Breskvice
Mima je tražila recept za breskvice, a budući da je ovaj recept stvarno provjeren i dobar, (ja sam ih radila nekoliko puta po tom receptu, a isprobala sam i neke druge) možda se još netko želi upustiti u avanturu spravljanja te dekorativne slastice
Tijesto:
2 cijela jaja
2 dcl šećera
2 dcl ulja
2 dcl mlijeka
70-75 dag brašna
1 prašak za pecivo
Jaja i šećer pjenasto umutiti, dodati ulje, opet mješati, dodati mlijeko, promješati i sada početi polako dodavati brašno pomiješano s praškom za pecivo. Više nećete moći mješati mikserom pa umjesite rukom. Možda će trebati još brašna jer to ovisi od veličine jaja pa pridodajte. Tijesto ne smije biti pretvrdo. Onako probajte napraviti kuglicu od tijesta i vidjet ćete da li će ostaje kompaktna. Stavite u hladnjak zamotano u plastičnu vrećicu i neka odmara 2-3 sata.
Namažite tepsiju ili još bolje stavite papir za pečenje i radite kuglice veličine oraha. Narasti će prilikom pečanja pa i o tome vodite računa. Pecite na 160-170 stupnjeva Celzijevih oko 20 minuta, možda će trebati i koja minuta više...
(lagana vatra da ne popucaju). Kad su pečene, neka se ohlade i onda oštrim nožem izdubite što više sredine.
Nadjev:
izdubljene mrvice
4 dcl mlijeka
15 dag margarina ili putra
15 dag šećera u prahu
5 dag čokolade
10 dag mljevenih oraha
malo ruma
Mrvice prelijte s vrućim mlijekom i pustite da se potpuno ohlade, zatim umješajte ostale sastojke. Tom smjesom punite polovice i zatim ih slijepite.
Umočite ih ili premažite malo razrijeđenim sirupom od maline ili jagode (ja koristim malinu) i potom ih uvaljajte u kristal šećer pa pustite da se suše, a nakon što su se osušile s jedne strane okrenite ih.
Ako ih ne radite za neku veliku feštu ili kad su velike vrućine bolje ih je raditi s nadjevom bez mlijeka, da se ne bi ukiselile. Umjesto mlijeka stavite marmeladu od šipka i 5 dag maslaca više. Vjerojatno će vam ostati smjese pa napravite kuglice ili jagodice.
|