Samo Durica

utorak, 14.02.2017.

glazbala od pedagoški neoblikovanog materijala

kako bih približila i zaiteresirala roditelje, ali i bake i djedove za druženje uz glazbu ponudit ću neke jednostavne aktivnosti koje je lako provoditi, ali i njima zaineresirati djecu za samostalno bavljenje glazbom.
sasvim malena djeca uživaju u istraživanju okoline, pa tako i različitih zvukova, puno prije nego progovore, no, upravo takve aktivnosti bitno će utjecati, ne samo na njihov razvoj govora, već i razumijevanja, te logičkog povezivanja i zaključivanja, kako i na samu motoriku. potrebno je samo da imenujete sve radnje i predmete prilikom bavljenja s njim, ali i vjerujete kako dijete puno više razumije od onoga što mi vidimo prostim okom.
mnoga djeca nemaju potrebu puzati, iako se smatra kako bi puzanje bilo koristan preduvijet za hodanje, stoga, kako bismo dijete zainteresirali za to možemo pred njega stavti neke njemu atraktivne poticaje koje će ga znatiželjom potaknuti da ih dohvati.
naša narodna baština obiluje raznim jednostavim predmetima iz svakodnevne upotrebe koje su djeca koristila i kao instrumente kao što su limeni poklopci, rajngle, drvene kuhače i žlice, razna sita ili drljaće ( rubaljače ). sve to djeci je je iznimno zanimljivo za igru i istraživanje, dok se mame baš i ne vesele tome da im se raskopava po kuhinji i razvlaći kvalitetno suđe po podu. tome se može doskočiti na način da oslobodite jednu ladicu, onu doljnju, na dohvat djetetu, te u nju stavite one predmete kojih vam nije žao kako bi se dijete moglo s njima baviti, a ostatak kuhinje ipak ostavite kao nedozvoljenu zonu. naravno da će u početku biti sitnih natezanja i pokušaja malog istraživaća da vas prevesla, ali toga će biti uvijek, dok može biti dobar početak za uspostavljanje granica uz kompromis na obostranu korist.
različite kutijice od krema kojima svako kućanostvo s malom bebom obiluje može također poslužiti kao sredstvo za igru, zabavu, ali i istraživanje. oprane čiste kutije možete napuniti raznovrsnim materijalom kao što je riža, tjestenina, kamenčići, čepovi, zapravo, bilo što vam je pod rukom. one kutijice u kojima je nešto sitno i lako rasipno važno je dobro zalijepiti, ali one u kojima je glomazniji materijal možete ostaviti kakve jesu kako bi dijete iz znatiželje da vidi što je unutra ih samo otvaralo, i time razvijalo motoriku šake i ruke. u svakom slučaju neko će se vrijeme time zabavljati.
također se sličnim materijalima može i kuhati. u različitu ambalažu pospremite sve što vam padne na pamet, pa kada dijete ne zna što bi ponudite mu jednu veliku posudu neka presipava taj materijal pomoću široke žlice ili šeflje.
od limenih i plastičnih poklopaca različitih teglica se može izraditi svašta. ako im probušite rupe u sredini i provučete špagu dobit ćete zgodne malene činele. isto tako možete ih nanizati na savitljivu gumiranu žicu, čime dobijete zgodne, jednostavne zvečke. oni malo odvažniji mogu na deblji karton zalijepiti limenke različitih veličina i materijala, pa ih obojati osnovnim bojama, ili oblijepiti izolir trakom i dobili ste glazbalo nalik na ksilofon ili male bubnjeve po kojem se svira drvenom ili plastičnim žlicom.
malene ovalne posude iz kinder jaja također su idealne za različite šuškalice koje taman djetetu stanu u ruku. nanizane na mekanu tkaninu na koju se može sašiti i čičak traka zodne su narukvice i nanogice koje proizvode zvuk, a možete ih ukrasiti običnim markerom, izolir trakom ili s malo kartina ( oni iz najlnon čarapa su idealni ), pa i samo naljepnicama.
prirodnine su idealne za izradu glazbala za djecu. ljuske od oraha, školjke, drvca, kamenčići, kukuruz, sve to može poslužiti za izradu instrumenata nalik na one prave tradicionalne, a i sama izrada starijoj djeci predstavlja veliko zadovoljstvo.
u tuljce od potošene folije ili papirnatih ručnika za ruke također se može staviti neki sitniji materijal, pa kada se okreće proizvodi zvuk nalik na kišu. takav instrument bolje će funkcionirati ako unutar njega stavimo pregrade kako bi punjanje što duže padalo.
čak i dva obična kartonska tanjura napunjena plastičnim čepovima, spojena jedan na drugi i dobro zalijepnjena instrument su koji se može i objestiti kao zanimljiv šareni mobil.
starijoj djeci mogu se ponuditi staklene bočice napunjene vodom različite visine u koju se kapne malo boje, te, ako želite da instrument bude trajniji bočice se mogu objesiti na neki stalak, kako bi uvijek bio dostupan za igru.
puhački instrumenti jako su korisni za razvoj govornog aparata, te pomažu djeci koja imaju neku vrstu jezičnih teškoća. nije ih lako izraditi u kućnoj radinosti kako bi bili funkcionalni i svirali, no samo običan lijevak pričvršćen na kartonski tuljac potaknut će dijete na puhanje u njega, no, zanimanje će biti kratkotrajno, jer ne proizvodi zvuk. tako sam se dosjetila pa na isti tuljac zalijepila fučkaljku i ostatke onih papirnatih frulica koje se brzo unište, jer mi ih je bilo žao baciti, pa smo dobili frulicu koja je postala zanimljiva.
moje dijete ima, naravno i prave instrumente: klavijaturu, gitaru, violinu, block-flautu, usnu harmoniku, ksilofon, bongose i set udaraljka, ali sve te instrumente čuvamo i pazimo, dajemo mu samo pod nadzorom, jer, kao prvo želimo kod njega razviti odnos prema instrumentima koji uključuje poštovanje i brigu o njima, ali i zato što pravi instrumenti nisu predviđeni da ih se istražuje na način na kojima je to malenoj djeci potrebno za razvoj. ipak je potrebno vrijeme i određena zrelost kako bi dijete iz istraživaća došlo do sviraća. na tom putu možete mu pomoći ovim ponuđenim aktivnostima, ali i sami kreirati neku novu i nenavedenu osluškivajući njegove interese i želje.

- 17:10 - Komentari (4) - Isprintaj - #