VIDEO: Una – jedna jedina

25.10.2019.Kod Jasenovca se u Savu ulijeva jedna od njenih najvećih pritoka - Una. Njen donji tok u nizini podsjeća na Savu, no ona je u gornjem dijelu prava krška rijeka.Izvire iz dubokog jezerskog vrela u Hrvatskoj, no ubrzo postaje granična rijeka s Bosnom i Hercegovinom. Ovdje teče u divljoj dolini, mjestimice nadvišena gigantskim liticama.

Tok su joj prepriječili veliki slapovi. Slapovi kod Martinbroda predstavljaju najveći kompleks slapova na rijeci Uni. Una se preko Milančevog buka uz prštanje kapljica obrušava niz sedrenu barijeru. Una potom šušti uz mnoštvo drugih slapova, kaskada i bazena do ušća rječice Unac u Unu.

Najljepši dio rijeke zaštićen je kao Nacionalni park Una. Ovaj park ne pruža samo zaštitu ove izuzetne prirode već i okosnicu održivog razvoja za lokalno stanovništvo. Turizam postaje sve značajnija gospodarska grana za lokalno stanovništvo.
Najveća atrakcija, slapovi nastaju na sedrenim barijerama, čudesnim tvorevinama dinarskog krša. Po sedri su poznata Plitvička jezera, ali i mnoge vode u kršu. Voda ovdje rastapa kamen iz okolnih planina da bi ga natrag izlučila kao šupljikavu stijenu nasred toka rijeke.

Stješnjen uz kanjon, Štrbački buk visine 24,5 m još je jedan od divnih unskih slapova. Na sreću, drvene staze obilaze skoro cijeli dio glavnog slapa i onih manjih. Una prirode privlači sve više gostiju, ali i neustrašive raftingaše. No, Štrbački buk je nesavladiva prepreka i za najiskusnije.

Kod Bihaća teče Una na bosanskom teritoriju, no nizvodno opet postaje granica s Hrvatskom.

Oznake: Una, rijeka, rafting

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.