Srž stvari

17.01.2013.

Neću da tvrdim da bi žene bile bolji muškarci.

Ali, mi bismo bile puno bolje žene kada ne bismo toliko vremena provodili objašnjavajući sve muškarcima.

Vidim, da već u ovoj rečenici postoji opasnost da moj ženski duh zakaže, ali ipak, sa nešto malo mašte mogao bi me smjesta razumjeti svaki takozvani Womanwhisperer. Ovaj izraz poznat je iz filma Roberta Redforda Horsewhisperer... šaptači konjima i oni su uglavnom muškog roda. Šapčući konju u uho, to samo oni znaju šta, ali pomaže...konj postane miran i sluša svaku naredbu bez da zarže. Ja to zovem manipulacijom ali svaka čast... ako životinja nakon toga ne pravi probleme...

Da ponovim, u redu je to kod životinja ali... šta je sa ljudskim rodom? Sa ženama posebno? Pa, tu stvari stoje nešto drugačije ali ako se slijede neka osnovna pravila uspjeh je siguran.

Velika i osnovna greška je vjerovati da žene uvijek misle suprotno od onoga što kažu. Žene misle uvijek šta kažu, u najmanju ruku barem u tom trenutku dok to izgovaraju. Problem je u svakom slučaju u tome da žene razmišljaju neprekidno, što ima za posljedicu da se duhovno neprestano dalje razvijaju, pri čemu mjere, preustrojavaju, planiraju, upravljaju. Time mogu da postignu da već za pet minuta stvar dobije potpuno novo značenje. Kriva za to je biologija... dragi muškarci... žalite se tamo... ali budite zahvalni da mi žene postojimo da bismo vam objasnili o čemu se radi.

Druga greška leži u nedostatku strpljenja kod muškaraca. Oni ne čitaju pažljivo ni jedan obični e-mail ako ima više od četiri rečenice i kolutaju očima ako žena posegne malo dublje (verbalno, razumije se) da bi bolje shvatila srž i smisao onoga što stoji iza nekog problema.

Moj tata me od malena navikao da se izražavam sa malo riječi ako sam nešto od njega želila. Kratko, jasno, po mogućnosti u jednoj jedinoj rečenici trebala sam da iznesem svoje ideje ili želje... sve dalje nadilazilo je njegovu spremnost da se koncentrira. Ali je takvo ponašanje imalo za posljedicu da je on počinjao već treću stvar dok je moja mama bila još uvijek na prvoj.
Na ja, mama je također žena. Žena, znači nije uvijek žena, postoje primjerci koji nisu baš toliko naporni, barem tako neki smatraju.



Smije li se jedan muškarac zastrašiti od ovih ženskih osobina ili si dozvoliti da ga to odvede u rezignaciju? Jesu li muškarci: muškarci ili meme?

E pa, tu pomaže samo jedno: Ponuditi parole. One se smatraju vrstom zaključaka koji su do kraja izdiskutirani.

Pa ipak šta sam htjela da kažem … već sama riječ diskusija uzrokuje kod nekih muškaraca graške znoja na njihovom čelu. Međutim ova stvar se ne može izbjeći ako nas želite razumjeti... shvatite to već jedanput. Jedino što morate da naučite je IZDRŽATI. Nikakav fudbal na televiziji, hobi u podrumu ili pivo u kafiću na kraju ulice, ne smije blokirati u vašoj glavi misli ako postoji neki problem koji treba da se riješi.

Zato savjet muškarcima: Naučite zanat i postanite Womanwhisperer. Ako postoji neki problem ili stvar koju treba riješiti i žena zamoli: „Razgovaraj o tome samnom!“, vi morate samo da izgovorite rečenicu: “Rado, ljubavi, ali ako ikako možeš, dođi što prije do srži stvari.“,... i na kraju je pažljivo saslušati.

I vidjećete da je to sasvim dovoljno da budete shvaćeni.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.