Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/indijanka-vegetarijanka

Marketing

Greenpeace: kolaps s ribom za McDonalds na Aljasci

Greenpeace javlja kako su zalihe jedne ribe koja se najviše koristi u fast food industriji, a koja živi uz obale Aljaske – pale za čak 50 posto s obzirom na prošlu godinu. Točnije, sada ih ima oko 940.000 tona, a prošle godine taj je broj bio 1.8 milijuna tona. Ova riba najviše se koristi u McDonalds restoranima u fish menijima i imitaciji rakovog mesa. Njime se hrane i tuljani, kitovi i mnoge druge ugrožene životinjske vrste. Stručnjaci kažu kako se ova, inače česta riba u tim vodama jednostavno ne može oporaviti od prevelikog izlova koji je samo prošle godine bio milijun tona.

Osim što je ovo veliki problem i za ugrožene životinjske vrste koje se hrane tom vrstom ribe, također je i problem za male ribare i ostale stanovnike Aljaske, čiji život i preživljavanje ovise o ulovu te ribe.

Mnogi kažu kako izlov ribe prelazi granice zdravog razuma te da bi se trebalo okrenuti ekološkijem pristupu ribarstvu. Greenpeace je pozvao one koji su zaduženi za sastavljanje kvota, da se u prosincu ove godine, kada će se određivati kvote za sljedeću godinu, drastično smanji dozvoljen broj ulovljenih riba. 'Na rubu smo kolapsa ribarstva na Aljasci, no možda se još uvijek nekako može ublažiti katastrofa!' rekao je John Hocevar iz Greenpeacea.

Izvor: Reuters

Post je objavljen 15.10.2008. u 08:02 sati.