U hrvatskoj prašumi (NOVI VIDEO)

31.07.2020.

Jeste li znali da i u Hrvatskoj ima prašuma?

Prašume su posebne šume. Za razliku od većine naših šuma, prašume nisu nikad bile sječene. Istražite sa mnom jednu našu prašumu!


Više o hrvatskim prašumama

Oznake: šume, prašuma, Lika

Kumrovec VIDEO

28.07.2020.


Kumrovec je za vrijeme Jugoslavije bio centar kulta Josipa Broza Tita. Raspadom države je Tito u modernoj Hrvatskoj postao uvelike negativac, a njegovo rodno mjesto je izgubilo svoj status.


Radeći uz Sutlu na jednom EU projektu, nisam mogao odoljeti a da ne virnem u Kumrovec, da vidim kako to sada izgleda. Bio je to zapravo moj prvi susret s ovim zagorskim selom, kao i s Titocom rodnom kućom. Netko tko je kao ja bio pionir u osamdesetima, sjeća se pjesama i priča o Titu, a njegova povijesna uloga se i dan danas raspravlja.

Kumrovec je malo zagorsko mjesto, omeđeno rijekom Sutlom i Slovenijom s jedne strane te strmim, iako ne visokim zagorskim bregima s druge. U jednom dijelu sela zapravo nitko ne živi, već je zapravo muzej taj dio sela pretvoren u muzej. Stare kuće su od drva i kamena, uredno oličene u bijelo, neke od njih i sa slamnatim krovovima. Unutrašnjost je paćljivo restaurirana, čak i s lutkama, pa se posjetitelj lako može udubiti negdje u 19 stoljeće i zamisliti kako su kuharice spremale kruh, kako su kovači i tesari izrađivali alat i predmete za svakodnevni život. U jednoj sobi majka njeguje svoje čedo, a u drugoj su svatovi zamrznuti u prošlosti…Svaka kuća i soba priča neki detalj iz života negdašnjih seljaka i obrtnika…

Titova rodna kuća samo je jedan od njih, a u njoj se čovjek može prisjetiti socijalističkih vremena, kao i partizana.
Kumrovec stoga nije kultno mjesto Jugoslavije, već samo spomenik prošlosti kojeg definitivno valja obići.




Oznake: tito, jugoslavija

Kuterevo – selo medvjeda NOVI VIDEO

21.07.2020.



Podno moćnih padina sjevernog Velebita, smjestilo se selo Kuterevo, razbacano na nekoliko brežuljaka i dolaca.




I da već samo selo nije dovoljno živopisno, ovdje pored starih ličkih kuća od kamena i drva dolaze medvjedi, naše najveće zvijeri. Ne, nema straha, je okruženi su zaštitnom ogradom. Ovo nije zoološki vrt, već zapravo utočište a medvjede. Radi se o spašenim medvjedima, naviše malo mladunci koji bi su prirodi sigurno sami uginuli. Stoga su ovdje zahvaljujući brizi lokalnih ljudi, ali i brojnih volontera širom svijeta.
Iako se čini da su medvjedi u zatvoru, oni su zapravo na boljoj brizi njezi nego u zoološkom vrtu.

Kako to izgleda, pogledajte u kratkom videu.


Oznake: Lika, medvjed, KUTEREVO

Kako smo snimali dokumentarac na Plitivcama NOVI VIDEO!!!

19.07.2020.

Video o trotjednom snimanju dokumentarca na Plitvičkim jezerima...ovo je samo dio tajni, jer većinu toga ne smijem odati :)

Oznake: Plitvička jezera

Monografija Mrežnica: crowdfunding kampanja

13.07.2020.

Velika mi je čast i zadovoljstvo najaviti izradu nove knjige o rijeci Mrežnici. Monografija puna spektakularnih fotografija te inspirativnih tekstova izaći će na jesen ove godine, a već sada možete u sklopu crowdfunding kampanje rezervirati vaš primjerak knjige po povlaštenoj cijeni!




crowdfunding kampanja nalazi se ovdje

Oznake: mrežnica, rijeke

NOVI VIDEO: Čogrljevo jezero

mala tajna u Gorskom kotaru - Čogrljevo jezero, nastale pregrađivanjem nekoliko izvora za potrebe pilane i mlina.

Oznake: jezero, Gorski Kotar

NOVI VIDEO: Supetar na Braču

11.07.2020.

Prije nekoliko godina zadesila me prilika da snimam jedan promotivni video o gradu Supetru na Braču.

Nisam baš ljubitelj urbanih plaža i ljetovanja, no u ovom gradiću sam proveo nekoliko dana. Brač je jedan od najvećih naših otoka, a Supetar je njegovo sjedište, ujedno i trajektna luka. No, osim prometne i administrativne uloge, Supetar je i značajna turistička destinacija s velikim brojem sadržaja. Čak i u vrevi turista, može se „izgubiti“ u njegovim kamenim uličicama i upijati otočki život, kao i bogatu prošlost. Supetar je, kao i Brač prava Dalmacija, zemlja mora, kamena, pisme, vina...



<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.