Indijanka vegetarijanka

07.10.2008., utorak

Čistite prirodnim proizvodima

Postoje proizvodi koji nisu testirani na životinjama, oni koji nisu testirani niti imaju ikakvih životinjskih sastojaka. Podržavam, ih, ali još više podržavam one koji, uz to što nisu tesirani na životinjama i nemaju ikakvih životinjskih sastojaka - i ne zagađuju, a što je bolje od prirodnih proizvoda, proizvoda koje najčešće koristimo i kao hranu!

Ocat

Ocat ubija mnoge bakterije. Primjerice za čišćenje tuš kabina, wc školjki, kuhinje i općenito svega gdje se rado hvata klor i stvara ružne mrlje (ali ima i mnogih drugih bakterija), uzmite ocat, raspršite ga po površini, ostavite neka djeluje nekoliko minuta i onda krpom dobro istrljajte. Meni je najbolji jabučni ocat, zaista čisti dobro! Ako vas nervira neugodan miris, dobra je vijest da se on zaista ne zadržava dugo, tj. već desetak minuta nakon čišćenja nestaje.

Nisam probala, ali sam pročitala da je za brisanje prašine i ribanje podova dobra kombinacija četvrtina šalice octa i nekoliko kapi maslinovog ulja.

Soda bikarbona

Soda bikarbona je još jedno prirodno sredstvo odlično za čišćenje kućanstva. Primjerice, možete ga koristiti umjesto često korištenog Vima. Pola šalice sode rastvorite u vodi (pročitala sam da pola šalice ide u 3.5 litara, ali mi je to previše) i pustite neka odstoji desetak minuta i čišćenje štednjaka i ostalih zaprljanja može početi.

Ako iz WC-a i ostalih odvoda smrdi, pomiješajte pola šalice sode i 1 šalicu octa te sve zalite s lončićem prokuhale vode. Mješavinu izlijte u slivnik.

Imate li na loncima mrlje od klora ili slične mrlje koje ne idu, pomiješajte 2 velike žlice sode, 2.5 dcl vode i prokuhajte. Ugasite vatru i ostavite da sve hladi neko vrijeme, a nakon toga bi mrlje trebale ići dolje.

Limun

Limun je odličan za čišćenje sudopera. Ako ste pravili kolače i ostala vam je korica limuna, njome istrljajte sudoper i ostavite da stoji desetak minuta, a onda isperite,. Sjaj ćete odmah prepoznati!

Za čišćenje mikrovalne možete iskoristiti limun. Iscijedite sok limuna, pomiješajte ga s vodom i šalicu stavite u mikrovalnu neka prokuha. Ostavite sve neka odstoji nekoliko minuta, otvorite mikrovalnu i obrišite.

Čitala sam da je limun odličan i za čišćenje drvenog namještaja (ali još nisam probala). Kažu da se pomiješa isti dio limunovog soka i maslinovog ulja. Bitno je da se sve dobro promiješa, najbolje u mikseru. Nije dobro ako se smjesa odvaja. Namažite drveni namještaj, ostavite nekoliko minuta, potom prebrišite suhom krpom.

Sol

Kažu da je sol odlična za čišćenje mrlja od kave i filtera u aparatima za kavu. Stave se 4 žlice soli i voda u vaš aparat za kavu i ostavi da prokuha, isto kao kad kuhate kavu. Neka ostane i ohladi se, a potom se sve treba dobro isprati.

Esencijalna ulja

Ulja origana, bosijlka, klinčića i majčine dušice te čajevca imaju izrazio antibakterijska svojstva. Stoga nije loše u ove mješavine octa, soka od limuna ili sode bikarbone staviti i koju kap ulja.

Vatu u kojoj ima nekoliko kapi omiljenog ulja možete staviti na radijatore i tako u kući dobiti ugodan miris. Također, vatom umočenom u ulje možete lagano premazati žarulje (pazite da ih prije izvadite iz električnog grla) – na ovaj način također će se kućom širiti ugodan miris.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.