Novi kanal na YouTube: Avanture Gorana Šafareka

28.10.2019.


VAŽNA OBAVIJEST!!! Pokrenuo sam novi kanal, na kojem će biti moji VLOG-ovi i slični videi u kojima se ja pojavljujem.

Pretplatite se svakako! https://www.youtube.com/channel/UCkjM

Oznake: youtube

VIDEO: Una – jedna jedina

25.10.2019.



Kod Jasenovca se u Savu ulijeva jedna od njenih najvećih pritoka - Una. Njen donji tok u nizini podsjeća na Savu, no ona je u gornjem dijelu prava krška rijeka.



Izvire iz dubokog jezerskog vrela u Hrvatskoj, no ubrzo postaje granična rijeka s Bosnom i Hercegovinom. Ovdje teče u divljoj dolini, mjestimice nadvišena gigantskim liticama.

Tok su joj prepriječili veliki slapovi. Slapovi kod Martinbroda predstavljaju najveći kompleks slapova na rijeci Uni. Una se preko Milančevog buka uz prštanje kapljica obrušava niz sedrenu barijeru. Una potom šušti uz mnoštvo drugih slapova, kaskada i bazena do ušća rječice Unac u Unu.

Najljepši dio rijeke zaštićen je kao Nacionalni park Una. Ovaj park ne pruža samo zaštitu ove izuzetne prirode već i okosnicu održivog razvoja za lokalno stanovništvo. Turizam postaje sve značajnija gospodarska grana za lokalno stanovništvo.
Najveća atrakcija, slapovi nastaju na sedrenim barijerama, čudesnim tvorevinama dinarskog krša. Po sedri su poznata Plitvička jezera, ali i mnoge vode u kršu. Voda ovdje rastapa kamen iz okolnih planina da bi ga natrag izlučila kao šupljikavu stijenu nasred toka rijeke.

Stješnjen uz kanjon, Štrbački buk visine 24,5 m još je jedan od divnih unskih slapova. Na sreću, drvene staze obilaze skoro cijeli dio glavnog slapa i onih manjih. Una prirode privlači sve više gostiju, ali i neustrašive raftingaše. No, Štrbački buk je nesavladiva prepreka i za najiskusnije.

Kod Bihaća teče Una na bosanskom teritoriju, no nizvodno opet postaje granica s Hrvatskom.

Oznake: Una, rijeka, rafting

Sirija, zemlja na raskrižju - CIJELI FILM

HD, 46 minuta

Dokumentarn film Gorana Šafareka i Hrvoja Ivančića, snimljenog u Siriji. Autori su deset su dana boravili na teritoriju pod kontrolom sirijske vlade.

Glavna tema dokumentarnog filma „Sirija – zemlja na raskrižju“ je prikaz života na teritoriju pod kontrolom sirijskog režima. Kroz sugovornike svih društvenih slojeva pokušavamo saznati kako je sukob utjecao na život prosječnog Sirijca. Razgovaramo s ministrima u vladi, profesorima na sveučilištu, prodavačima na tržnici, poslovnim ljudima. U Damasku odlazimo do prvih linija bojišta udaljenih svega tri kilometra od samog centra grada, ali posjećujemo i devastirani grad Homs te kršćanska sela na prvoj liniji prema Islamskoj državi. Kršćanski korijeni Sirije još uvijek su prisutni u svakodnevnom životu, ali i pogođeni ratnim razaranjem, ponajviše islamističkim divljanjem. Saznajemo na koji su se način militanti odnosili prema kršćanima u drevnom gradu Malouli, mjestu gdje stanovnici još uvijek koriste aramejski, jezik Isusa Krista.

Ne zaboravite se pretplatiti na moj novi, osobni YouTube kanal.

Oznake: sirija, film

NOVI VIDEO: Zavižan na Velebitu

15.10.2019.


Pogledajte novi video o Zavižanu na Velebitu:



Zavižan je zasigurno jedna od najpoznatijih točki na Velebitu. To je poznata meteorološka postaja, planinarski dom, početak Premužićeve staze. S njega se pružaju predivni pogledi kako na unutrašnjost Velebita, tako i na Jadransko more.
Zavižan se nalazi u Nacionalnom parku sjeverni Velebit. i do njega vodi cesta je je mnogima baza za istraživanje ove naše mitske planine.



Oznake: Velebit, Zavižan, planine, planinarenje

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.