subota, 23.02.2008.

IDEJE ZA SPAS HRVATSKE

Potaknuti idejom Nicolasa Sarkozyja u Francuskoj i u Hrvatskoj je pokrenuta akcija prikupljanja ideja za spas Hrvatske.
Sarkozy je tražio mišljenja sugrađana za pretvaranje Francuske u ekonomsku velesilu. On želi izgrađivati odnose u Francuskoj podižući zemlju na više razine. Mi u Hrvatskoj tražimo rješenja za preživljavanje. To je velika razlika. Načini su, međutim, slični i svakako mogu uroditi plodom. Jer, što je zemlja nego skup njenih ljudi. Kvalitetniji ljudi i njihove ideje, kvalitetnija i zemlja. Sarkozy ima pravo. Jednako tako i tjednik "Globus" ima pravo potražiti mišljenje 100 hrvatskih uglednika s ciljem dobivanja njihovih mišljenja o mogućim putovima izlaska iz stanja koje se sporadično iskazuje kao krizno. Ako i nije krizno, moglo bi postati. Ako i neće postati, još bolje. Možda ne postane krizno već i zbog iznijetih ideja. Dakle, bile bi to ideje na djelu. ... .
Čini se jako dobro da se stvarima priđe i na taj način, tj. putem prikupljanja ideja različitih ljudi, stavova, pogleda ... .
U spomenutom tjedniku stotinu uglednika je iznijelo svoje primarne ideje koje smatraju važnim za doprinos poboljšanju stanja u Hrvatskoj. Nitko više nego mi sami može doprinijeti našem stanju i našem napretku. Svakako, ne bi trebalo isključiti i ideje ostalih drugih ljudi, građana drugih zemalja, koji mogu doprinijeti boljitku Hrvatske, ako ih se već kojim slučajem nađe.
Dakle, pozdravljamo tu ideju prikupljanja mišljenja i stavova građana za boljitak Hrvatske.
Zanimljivo je da su nekoliko od anketiranih uglednika iznijela određene ideje koje se tiču i ovog našeg djelovanja, dakle djelovanja e-sabora.
Pored mnogih zanimljivih ideja iznijet ćemo ideje dvoje od stotinu učesnika te ankete koje su najizravnije naslonjene na djelovanje e-sabora.
Prenosimo ih u cijelosti:

1. VILI MATULA, glumac i kazališni autor

Internetom u izravnu demokraciju

"Korištenje interneta za uključivanje građana u neprekidnu i izravnu demokraciju. S obzirom na to što je predstavnička demokracija trenutno maligno prožeta korupcijom i klijentelizmom."

2. SUZANA JAŠIĆ, GONG

Uvesti e-državu i e-građane

Nakon što bi se podaci građana iz svih državnih institucija umrežili i tako stvorio jedinstven registar podataka, svaki bi građanin RH dobio osobnu iskaznicu sa čipom i osnovnim osobnim podacima, e-mail adresom (na koju bi primao obavijesti od državnih tijela) i digitalnim potpisom. Takva iskaznica imala bi funkciju zdravstvene iskaznice, vozačke dozvole, porezne kartice, članske iskaznice u javnim institucijama (knjižnice), putem nje bi se moglo glasati na izborima putem računala, digitalno potpisivati dokumente, a služila bi i za sve ostale e-servise (npr. kupovanje e-karata u prometu). Svaki bi građanin imao svoj e-portal na kojem bi se nalazili njegovi podaci: porez, banke, zdravstveni karton, prometni podaci itd. Svaka državna institucija imala bi pristup samo onim podacima građana koji se tiču njezinog djelokruga rada, npr. u bolnici bi se pristupalo samo podacima u vezi sa zdravstvenim kartonima itd."

Pozivamo e-sabornike da i sami iznesu svoje ideje u navedenom smislu poboljšanja života i rada u Hrvatskoj.

- 16:53 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.