blebeta

ponedjeljak, 07.01.2008.

Rene vs. Veljko

Nekako baš i nemam vremena za gledanje TV-a, a i ponekad kad bih možda i pogledala neku emisiju, netko dođe ili iskrsne neka obaveza, ponekad i jednostavno zaboravim pa počnem gledati od polovine ili jednostavno propustim termin.
Volim kuhati, zanimju me pričice o hrani i za divno čudo ovog vikenda uspjela sam pogledati "Kod Ane" i "Jelovnike izgubljenog vremena".
Usporedba? Možda i nije realna jer govorili su o dvjema namirnicama koje uopće nemaju sličnost (osim što su obje veoma ukusne i mogu se spremiti na bezbroj načina), ali jedna je morska, lagana - škamp, a druga masna, zasitna mesina - svinjsko carsko meso. Jedna spada među najskuplje namirnice (govorim o škampima veličine koje možemo staviti i na roštilj), dok je druga, skromna, jeftina. Zajedničko im je to da mnogi ne znaju što bi s neočišćenim škampom, kako ga spraviti, a ako ga i dobiju na tanjuru onako cijelog - od kud ga početi jesti. Isto tako mnogi ne znaju što bi s točno tim određenim komadam svinjskog mesa ako nije sušen ili dimljen, već svjež. Zato je tu par muškaraca koji nam pokušavaju kroz neke priče i na svoj način približiti pojedina jela, načine spravljanja, običaje, a i porijeklo imena namirnice oko koje se obično vrti određena epizoda.

Njih dvojicu je nezahvalno uspoređivati budući da je jedan gospodin, a drugi mangup, čini mi se da sebe naziva gastronomadom i u samom startu postoji razlika.
Ha, gospodin Veljko priča sve polako, ponekad proguta zadnju riječ (zato je bolje glasnoću zvuka malo pojačati), ali očito s velikom studioznošću i zainteresiranošću, nenametljivo, priča o legendama objašnjavajući u najmanje detalje.
Gospodin Rene govori veoma nerazumljivo, malo frflja i nekako su mu priče nedorečene i ostavlja dojam kako uvijek sebe stavlja u prvi plan.
Eto, samodopadno je kružio mesnicama ispitujući mesare zašto se carsko meso zove upravo tako i na neki način dovodio ih je u neugodnu situaciju, jer po njegovom objašnjenju nitko nije znao pravi odgovor, a na samom kraju i njegovo objašnjenje ostalo je nedorečeno. Objasnio je kako je to meso služilo umjesto inkubatora, tj. da bi se spasilo nedonošće koje je rođeno u carskoj obitelji (ako je već izvukao podatak, vjerojatno je to vezano uz točno određenog cara i dijete pa zašto onda to ne napomenuti, imenovati), a dovitljivi doktor naredio je, da bi se bebač spasio nek' se zakolje svinja i onda su u najpodatniji i najmekši dio mesa umotali dijete kako bi mu se održavala temperatura tijela, a kasnije bi se to meso dijelilo sirotinji. E sad...koliko je to meso održavalo toplinu ustvari jesu li ga na neki način održavali toplim? Jesu li oni svako malo klali novu svinju i umotali dijete u novo meso!?
Tako to su neke stvari koje su ostale potpuno nedorečene. Normalno da za uspješnu pripremu carskog mesa u finu roladu koju je Ana spremila za objed svojim roditeljima nisu od posebne važnosti ti podaci, no meni su se odmah nametnula pitanja i baš sam bila nezadovoljna što je priča u biti nepotpuna.
To nije prvi put da je gospodin Rene u nekim svojim obrazloženjima ostao nedorečen i upravo zato mi se više sviđaju priče gospodina Veljka...ali to je tek moje osobno razmišljanje.

- 22:45 - Komentari (1) - Isprintaj - #