno, barem u Švicarskoj. Dok nogometaši treniraju, krava na obližnjem proplanku mirno pase. Idila, zar ne!

Izvor: bbc.com

Orangutan vraćen iz Nizozemske u Irsku

Sibu Orangutan Sibu vraćen je iz Nizozemske u zoološki vrt u Dublinu u Irskoj. U Nizozemskoj je proveo punih sedam godina, a ondje su ga posudili zbog progama razmnožavanja ove vrste.

Izvor: bbc.com

Tamara Ecclestone u kampanji protiv krzna

Tamara Ecclestone Tamara Ecclestone, kćerka poznatog multimilijardera, Berniea Ecclestonea, slikala se gola u novoj Peta-inoj kampanji protiv nošenja krzna. Tamari su 23 godine, a na novim fotkama na sebi ima samo F1 zastavu sa sloganom ''Going Fur-Free Is the Winning Formula' (Biti bez krzna je dobitna formula'). Kaže da se uključila u ovu kampanju jer smatra da nošenje krzna nema ništa s modom već s taštinom.

'Rado idem na modne revije i volim vidjeti što se novo nosi, ali jednostavno mislim da u nošenju krzna nema ništa modnoga!' rekla je Tamara.

Kako kaže Peta, oko 85 posto krzna za modnu industriju dolazi od životinja koje se uzgajaju zbog njega, a žive u više nego nehumanim uvjetima.

Tamara dodaje: 'kad vidite kako te životinje žive i na koji način ih se ubija, sigurno ćete izabrati da više nikada ne nosite krzno!'

Uz Tamaru su u Peta-inim kampanjama protiv krzna sudjelovale mnoge druge poznate osobe, npr. Leona Lewis, Alicia Silverstone, Naomi Campbell, Eva Mendes...

Izvor: Telegraph.co.uk

08.10.2008., srijeda

Isalie, novorođenče orangutana

Isalie Ponosna majka orangutana Siti drži svoje novorođenče Isalie. Isalie nažalost nije rođena u prirodi već je rođena u zoološkom vrtu u Minchenu, u Njemačkoj.

Izvor: bbc.com

Kraj ljeta u Walesu

wales rhyl Kažu da je u Walesu završilo ljeto. Na fokti je ptica u ondašnjem ljetovalištu Rhyl. Zapravo, kažu da je nekada to bilo omiljeno ljetovalište, a danas je jedno od najnapuštenijih dijelova države.

Izvor: bbc.com

Kokoš u ceremoniji oslobođenja od grijeha

Kokoš ceremonija Na fotografiji je žena, pripadnica ultraortodoksne židovske vjere, koja izvršava ceremoniju oslobođenja od grijeha pomoću jadne kokoške. Ovakve ceremonije su češće kako se približava blagdan Yom Kippur, Dan pomirenja, najsvetiji židovski blagdan.

Izvor: bbc.com

10.000 funti da bi mačka promijaukala

jean kelly i Cadbury Jean Kelly primijetila je da njezin mačak Cadbury više ne mijauče i naravno, to joj je bilo vrlo čudno te je otišla k veterinaru. Veterinar je otkrio da Cadbury pati od jedne vrste bolesti koja mu je izazvala paralizu glasnica. Operacija je koštala 5.000 funti, no redovne kontrole, njega tijekom puna četiri mjeseca na kraju su troškove digli na 10.000 funti. Osiguravajuće društvo platilo je 6.000 funti, ali Jean se morala snaći za još 4.000. Na kraju nije otišla na planirano putovanje u Namibiju, no kaže da joj nije žao. Sve bi učinila za svog mačka Cadburyja, koji ima 13 godina.

Izvor: Telegraph.co.uk

07.10.2008., utorak

Udav Antonia u zoološkom vrtu napao čistačicu

Renate Kosse gotovo je postala obrok jednom udavu dok je čistila njegov kavez u zoološkom vrtu u blizini Sttutgarta. Udav se zove Antonia, ima 24 godine i dugačak je oko 6 metara. Antonia je otvorila usta i već zagrizla glavu čistačice. Ona se brzo snašla i gurnula prst između čeljusnih kostiju kako bi udav smanjio pritisak. Kolege iz zoološkog vrta shvatile su što se događa te su zmiju brzo poprskali vodom te se tada Antonia povukla. Naime, voda im onemogućava osjet mirisa te ih dezorijentira.

Izvor: Telegraph.co.uk

Čistite prirodnim proizvodima

Postoje proizvodi koji nisu testirani na životinjama, oni koji nisu testirani niti imaju ikakvih životinjskih sastojaka. Podržavam, ih, ali još više podržavam one koji, uz to što nisu tesirani na životinjama i nemaju ikakvih životinjskih sastojaka - i ne zagađuju, a što je bolje od prirodnih proizvoda, proizvoda koje najčešće koristimo i kao hranu!

Ocat

Ocat ubija mnoge bakterije. Primjerice za čišćenje tuš kabina, wc školjki, kuhinje i općenito svega gdje se rado hvata klor i stvara ružne mrlje (ali ima i mnogih drugih bakterija), uzmite ocat, raspršite ga po površini, ostavite neka djeluje nekoliko minuta i onda krpom dobro istrljajte. Meni je najbolji jabučni ocat, zaista čisti dobro! Ako vas nervira neugodan miris, dobra je vijest da se on zaista ne zadržava dugo, tj. već desetak minuta nakon čišćenja nestaje.

Nisam probala, ali sam pročitala da je za brisanje prašine i ribanje podova dobra kombinacija četvrtina šalice octa i nekoliko kapi maslinovog ulja.

Soda bikarbona

Soda bikarbona je još jedno prirodno sredstvo odlično za čišćenje kućanstva. Primjerice, možete ga koristiti umjesto često korištenog Vima. Pola šalice sode rastvorite u vodi (pročitala sam da pola šalice ide u 3.5 litara, ali mi je to previše) i pustite neka odstoji desetak minuta i čišćenje štednjaka i ostalih zaprljanja može početi.

Ako iz WC-a i ostalih odvoda smrdi, pomiješajte pola šalice sode i 1 šalicu octa te sve zalite s lončićem prokuhale vode. Mješavinu izlijte u slivnik.

Imate li na loncima mrlje od klora ili slične mrlje koje ne idu, pomiješajte 2 velike žlice sode, 2.5 dcl vode i prokuhajte. Ugasite vatru i ostavite da sve hladi neko vrijeme, a nakon toga bi mrlje trebale ići dolje.

Limun

Limun je odličan za čišćenje sudopera. Ako ste pravili kolače i ostala vam je korica limuna, njome istrljajte sudoper i ostavite da stoji desetak minuta, a onda isperite,. Sjaj ćete odmah prepoznati!

Za čišćenje mikrovalne možete iskoristiti limun. Iscijedite sok limuna, pomiješajte ga s vodom i šalicu stavite u mikrovalnu neka prokuha. Ostavite sve neka odstoji nekoliko minuta, otvorite mikrovalnu i obrišite.

Čitala sam da je limun odličan i za čišćenje drvenog namještaja (ali još nisam probala). Kažu da se pomiješa isti dio limunovog soka i maslinovog ulja. Bitno je da se sve dobro promiješa, najbolje u mikseru. Nije dobro ako se smjesa odvaja. Namažite drveni namještaj, ostavite nekoliko minuta, potom prebrišite suhom krpom.

Sol

Kažu da je sol odlična za čišćenje mrlja od kave i filtera u aparatima za kavu. Stave se 4 žlice soli i voda u vaš aparat za kavu i ostavi da prokuha, isto kao kad kuhate kavu. Neka ostane i ohladi se, a potom se sve treba dobro isprati.

Esencijalna ulja

Ulja origana, bosijlka, klinčića i majčine dušice te čajevca imaju izrazio antibakterijska svojstva. Stoga nije loše u ove mješavine octa, soka od limuna ili sode bikarbone staviti i koju kap ulja.

Vatu u kojoj ima nekoliko kapi omiljenog ulja možete staviti na radijatore i tako u kući dobiti ugodan miris. Također, vatom umočenom u ulje možete lagano premazati žarulje (pazite da ih prije izvadite iz električnog grla) – na ovaj način također će se kućom širiti ugodan miris.

06.10.2008., ponedjeljak

Indijanac ipak smije u vrtić s raspuštenom kosom

Adriel Arocha Adriel Arocha, petogodišnji Indijanac, kojem su prvo zabranili odlazak u vrtić u Texasu jer ima dugu kosu, a potom mu dopustili ulazak, ali pod uvjetom da kosu sakrije ispod ovratnika, konačno smije ići u vrtić raspuštene kose. U upravi vrtića su prvo rekli da dječak ne smije imati dugu kosu jer se to kosi s pravilima vrtića, kojima su striktno određena i pravila oblačenja te frizure. Dječakova majka te mnoga društva za zaštitu ljudskih prava se borila za normalno pohađanje vrtića. Objašnjavali su da duga kosa kod Indijanaca ima religijsko značenje.

No, u upravi vrtića kažu da će se žaliti na ovu odluku suda, a ravnatelj je dodao nakon odluke suda: 'Pred svima ste me ponizili!'.

Dakle, još nije gotovo, tko zna, možda mali Adriel opet neće smjeti u vrtić samo zbog svoje duge kose. I sve se to događa u SAD-u, kako se žele prikazati, najvećoj demokraciji na svijetu. Više ništa me ne čudi u ovom svijetu.

05.10.2008., nedjelja

Leptir na prstu

Leptir Ovo je leptir na prstu jedne posjetiteljice u bugarskom Sveučilištu botanike u Sofiji. Ondje je 2. listopada 2008. otvoren paviljon leptira u kojem ima najrazličitijih vrsta ovih lijepih životinja. Ovo je prvi ovakav paviljon u Bugarskoj.

Izvor: Reuters

04.10.2008., subota

Crni nosorog pušten na slobodu

crni nosorog Po prvi puta nakon više od 25 godina crni nosorog koji je rođen i odgajan u zatočeništvu, pušten je na slobodu u divljinu Kenije. Crni nosorozi su nekoć bili česti stanovnici Afrike, no posljednjih godina im se broj dramatično smanjio zbog učestalih ometanja njihovih staništa te zbog lova na rogove.

Kenija bilježi najdramatičniji pad broja nosoroga. Primjerice 70-ih godina prošlog stoljeća ih je bilo oko 20.000, dok ih je danas tek oko 500. Stoga je Kenija zajedno s Velikom Britanijom krenula u akciju kojom će se povećati broj crnih nosoroga, a ovo je samo jedan primjer.

Izvor: bbc.com

Medo pije iz boce

azijski crni medo Ovo je azijski crni medvjed. Pije vodu iz boce, a nalazi se zatočen u zoološkom vrtu u afganistanskom glavnom gradu Kabulu.

Izvor: bbc.com

03.10.2008., petak

Brazil smanjuje sječu šuma do 2015. godine?

brazilska prašuma Brazilska vlada još je prije godinu dana donijela plan o smanjenju emisije ugljičnog dioksida u amtosferu. No, Greenpeace ju je kritizirao da nije ništa napravila, ali u tom planu nije ni bilo nekog konkretnog koraka.

Bitno je naglasiti da čak 75 posto emisije ugljičnog dioksida ove države dolazi od sječe i paljenja šuma. Stoga sada brazilska vlada obećaje da će se sječa šuma drastično smanjiti do 2015. godine i da će se do tada više stabala posaditi nego što će se posjeći. No, ovaj program tek treba ići na javnu raspravu prije njegovog zakonskog donošenja.

Osimvelike legalne sječe šuma, Brazil se mora boriti i s ilegalnom sječom.

Na fotki: brazilske prašume polagano nestaju

Izvor: bbc.com

Santa leda s prugama

Santa leda s prugama Norveški mornar Oyvind Tangen plovio je istraživačkim brodom u blizini Antarktike i spazio ovu santu. Istaknula se neobičnim šarama. Divno, zar ne?

Izvor: Telegraph.co.uk

02.10.2008., četvrtak

Danas je Svjetski dan farmskih životinja

Svjetski dan farmskih životinja započela je obilježavati američka udruga FARM – Farm Animal Rights Movement i to na rođendan etičkog vegetarijanca Mahatme Gandhija. Danas se obilježava diljem svijeta, kako bi se skrenula pozornost na patnju više od 50 milijardi krava, svinja, purana, pilića i drugih svjesnih bića koja stradavaju na farmama i u klaonicama diljem svijeta.

Izvor: Prijatelji životinja

Alicia Silverstone: 'Ja sam vegetarijanka'

Alicia Silverstone Danas kao da je celebrity dan kod mene. Uz Heather Mills, evo još jedne poznate osobe. Ona je Alicia Silverstone, ne jede meso, veganka je. U svrhu prava životinja snimila je ovaj plakat na kojem se slikala gola, a na njemu piše: 'Ja sam Alicia Silverstone i ja sam vegetarijanka.'

Izvor: Peta

Fetus konja

Fetus konja Ovo je fetus konja star 85 dana, kojeg je ufotkao fotograf Tim Flach. Fetus je u formalinu kod jednog britanskog veterinara.

Izvor: Telegraph.co.uk

Heather Mills donirala milijun dolara u vegansku hranu za siromašne

Heather Mills Heather Mills (40), bivša supruga Paula McCartneya, donirala je milijun dolara za hranu (i to vegansku) za siromašne New Yorka. Ovako je napravila roštilj za tisuću siromašnih obitelji iz južnog Bronxa. Na meniju su bili zamjensko meso (burgeri i hot dogovi od soje). Heather kaže da će za sve njih osigurati ovakve ručkove u sljedeće tri godine. Djeca iz južnog Bronxa imaju najveću stopu pretilosti i astme u New Yorku, a Heather želi da ova djeca imaju zdraviju hranu na svojim tanjurima. Heather je i sama pripremala spomenuti roštilj.

Izvor: Telegraph.co.uk

01.10.2008., srijeda

Danas je Svjetski dan vegetarijanstva

Svjetski dan vegetarijanstva (1.10.), koji se diljem svijeta obilježava od strane sve većeg broja vegetarijanaca i vegana, kao i od strane onih koji to još nisu, ali su svjesni važnosti vegetarijanskog pokreta za životinje, ljude i okoliš.

Vegetarijanska prehrana seže u najdalju ljudsku povijest, no u Europi o prednostima takvog načina prehrane prvi je govorio grčki filozof Pitagora iz 6.st. p. Kr. prakticirajući i šireći nenasilan način života.

Riječ vegetarijanstvo proizlazi iz latinske riječi vegetus, što znači zdrav, svjež i pun života ili homo vegetus, što znači tjelesno i mentalno zdrava osoba. Izvorno značenje riječi ukazuje na uravnotežen filozofski smisao za život, a ne samo prehranu koja se sastoji od voća i povrća. Prvo vegetarijansko društvo (Vegetarian Society) osnovano je 1847. godine.

Riječ vegan nastala je od početka i kraja riječi vegetarian i njeno izvođenje iz riječi vegetarijanstvo simbolizira da je veganstvo u korijenu vegetarijanstva i da je logičan zaključak vegetarijanskog puta u potrazi za dobrim zdravljem bez patnje i smrti životinja. Prvo vegansko društvo (Vegan Society) osnovano je 1944. godine.

Vegetarijanci ne jedu životinje, tj. meso i ribu, mnogi ne jedu ni jaja, dok vegetarijanci vegani ne jedu niti mlijeko i med, odnosno izbjegavaju sve namirnice životinjskoga podrijetla.

Svjetski dan vegetarijanstva obilježava se 1. listopada još od 1977. godine, s ciljem poticanja ljudi da razmisle o etičkim, ekološkim, zdravstvenim i humanitarnim prednostima vegetarijanskog načina života.

Danas, kada brojka mučenih i ubijenih životinja na farmama zbog ljudske prehrane prelazi brojku od 50 milijardi godišnje, nužno je da se svi zamislimo nad patnjama osjećajnih bića i krenemo u stvaranje svijeta u kojem će se uzimati u obzir prava svih životinjskih vrsta.

Izjava dugogodišnjeg etičkog vegetarijanca Richarda Gerea govori upravo o tome: 'Naša je dužnost kao skrbnika ovoga planeta da sa svim vrstama postupamo s poštovanjem, ljubavlju i suosjećanjem. Neshvatljivo je da životinje pate zbog ljudske okrutnosti. Molim vas da zaustavite tu ludost.'

Izvor: Prijatelji životinja


Utrka bivola na festivalu u čast smrti

utrka Ovaj čovjek jaše na bivolu i sudjeluje u utrci ovih životinja u Kambodži, na festivalu Pchum Ben, što je zapravo svečanost u čast smrti na kojoj se odaje počast svim precima.

Izvor: bbc.com

RECEPT: Španjolska čokolada

I još jedan!

Sastojci: 10 dag mliječne čokolade
8 dag čokolade za kuhanje
2 šalice mlijeka
2 tučena jaja
172 male žlice cimeta u prahu

Priprema: Mlijeko, čokoladu i cimet miješajte na laganoj temperaturi dok se čokolada otopi. Dodajte jaja i tucite da mješavina postane gusta. Pazite da ne zavrije. Razlijte u čaše i poslužite.

RECEPT: Čokoladne kockice

Uz priču o Indijancima i čokoladi, ide i koji recept s čokoladom, zar ne?!


Sastojci: 25 dag šećera
1 vanilin – šećer
2 jaja
15 dag prženih i narezanih lješnjaka
7 dag kakao – praha
25 dag otopljenog maslaca
14 dag zdrobljenih keksa
4 velike žlice ruma

Priprema: Pjenasto izmješajte jaja, šećer i vanilin – šećer. Dodajte ostale sastojke. Smjesu stavite u namazani četvrtasti kalup, poravnajte i stavite neka se dobro stisne i ohladi preko noći u hladnjaku. Režite na male kockice.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.