Indijanka vegetarijanka

11.10.2008., subota

Brazilska vojska u službi pingvina

spašavanje pingvina Na stotine pingvina nađeno je uz brazilsku obalu te su vraćeni u područje gdje inače žive, u južni dio Atlantskog oceana i to pomoću zrakoplova brazilske vojske.

Svake godine pingvini putuju prema sjeveru u hladnije vode u blizini Patagonije, kako bi pronašli hranu. No, ove godine je broj pingvina koji su preputovali nevjerojatno udaljenosti iznenadio sve koji su ih pratili na njihovom putovanju. Kažu da se oko 1.000 ptica pojavilo na obalama sjevernog Brazila, a još ih je mnogo umrlo tijekom putovanja. Smatra se da su prešli put od kojih 3.000 kilometara.

Stručnjaci smatraju da je ovako velika migracija ovih ptica povezana s nedostatkom hrane u njihovom prirodnom okružju. Naime, vjerojatno ondje gdje pingvini inače obitavaju nema dovoljno ribe, a ovako je možda zbog promjene temperature vode, ali i mnogih onečišćenja koje je izazvao čovjek.

Mnogi pingvini nađeni su prekriveni naftom, dok su mnogi također jeli ribu koju inače ne jedu.

Većina pingvina koji su otišli predaleko na sjever Brazila vraćeni su na jug u zrakoplovu braziske vojske, Herkulesu. Također, mnogi su vraćeni i brodovima brazilske ratne mornarice.

Izvor: bbc.com

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.