Indijanka vegetarijanka

18.10.2008., subota

Jamie Oliver se brine o britanskim svinjama

Jamie Oliver Najpoznatiji TV kuhar dobio je zadatak uvidjeti kakvo je stanje među engleskim svinjama. Ondje ih se uzgaja oko 9 milijuna, a Jamie do siječnja sljedeće godine, kada započinje nova sezona njegovog kulinarskog showa, mora spoznati u kakvim uvjetima na farmama one žive.

Jamie je već dobio pohvale za svoje napore da se u školama poboljša kvaliteta prehrane, ali i da se poboljšaju uvjeti života kokica koje nesu jaja po užasnim farmama.

Nakon nekoliko epizoda njegove emsije u kojima se govorilo o proizvodnji jaja te uzgoju pilića na farmama, porasao je broj onih koji žele kupovati jaja iz ekološkog uzgoja (dakle, ona koje su snijele kokice koje vide nebo, sunce i zelenu travu) te piliće iz organskog uzgoja (kažu da se potražnja za ovakvim pilićima udvostručila nakon Jamieovog showa!).

Većina svinjskog mesa u Velikoj Britaniji dolazi od svinja koje cijeli svoj životni vijek provedu unutar farmi, a iako se često misli kako lijepo žive prije nego odu pod nož, stvarnost je daleko od ovog mita. Smatra se da ih barem 35 posto živi u u više nego nehumanim uvjetima. Sada se od Jamiea očekuje kako će pomoći u poboljšanju uvjeta za svinje i da će im biti bolje u Velikoj Britaniji nego u bilo kojoj drugoj europskoj zemlji.

Dobro da je netko potegao ovo pitanje. Tko će biti hrvatski Jamie Oliver?

Izvor: Telegraph.co.uk

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.