Blarney Castle u proljece

utorak , 10.06.2014.

Bila sam nedavno po drugi put u posjeti predivnom zdanju na jugu Irske, Blarney dvorcu. Prvotno izgradjen u desetom stoljecu bilo je drvene strukture, dok oko 1210 nije napokon sazidan. Tijekom vremena biva srusen do temelja da bi 1446 napokon iznikao i treci dvorac izgradjen od strane Dermota McCarthya, Kralja Munstera cije zidine jos uvijek stoje.

Inace na vrhu kule nalazi se ukomponiran Blarney stone - kamena ploca koju je svojedobno kralj Cormac McCarthy dobio kao znak zahvalnosti za ustupanje 4 tisuce vojnika Kralju Škota Robertu the Bruceu u bitci kod Bannockburna 1314. Prema legendi Blarney stone je polovica Stone of Scone-a odnosno Kamena sudbine kojeg je navodno Jakov koristio kao jastuk dok je sanjao u Betelu (ovo ce znati oni koji citaju Bibliju).



Blarney stone inace smjesten je na vrhu kule, po sredini na lijevoj strani donje slike. Vjeruje se da ce ti se ostvariti zelja ako legnes na ledja, zabacis glavu unazad i tako naopacke poljubis kamen.
Odustala sam od ljubljena kamena s obzirom da je smjesten na samom rubu zidina, a izmedju ruba i kule nalazi se nekih metar razmaka. Jedino sto te sprijecava da padnes pred glavni ulaz u dvorac je metalna shipka i fotograf koji ti drzi noge.
Takodjer nakon sto se 100 Amera izreda pred tim kamenom, nekako te prodje volja, da ne spominjem urbanu legendu prema kojoj se lokalni tinejdjeri usuljaju nocu u dvorac i uriniraju po spomenutom kamenu. But let's hope that's not true.



Navodno je dvorac bio prodan zato sto ga je kralj smatrao neudobnim. Provlacivsi se kroz uske stepenice, moram priznati suosjecala sam s njime.



Zanimljiv detalj Hipogrifa na jednom od manjih zdanja u kompleksu dvorca.





Pogled iz pticje perspektive. Rjesenje kojim su pokrili kulu pomalo kvari dojam.



Bajkovito stablo u jednom od 8 vrtova Blarneya.



The Western Red Cedar iliti Thuja plicata, stara preko sto godina.



I meni najdrazi, Otrovni vrt. Svasta se tu nadje od Heisenbergove Lily of the Valley, preko Atrope Belladonne, Bleeding Hearta do obicne Marijane. ''It will either kill you or cure you''



One najjopasnije zasticene su kavezima.



Kao i one najisplativije.



Inace s lijeve strane zidina nalazi se Otrovni vrt, a s desne padina spilje koje su nekada sluzile kao tamnice.



I za kraj jedan sasvim neotrovan cvijetak.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.