Rastoke – očaravajući spoj čovjeka i rijeka - NOVI VIDEO!!!

16.11.2019.



Rastoke u Slunju su vodeničarsko naselje nastalo na spoju rijeka Slunjčice i Korane. Rastoke mnogi nazivaju i „Plitvicama u malom“, a jedinstvene su kao spoj kulturne i prirodne baštine.




Rastoke su vodeničarsko naselje nastalo na golemom sedrenom slapištu koji je Slunjčica izgradila na utoku u Koranu. Niz ovo velebno sedreno slapište voda se rastače preko više desetaka kaskada. Između njih su mirniji dijelovi,jezerca, mali sedreni otočići i hridi.

Posljednji slapovi preko kojih se konačno ruši u Koranu zbog svoje su slikovitosti prozvani Vilinskim kosama. Slapove su zaposjeli brojni mlinovi, zapravo cijela domaćinstva. Uz mlinove, tu su i maleni vrtovi, a guske, patke i ostala domaća perad brčka se u jezercima nastalim ispred mlinskih ustava. Danas je nekoliko vodenica rekonstruirano i prilagođeno turističkim posjetima. Maleni restorančići i vodeničarska seoska domaćinstva nude frišku pastrvu, svježe mljeveno brašno, pogaču ispod peke i smještaj.

Oznake: Rastoke, slapovi

10 najljepših plaža na Jadranu!

12.11.2019.

Ljeto je završilo, još se sliježu dojmovi oko najljepših plaža. Ovo je moj izbor najljepših prirodnih plaža na Jadranu!



Obala Jadranskog mora svoj izgled i karakteristike duguje krškim procesima. Dužinu od čak 5835 km, odnosno oko 74 % ukupne obale Jadrana, duguje brojnim otocima, poluotocima i zaljevima te je jedna od najrazvedenijih u svijetu. Istočna obala Jadranskog mora je krška, za razliku od zapadne, koja je niža i pješčano-muljevita.

Više o Jadranskoj obali pročitajte ovdje

Zbog toga su i plaže prije svega kamenite, ali nalazimo i šljunčanih te pješčanih. Na našoj obali Jadrana brojimo ih na stotine, no neke su ljepše od drugih. Evo moj izbor njih deset. Koji su vaši favoriti?



Oznake: Jadransko more, obala, plaže, Ljetovanje..

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.