srijeda, 12.12.2007.

ODGOVOR ZA "MARIN JURJEVIĆ O SVEMU"; E-SABOR KAO GORNJI DOM PARLAMENTA

Najprije, hvala "Marin Jurjević o svemu" na komentaru. Što se realnosti tiče, izvorna ideja e-Sabora nije "supstitucija" institucija sustava, već njihova "komplementarnost". Dakle, ideja je da se nadopune i oplemene postojeće institucije. Da li bi u budućnosti realnost dopuštala i tu mogućnost supstitucije postojećih institucija, to će život već pokazati. Ne bih to isključio, jer postojeći sustav će se sigurno nekako mijenjati i dograđivati, pa možda i u tom smislu supstitucije postojećih sustava. Možda bi e-Sabor mogao biti ugrađen u postojeći sustav kao Gornji dom parlamenta nekih zemalja (Engleska, npr. u kojem taj dom broji 1000 članova).

Nadalje, "sačuvajte svoj glas za sebe" je kratak izričaj aktiviranja obrane osoba kako ne bi, dajući svoj glas postojećim sabornicima, ostali uskraćeni za djelovanja koja se u njihovo ime trebaju odvijati. No, to bi imalo smisla jedino kad bi e-Sabor supstituirao postojeći Sabor. A budući da tako nije, i do daljnjega ne može biti, onda je daljnja rasprava o tome sada bespredmetna. Dakle, glas se sada može "dati" nekom saborniku, bez obzira na neizvjesnost doprinosa ili djelovanja toga glasa, ali se istovremeno putem tog glasa danas može djelovati i na e-Saboru. Svakako, taj izričaj "sačuvajte svoj glas za sebe" nikako nije mislen kao apstinencija, već kao svrsishodna uporaba toga glasa i u nekom drugom sustavu, a ne samo u postojećem Saboru.

Slažem se s navedenim kritičkim osvrtom. U ovom traženju demokratskih rješenja taj osvrt može imati dobar i djelotvoran učinak. Nadalje, slažem se potpuno da e-Sabor treba smjestiti u realnost i u dimenzije koje odgovaraju utjecaju i obuhvatu internetski politički angažiranih pojedinaca u Hrvatskoj. Hvala na komentaru, još jednom.

- 21:05 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.