utorak, 25.11.2008.

U KOJEM JE STANJU HRVATSKA - PITANJE BEZ PRAVOG ODGOVORA

Je li Hrvatska u prvom, drugom ili tko zna u kakvom trećem stanju? Da li je Hrvatska "u banani", kako je to u nedavnim razgovorima sa sindikatima rekao premjer Sanader? Ili kriza nije tako velika da bi odustali od vojnog ispraćaja na pogrebu naših branitelja, kao to kaže potpredsjednica vlade gospođa Jadranka Kosor, odgovarajući na prijedloge ušteda na tim ispraćajima koje je jučer u radio-emisiji S predsjednikom uz kavu iznio predsjednik Mesić? ...
Dakle, što je s Hrvatskom? Zna li netko pravi odgovor? Ne, ne zna, kako vidimo. S pojmom krize u Hrvatskoj se možda manipulira. A zašto? Odnosno još bolje, kako je moguće manipulirati o tako važnoj društvenoj temi kao što je kriza jedne države. Kako je moguće manipulirati s jednim narodom i to u jednoj zemlji koja bi trebala biti uređena i visoko organizirana zemlje, spremna čak za ulazak u Europsku uniju.
Jednostavno, ne zna se zapravo što se događa, jer se nije ni pokušalo znati. Premjer bi se sutra mogao vratiti iz Švedske i reći npr. "nema krize u Hrvatskoj". To bi odmah bilo lijepo primljeno. On kaže, npr. "ima krize" i mi svi povjerujemo u to. Ako kaže "nema krize" opet ćemo, valjda, povjerovati. Zato, birajmo predsjednika s kojim nema krize. To je bar lako.

Naravno da to nije baš tako. Stvari su puno dublje i složenije od ovakvog perifernog pristupa koji sam maločas ocrtao. Ali, uistinu je odgovor na pitanje ima li ili nema krize nemoguće dati. Još teže je dobiti odgovor na detalje stanja u kojem se Hrvatska sada nalazi. A još teže od toga je dobiti naznaku kamo to Hrvatska sada ide? ...
Pa što onda treba raditi?
E-sabor je u vrijeme kad nitko još nije spominjao krizu u svijetu, a pogotovo ne u Hrvatskoj, dakle već 05.05.2008 (pogledati arhivu ovdje) predložio odgovor na postavljena pitanja; tj. kako bi po nama trebalo formirati institucije za "Mjerenja stanja Hrvatske".
Sad tu inicijativu obnavljamo.
Tamo je već rečeno da je to važna i neophodna aktivnost zemlje koja bi trebala biti uvedene i trajno dalje praćena, čak kao jedna od četiri predložene vlasti u zemlji. Pored zakonodavne, izvršne i sudbene vlasti da se uvede i Kontrolna vlast, koja bi bila posve neovisna o politici i koja bi imala izrazitu zadaću da prati stanje vitalnosti Hrvatske, da joj se ne dogode hridi, nasukavanja ili sudari, da upotrijebimo pomorski rječnik opisujući Hrvatsku kao neki brod. A ta vlast davala bi objektivne, politički posve neovisne i točne informacije na pitanja stanja u Hrvatskoj i njenom smjeru kretanja.
Sadašnje spominjanje krize ocrtava i sva nesnalaženja u toj situaciji, pa i nesnalaženje od strane vlasti To daje za pravo onima koji bi željeli vidjeti Hrvatsku kao lijepo obrađenu zemlju s jasnim odrednicama stanja, kao i jasnim naznakama o bližoj i daljnjoj budućnosti.

- 23:29 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.