srijeda, 01.05.2013.

KAKO RIJEŠITI POSTOJEĆU KRIZU?

Banke bi plasmanima kratkotrajno nešto mogle napraviti.
Ali duboki uzroci krize su negdje drugdje.
Vidim ih prvenstveno kroz globano sukobljavanje na otvorenom tržištu, koje se putem jeftinog rada na istoku sukobljava sa skupim radom na zapadu. Kad bi zapad proizvodio samo za sebe, bez utjecaja jeftinih roba s istoka, on bi mogao regulirati odnose da svi na zapadu budu zadovoljni. Jeftine istočne robe ostavljaju zapadne radnike bez posla. Zato današnji zahtjevi s prvomajskih prosvjeda da se mijenja smjer ekonomske politike ne mogu donijeti promjene bez uzimanja u obzir globanog tržišta. Premjer Milanović i da žarko želi ne može ništa učiniti. Istina je da mu je Jadranka Kosor i sve prethodne vlade ostavila hrpu opterećenja. No izlaz unutar istog sustava neće nitko (pa ni pozivani treći put) moći napraviti a da ne izađe iz začaranog kruga. S jeftinim istokom se ili mora dogovoriti (što neće biti lako moguće) da poveća svoje nadnice, ili ograničenjima uvoza njihovih roba izregulirati unutrašnja zapadna tržišta.
Na tom tragu vidim mogućnosti rješenja naših kriza.
Kad bi se pobudio povećani standard istočnog svijeta njihove robe automatski bi poskupjele i zapad bi mogao naći prostor za rješenja svojih kriza. Ako se to neće događati, a investitori nas zaobiđu, Hrvati će ili biti daljnji gubitnici ili (što sada u EU neće moći) bi regulacijom uvoza s istoka mogli nešto popraviti.
No, izazovi globalnog svijeta nude jedinu realnu mogućnost - školovanjem i obrazovanjem postići konkurentnost koja osigurava mjesto našem čovjeku u tom globalnom svijetu.
Sve drugo, koliko god bili objektivno i točno opservirani i naprijed rečeni problemi, će ostati samo utopijski snovi o mogućim djelovanjima.
Ništa drugo, dakle, nećemo moći napraviti.
Da zaključim:
Zasučimo rukave, napregnimo svoje mozgove i samo tako idemo u sretniju budućnost!
- 20:45 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.