Scindapsus

nedjelja , 07.08.2016.



PORODICA: Araceae
ROD: Scindapsus

Biljka penjačica koja obuhvaća otprilike 25 vrsta i sorti. Potječe iz istočne Indije i Salamonskog otočja.

LISTOVI: kožnati, tamnozeleni,uglavnom srcolikih listova, rub listova gladak. Na listovima se pojavljuju šare koje ovise o količini svjetlosti.

CVJETOVI: neupadljivi,pojavljuju se krajem ljeta. U stanu vrlo rijetko cvijeta.

UZGOJ: U posudi može doseći visinu do 1.5 m ili više ovisno o vrsti, u prirodnom okruženju penje se viticama za koru drveća. Najbolji oslonac mu je štap obavijen mahovinom, jer u njega urastaju njegovi zračni korijeni i daju mu čvrst oslonac. Može rasti i u visećoj posudi ili košarici, a može i ovako kao moj na slici.

NJEGA: Presađujemo svakog proljeća (ožujak ili travanj). Maksimalni promjer posude je 20 cm ( nakon toga mijenjamo samo površinski sloj zemlje). Odgovara mu kiseli supstrat sa tresetom ( moj je posađen u kupovnu zemlju za cvijeće). Idealan supstrat bio bi treset, lisnati kompost i pijesak pomijšan u jednakom omjeru. Na dno posude obavezno ide drenažni sloj.
Ljetna temperatura 21-27°C , zimi se ne bi smjela spustiti ispod 13-18°C . zahtijeva puno svjetlosti,ali ne izravnu sunčevu svjetlost. Čuvati biljku od propuha. Zalijevamo obilno ,između dva zalijevanja zemlja bi se trebala malo prosušiti. Svakih 4-5 tjedana prihraniti, 2 ili 3 puta tjedno biljku prskati mlakom vodom, najbolje ujutro i navečer.

RAZMNOŽAVANJE: Uzgajaju se reznicama izdanaka, ali možete i dio biljke gdje je zračno korijenje zapiknuti u zemlju (vrlo se lako ukorjenjuje) kas se zakorijeni odvojiti mladu biljku od matične stranice i zasaditi u zasebnu posudu.

SAVJETI: Smeđe fleke na listovima , listovi i izdanci koji opadaju te požutjeli listovi -znak da je biljka u jako hladnoj prostoriji ili je previše zalijevana. Odstranite žute i oštećene listove, biljku stavite u topliju prostoriju , smanjite zalijevanje.
Nestajanje šara sa listova - ima malo svjetlosti-premjestiti biljku na bolje osvijetljeno mjesto ,ali ne na izravnu sunčevu svijetlost.
Ako je zrak suh biljku napadaju crveni pauci -za njih je potreban insekticid koji sadrži melation. Ako ne želite koristiti kemiju, možete si pomoći i prskanjem mlakom vodom.




<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.