Green Suzy

17.12.2015., četvrtak

Božićna bajka

Svakim danom, Božić nam je sve bliže,
šulja se lagano i ulazi u naše domove...
Promatram ljude i njihove radnje i vidim
kako veliki broj ljudi kupuje velike količine poklona,
raznoraznih darova, velike kutije u rukama nose..
I vidi se da oko nas vlada velika euforija...
No, ja , sjedim tako na svome trosjedu i razmišljam,
prijatelja puno imam, obitelj i rodbina velika,
radni badnjak, kuda bi stigla kada bi svima njima kupila
nekakav dar- možda bi oni bili sretni , no ja ,
kad bi vidjela stanje na računu pala bi u " bed"...
A možda taj netko nebi bio zadovoljan poklonom
i opet nema te radosti i veselja!

Moja već tradicija je da dar izradim sama...
Nisam umjetnik, nisam maštovita, no u kuhinji
i nisam tako loša!

Volim peći, volim kuhati ali volim i probati...
Sve više ljudi nema mogućnosti ni vremenski
a ni financijske za skupe i komplicirane kolače...
Stoga odlučih s vama podjeliti tako jednostavne,
stoljetne recepte, ukusne i mirisne ,
svi ostanu iznenađeni
njihovim okusom i mirisom...

Tako kreće moja Božićna bajka ....



Prvo ću vam pokloniti receptić za vanilin kranzle ili
kako ih još zovu cvjetiće:


40 dkg brašna ( ja koristim t-850 polubijelo)
10 dkg šećera u prahu
25 dkg maslaca
1 vanilin šećer
marmelada po izboru.

Sve sastojke pomiješati i mijesiti tjesto dugo i dok se lijep ne poveže.
Staviti na dasku i valjati na tanko, uzeti modlice i izrezati cvjetiće...
Peći na 180 stupnjeva 10-ak minuta.

Kad se ohlade mazati ih marmeladom i posudi šećerom u prahu!



Kokos kiflice

20 dkg maslaca
6 velikih šlica šećera
3 žlice vode
10 dkg brašna
10 dkg kokos brašna
1 vanilin šećer

Dobro izmjesiti i povezati sastojke. Valjati i raditi podjednake kiflice.
Peći 15- 20 minuta na 180 stupnjeva...
Kad se ohlade uvaljati ih u šećer u prahu!



Moji voljeni, ove kolačiće će dobiti u lijepim malim kutijicama
sa lijepim i iskrenim željama !

Uživjate u izradi predivnih kolačića po stoljetnoj recepturi ....
A moja Božićna bajka se nastavlja...




Oznake: Božić, čarolija, euforija, Keksići, kolači, recepti, ljubav, obitelj, darovi


08.12.2015., utorak

Priča o lazanjama

I tako ja jako volim lazanje,
ponekad se osjećam kao da sam Garfild,
ali imam problem kako mi ne odgovara mljeveno meso...

I što sad, kako napraviti fine i ukusne lazanje a da nisu
original lazanje?!

Odlučih se poigrati i napraviti lazanje sa tunom i sirom.

Kad sam ih prvi put napravila bile su fine, no nekako mi se nije
sviđalo što kore ( kupovne ) nekako postanu tvrde i žilave,
osuše se i nisu baš ukusne, i još uz sve to kako su male kore,
uvijek ih treba krojiti i prekrojavati zavisno o tepsiji koju imam.

Odlučih se na avanturu i napravim svoje kore;
vrlo jednostavno i svježe i netreba ih se kuhati prije slaganja lazanja.

Tijesto za lazanje:

50 dkg brašna - tip 850
2 jaja
himalajska sol
3 žlice ulja
vode po potrebi

zamijesti u lijepo tijesto i napraviti 5 kuglica.
Neka tijesto stoji na podlozi dok ne pripremite smjesu za punjenje!




Recept za lazanje:

400 gr tune u konzervi ( iscjedite ulje iz ribe)
400 gr svježeg sira
5 žlica kiselog vrhnja
jaje
40 dkg sira edamera ili goude
peršin sitno narezan
papar,sol

svježi sir pomiješati sa 25 dkg ribanog sira, dodati jaje , kiselo vrhnje,peršin, sol i papar.

Tepsiju namazati uljem , tijesto razvaljati na veličinu tepsije, staviti tijesto i slagati na njega
malo sira -malo tune, druga kora: mrvicu ulja, malo sira - malo tune i tako do kraja.

Na zadnju koru staviti bešamel umak i ostatak ribanog sira!

Bešamel umak recept:

U tavu na 50 gr maslaca zagrijanog dodati 50 gr oštrog brašna.
Brašno kratko popeći na laganoj vatri.
Ugrijati 7 dcl mlijeka ,dodati malo soli, bijelog papra, muškatnog orašćića.
U kipuće mlijeko dodati popečeno brašno i kuhati još 5 minuta uz stalno miješanje,
dok se ne dobije fini gusti i glatki umak!

Kad sve posložite lazanje peći na 180 stupnjeva 30 minuta!

Ove lazanje su moje omiljeno jelo i tko god ih proba oduševi se njima!
Tako da kad želim nekoga iznenaditi i uljepšati dan poslužim mu ove
fantastične lazanje!



Oznake: lazanje, hrana, obitelj, družnje, ideja za post, okusi, arome, klopa, prijatelji


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.