Bookeraj - raj za pasionirane čitatelje

četvrtak, 17.07.2014.

Zapošljavanje u Googleu i druge sitnice

Odnedavno dobivam newsletter sajta Entrepreneur.com, gdje se često mogu naći zgodne sitnice o (poslovnom) svijetu oko nas. U prvom redu, evo 17 pitanja koja se postavljaju prilikom razgovora za posao u Googleu, odnosno, koja su se postavljala, ali su nedavno zabranjena. Radi se o blesavim pitanjima, često do granice bizarnoga: koliko biste naplatili za pranje svih prozora u Seattleu, ili zašto su šahtovi (u Americi) okrugli, koliko na svijetu ima štimera klavira, koliko golfskih loptica može stati u autobus i slično. Provjerite na linku dolje!

LINK

Nadalje, ne znam jeste li ovo već vidjeli, ali tekst ispod donosi infografiku dnevnog rasporeda mnogih slavnih osoba – kad su stvarali, kad su spavali i kad su se odmarali (a ako su imali i svoj dnevni posao – kad su ga obavljali). Prilično zanimljivo!

LINK

Na linku ispod nalaze se neke od najboljih priča potrošačkog iskustva koje ste imali prilike vidjeti: od proizvođača pekarskih proizvoda koji su preimenovali svoj Tigrov kruh u Žirafin kruh na inicijativu trogodišnjakinje koja je smatrala da kruh ipak više nalikuje žirafi nego tigru, do avio-kompanija koje su zaustavljale letove da bi čovjek stigao na vrijeme k svojoj umirućoj majci… Priče koje vas mogu ganuti u hipu…

LINK

Vjerojatno najcitiraniji članak na webu ovih dana, koji se tiče time managementa, zove se „5 Unusual Ways to Start Working Smarter, Not Harder“ (Pet neuobičajenih načina da počnete raditi pametnije, ne više). U prvom redu, koristite više, a ne manje pauza (bioritam nam nalaže da je najdulje razdoblje koncentracije 90 minuta – nakon toga bi valjalo promijeniti ritam, pa se vratiti poslu). Dovoljno se naspavajte, odnosno odvojite vrijeme za drijemanje. Provodite vrijeme u prirodi. Rješavajte stvari u blokovima, odnosno odsječcima vremena (mijenjajući lokacije za svaki posao). Provjeravajte mailbox redovito (iako se uobičajeno savjetuje da se okanite mailboxa ako mislite obaviti bilo što).

LINK

Nadalje, sedamnaest sajtova koji će vas učiniti pametnijima, donosi članak na donjem linku. Od digitalne fotografije do vokabulara, preko učenja jezika do zanimljivih činjenica… Klikajte!

LINK

Također, na linku dolje možete saznati kojih pet znakova otkriva da baš i niste materijal za vođu: nedostatak emocionalne inteligencije, sklonost seks-skandalima, neprestano provjeravanje telefona ili nedostatak spontanosti mogu ukazati na to da ljudi neće rado prihvaćati vaše vodstvo i da možda niste materijal za rukovoditelja.

LINK

Zatim, 27 trikova uz pomoć kojih ćete svladati koju god vještinu želite svladati; sadrži rubrike poput – ne budi nestrpljiv, ne možeš izbjeći budale pa ih radije iskoristi, prihvati kritiku, oblikuj svoju ličnost i slično. Dobro kod ovog teksta je što progovara kroz primjere, a ne floskule.

LINK

13 znakova isključenog (odnosno lošeg) zaposlenika (s obzirom da sam prepoznala jednog kolegu ovdje, ovo mi je jako drag tekst) – infografika prikazuje osobu koja zanovijeta, ogovara, izmišlja isprike i izgovore, nedostaje joj entuzijazma, pravi se pametna i ne pomaže drugima.

LINK

Oznake: poduzetnik, google, raspored, time management, kako postati pametniji, loši zaposlenici

17.07.2014. u 18:29 • 6 KomentaraPrint#

nedjelja, 03.11.2013.

Upravljanje vremenom

Već sam odavno htjela napisati post o upravljanju vremenom (time management, na jeziku zemlje koja je već odavno počela proučavati, pa i usavršila ovu društvenu disciplinu), ali, pogađate – nikako naći vremena za takvo što.

Jednu od najboljih izlika da bih uopće spomenula time management pronašla sam u sat i šesnaest minuta dugom istoimenom predavanju profesora na Carnegie Mellonu, Randya Pauscha, čiji su mi lik i djelo već otprije poznati iz predavanja „The Last Lecture: Achieving Your Childhood Dreams“ (oba video-zapisa pronaći ćete na dnu ovog posta). Randy Pausch je umro 2008. godine u četrdesetosmoj godini od raka gušterače, a svoje je posljednje dane (predvidjeli su mu šest mjeseci života kad mu je bolest prvi put dijagnosticirana) proveo držeći inspirativne govore studentima.

U govoru o upravljanju vremenom (za koji je imao osobitu motivaciju, s obzirom da je njegovo vrijeme bilo izvjesno i ograničeno), Randy Pausch osvrnuo se osobito na Paretovo pravilo (tzv. pravilo 80:20, gdje je 20 posto truda odgovorno za 80 posto rezultata, ili u 20 posto uzroka leži 80 posto posljedica), u svjetlu kojega treba promatrati trošenje svoga vremena, jer na gubljenje vremena (koje je, kao i novac, ograničeni resurs, iako to zacijelo ne uviđamo na isti način na koji reagiramo na gubljenje novca) nitko od nas nije imun. Ipak, Randy Pausch isto je tako rekao da je iskustvo jedina stvar koju ne možemo odglumiti („experience is the one thing you can't fake“).

Ovo su točke koje je govornik dotaknuo u svom govoru:

1. PLANIRANJE

„Failing to plan is planning to fail“, kaže se u Americi. Ili – neimanje plana je planiranje za neuspjeh, tako nekako bih ja to parafrazirala.

Randy Pausch savjetuje:

- planirajte svaki dan, svaki tjedan, svaki semestar
- izrađujte popis zadataka
- svaki dan, napravite najgoru stvar s popisa prvu, ne zadnju
- slažite listu na sljedeći način: prvo hitne i važne stvari, zatim važne stvari koje nisu tako hitne, zatim nevažne stvari koje su hitne, i potom nevažne stvari koje nisu hitne (postoji grafikon koji ovo bolje objašnjava, ali evo i pisanog obrazloženja)


Uploaded with ImageShack.us


2. RADNI PROSTOR

- očistite radni stol (autor je u svojoj prezentaciji pokazao kako izgleda njegov radni stol)
- dotaknite svaki papir samo jednom (time se hoće reći da ga valja odmah odložiti tamo gdje ide, a ne ga ostaviti da se kiseli na bilo kojoj slobodnoj površini nekoliko dana ili čak tjedana)
- vaš mail-inbox nije popis zadataka (time se pak hoće reći da inbox također treba redovito čistiti ne ostavljati radne zadatke za kasnije)
- sustav odlaganja dokumentacije je važan i u kući ili na radnom mjestu mora postojati konsenzus oko toga gdje i na koji način se odlaže važna dokumentacija

3. TELEFONIRANJE

Telefoniranje je, osobito u poslovnom svijetu, veliki traćitelj radnog vremena (ne jednom sam čekala na sastanku ili nekom dogovoru dok je sugovornik svakih pet minuta prekidao razgovor kako bi se javio na telefon).

Evo nekih savjeta kako to spriječiti:

- stojte dok razgovarate na telefon, to će vas natjerati da brzo završite razgovor, osobito ako sami sebe uvjetujete da nećete sjesti dok ne završite razgovor
- ako nekoga trebate zvati, zovite ga deset minuta prije pauze ili prije kraja radnog vremena, tada će ta osoba biti zainteresirana da u roku od 10 minuta završi razgovor

4. DRUGI NAČINI TRAĆENJA VREMENA


Kod nas, primjerice, nije uobičajeno poslovnim partnerima, potencijalnim poslovnim partnerima ili čak potencijalnim poslodavcima, slati poruke zahvale, zahvalnice („Thank-you“ notes, u SAD-u), ali mi se to učinilo dobrim savjetom (i to čak u fizičkom smislu, poštom, a ne e-mailom), jer je to rijetko, pa ćete se time istaknuti u poslovnom okruženju.

- valja naučiti reći „ne“
- treba naći svoje najproduktivnije vrijeme i „braniti ga nemilosrdno“ od svih vrsta nasrtaja
- ako ne znate gdje vam vrijeme bježi, vodite dnevnik potrošenog vremena kako biste vidjeli gdje imate najveće gubitke i gdje se mogu primijeniti poboljšanja
- u redu je bacati novac radi uštede vremena (primjerice, unajmiti kućnu pomoćnicu kako biste se mogli više baviti djecom, ili ne preuzeti određeni posao kako biste više vremena mogli provesti s obitelji i slično)
- spavanje je važno
- stvari se mogu obaviti i tako da budu „dovoljno dobre“, oko nevažnoga se ne isplati biti perfekcionist

5. ODUGOVLAČENJE

Svi smo mi (uključujući i autoricu ovog teksta) skloni odugovlačenju – uvijek čekamo zadnju minutu kako bismo neki radni zadatak obavili navrat-nanos u posljednjoj minuti, iako smo svjesni da se to uvijek pokaže skupljom opcijom. Kako biste to izbjegli, primijenite sljedeću metodu - ako radni zadatak nema zadani rok za obavljanje, izmislite lažni rok.

U svakom slučaju, valja se zapitati zašto u konkretnom slučaju odugovlačimo.

6. DELEGACIJA

Ako ste istinski pretrpani poslom, dobro je rješenje delegacija dužnosti na druge osobe. Međutim, pritom ne smijete zaboraviti da istovremeno uz delegaciju zadatka morate delegirati i odgovornost za odlučivanje o rješavanju tog zadatka (time ćete izbjeći da vas zaposlenik kojemu je zadatak delegiran za svaku stvar mora pitati kako će je napraviti). Obvezno točno specificirajte zadatak, time ćete izbjeći zabune i šansu da zadatak bude krivo obavljen.

7. SASTANCI

„Sastanci su adiktivna, izuzetno samozadovoljna aktivnost kojoj korporacije i druge organizacije pribjegavaju iz navike, samo zato što ne mogu doista masturbirati.“ (Dave Barry, američki humorist)

Randy Pausch o sastancima kaže da bi bili učinkoviti samo ako sudionike zaključate u istu prostoriju i oduzmete im Blackberrye.

Osim toga, dobro je da sastanci imaju ranije ustanovljenu namjenu i da ne traju dulje od sat vremena.

8. TEHNOLOGIJA

-upotrebljavajte samo tehnologiju koja je toga vrijedna, a ne onu koja još dodatno oduzima vrijeme
- ne brišite niti jedan mail, jer mailovi čuvaju vašu povijest
- ako osoba ne odgovori na mail u roku od 48 sati, u redu je početi je gnjaviti, jer je velika šansa da neće uopće odgovoriti
- godišnji odmor nije ničemu ako čovjek tijekom godišnjeg odmora provjerava poslovni e-mail
- smanjite ili sasvim ukinite gledanje televizije (Randy Pausch, naime, kaže da Amerikanci u prosjeku gledaju više od 25 sati televizije tjedno, što je skoro ľ tjednog punog radnog vremena)

Na kraju, prepuštam vas Randyu Pauschu i tome da vas sam uvjeri u spoznaje koje se mogu steći samo iskustvom.Oznake: upravljanje vremenom, time management, randy pausch, last lecture

03.11.2013. u 18:51 • 11 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.< studeni, 2020  
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Studeni 2020 (3)
Listopad 2020 (2)
Kolovoz 2020 (3)
Siječanj 2020 (1)
Travanj 2019 (1)
Svibanj 2018 (2)
Ožujak 2018 (1)
Kolovoz 2017 (4)
Srpanj 2017 (7)
Lipanj 2017 (10)
Svibanj 2017 (2)
Ožujak 2017 (6)
Veljača 2017 (6)
Siječanj 2017 (4)
Prosinac 2016 (1)
Studeni 2016 (11)
Listopad 2016 (4)
Rujan 2016 (2)
Kolovoz 2016 (4)
Srpanj 2016 (8)
Travanj 2016 (1)
Ožujak 2016 (10)
Veljača 2016 (2)
Siječanj 2016 (4)
Listopad 2015 (2)
Rujan 2015 (2)
Srpanj 2015 (6)
Lipanj 2015 (14)
Svibanj 2015 (11)
Travanj 2015 (3)
Ožujak 2015 (6)
Veljača 2015 (6)
Siječanj 2015 (8)
Prosinac 2014 (5)
Studeni 2014 (6)
Listopad 2014 (8)
Rujan 2014 (9)
Kolovoz 2014 (11)
Srpanj 2014 (11)
Lipanj 2014 (3)
Svibanj 2014 (5)
Travanj 2014 (11)
Ožujak 2014 (6)
Veljača 2014 (9)
Siječanj 2014 (16)
Prosinac 2013 (8)
Studeni 2013 (9)
Listopad 2013 (7)

Komentari da/ne?

Opis bloga

Na ovom blogu čitajte o knjigama - mojim knjigama, Vašim knjigama, najnovijim knjigama, starim knjigama, zanemarenim knjigama, o autorima knjiga i novostima iz književnosti.


Hit Counter by Digits


Za sve informacije, pitanja, primjedbe, komentare, uvrede i drugo kontaktirajte me na bookeraj.blog@gmail.com