NOVI VIDEO: Lonjsko polje

21.12.2017.

Park prirode Lonjsko Polje, poplavno područje Save, Lonje, Česme, Ilove i ostalih rijeka, jedinstven spoj divlje i pitome prirode s konjima, kravama i svinjama na pašnjacima.



Ovaj kratak film dio je filma Rijeke Hrvatske.

Pratite me na Instagramu: Instagram
Pratite stranice na Facebooku Wild Croatia
Pretplatite se na moj Youtube kanal

Oznake: lonjsko polje, Sisak, sava, poplava, poplavno područje, priroda, dron, zračne, mrtvice, ribolov, riba, šuma, konji, krave, svinje, pašnjak, roda, čaplje, žličrka

Ptice s mojeg dvorišta zimi

17.12.2017.

Prošlih zima redovito su mi dolazile ptice blizu prozora. Zebe, sjenice, zelenduri, sjeverne zebe, čak i batokljuni su bili redovni zimski gosti. Odmah do prozora bio je orah gdje su se ptice skupljale. Neki od susjeda su hranili ptice, kao i ja, te su zato još i više dolazile. Visoko u krošnjama, bile su u sigurnosti od lokalnih mačaka. Bilo je mala oaza biološke raznolikosti.



Onda su se neki susjedi posvađali i inatili se jedni drugima, a kao žrtva pao je i moj orah.

Osim ptica, nestale su još neke pogodnosti. Ljeti je lišče davalo sjenu, izvrsna zaštita od direktnog udara s juga, a zimi su gole grane propuštale sunce.

Pratite me na Instagramu: Instagram
Pratite stranice na Facebooku Wild Croatia
Pretplatite se na moj Youtube kanal

Oznake: ptice, Zima, film, video, orah

VIDEO: Kršćani u Siriji

05.12.2017.

Iako je Sirija od davnina bila prijestolnica moćnog Omejadskog kalifata koji je Islam širio na sve strane, od Španjolske do Indije, ona je još prije toga bila kršćanska zemlja. Sam Damask je još dugo vremena bio dominanto kršćanski grad, kao i mnoga naselja,a među njima i Maaloula. Kršćani su tijekom 1920-ih činili čak 30% sirijske populacije. No, eksplozivni rast muslimana, kao i njihovo doseljavanje smanjio je relativni udio kršćana u stanovništvu. Prije početka rata 2011. bilo ih je oko 10% ili 2.2 milijuna. Grčka crkva, Armenska crkva, Sirijska autokefalna crkva, Melkiti, Katolici, Maroniti samo su neke od denominacija. Usprkos manjinskom statusu kršćani spadaju među bitne faktore stabilnosti zemlje. Članovi su svih pokreta koji su oblikovali politički krajolik Sirije. Čak je jedan od osnivača trenutno vladajuće stranke Baas bio kršćanin. Od samih početaka na vlasti, 1963. u stranci su zauzimali bitne pozicije, ali niže od alavitskih i sunitskih kolega.



Kao neislamska manjina, kršćani su posebno su ugroženi, a naročito zbog islamističke osvete protiv kršćanskog zapada. Pretpostavlja se da je u ovom ratu iz Sirije otišlo od 300 000 do 900 000 kršćana.

Stotine tisuća kršćana je raseljeno zbog borbi ili je napustilo zemlju. Spaljene crkve, uništena sela, prisile na preobraćenje uzrokovale su čvršću vezanost uz režim. Nije teško shvatiti zašto su se Kršćani priklonili vladi Bashara al Assada, koja je sekularna i garantira sigurnost u tom smislu.

Pratite me na Instagramu: Instagram
Pratite stranice na Facebooku Wild Croatia
Pretplatite se na moj Youtube kanal

Oznake: sirija, religija, kršćanstvo, putovanje, rat u siriji, Bliski istok

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.