28.09.2010., utorak

PlumBum EUropeum

Nikad se nisam naučio nositi sa situacijom, u kojoj se moja zabrinuta stara majka navečer par puta ukaže na vratima gostinjske sobe uz neko iz lepeze pitanja tipa, želim li još jednu deku. Treba li ipak spustiti roletnu. Što želim za doručak.
To me uvijek nekako uznemiri, i tokom svih ovih godina u kojima ju posjećujem u Njemačkoj, nisam se naučio nositi sa njezinom dobronamjernom intruzijom.
Te sam se večeri taman počeo prepuštati bluru umora od puta, napetosti pred predstojeći razgovor za posao, poslagivanju socijalnih ugodica na štopericu, i zapravo ne mogu precizirati, kad se ubrzani ritam srca sljubio sa blagim grčem u želucu, kojeg ću tek naknadno povezati sa činjeničnim bijelim lanetom uz cesticu, sa motelom u bivšem prostoru tajne službe i sa par situacija, za koje mi valja doživotno tvrditi da mi se nisu desile, stoički ponavljajući jedino svoj OIB u svijetlo ispitivačkog reflektora...
Rutinski sam – nesvjesno, zapravo – mrdao vrhom jezika, prateći vatromet biokemije tonjenja u san... kad... odjednom... nešto... tvrdo... oštrih bridova...
Kao poparen pentrao sam se iz stasijevog legla, ignorirao bijelo lane, sutrašnje termine; smještao sam se krajnjim naporom u isprva nepoznatu sobu (otkud ja ovdje?!), i sa vrha jezika među jagodice prstiju spustio... komadićak plombe.
No divno, pomislih.
Vrh jezika samoživo je – gore od najznatiželjnijih genetskih provincijalaca – prelazio sve relevantne zube – one prednje, vidljive (damage control). Ne bi imalo smisla, doći na razgovor za posao sa bez pola zuba.
No, vrh jezika trijumfalno je i nasladno locirao mjesto pada plombe.
Jedinica. Dolje.
No divno, pomislih još jednom, ne hajući za repetitivnost izričaja.

Prvoukazanje stare majke na vratima ujutro iskoristio sam za kratki, solution-oriented logistički intermezzo; ne o željenoj tvrdoći jaja ili štetnosti jake kave. Pojasnivši (pomalo zviždukavozvučno, kroz rupicu zuba) situaciju, upitao sam, gdje je njezin zubar.
Moj je plan bio, otuširati se, srknuti nezdravo jaku kavu i krenuti u sanaciju štete. (Mantra dana: Mi ne prihvaćamo probleme. Mi nudimo rješenja!)
Ničim izazvana i u najboljoj namjeri, stara mi je majka tri štrca gela za tuširanje kasnije banula u kupaonu i nadglasavajući tuš priopćila kako je već sve dogovorila.
(Pa ti ne zareži na odabir trenutka...)

Jedva pronašavši parking na pustoj ulici omeđenoj nizom znakova zabrane parkiranja, ušao sam u ordinaciju i ljubaznošću zagrebačke prodavačice cipela pojasnio:
Dobro jutro, dolazim iz Hrvatske, ispala mi je plomba; nisam osiguran ovdje u Njemačkoj; želim popraviti zub i odmah platiti.
Pepeljasta Frau na recepciji odmjerila me bez riječi.
Hrvatska? A gdje je to? Bivši SSSR?
Ne pokazujući revolt, histerično sam bojicama u glavi križao i šarao turnsitičke plakate Male zemlje za veliki odmor.
Onda je Pepeljasta tražila moju putovnicu, osobnu i vozačku i sve iskopirala u dva primjerka. Za uzvrat, pružila mi je dva formulara na rumunjskom, portugalskom, moldavskom i albanskom, u koje bih trebao upisati broj osiguranika, kojeg dakle nemam.
Ali kako nemate?
Pa nemam, nisam ovdje osiguran, želim plombu, koju ću odmah platiti.
Da ne; moram ispuniti formulare; to je obavezno.
U rubriku broja osiguranika bajam proizvoljan slijed. Pepeljasta pomirljivo zaključuje – eto vidite da imate broj.
Ali, veli, sad prvo morate na socijalno, radi formulara za hitni prihvat pacijenta.
Ali gospođo, odmah ću platiti; ne morate me zavoditi u evidenciju; pa već sam tu... – ne, ne i ne. Ništa bez formulara.
To je obavezno.

Jedva pronašavši parking na pustoj ulici omeđenoj nizom znakova zabrane parkiranja, ušao sam u zgradu socijalnog i pojasnio:
Dobro jutro, dolazim iz Hrvatske, ispala mi je plomba; nisam osiguran ovdje u Njemačkoj; želim popraviti zub i odmah platiti.
Uz dodatak:
Bio sam u ordinaciji; sestra me uputila vama po formular za hitni prihvat pacijenta.
Barokna plavuša lascivnog pogleda odmjerila me bez riječi, kratko zadržavši pogled na mom vjenčanom prstenu ili okolici moje ruke, koja je visila sa ruba džepa.
Onda je erigirala konsterniranu facu – vi ste... došli.... ovamo... BEZ FORMULARA?? Vi... niste PRETPOSTAVILI ovakvu situaciju?
Ne, rekoh imbecilno susretljivo; nisam pretpostavio da će mi ispasti plomba i da mi za to treba formular, ali svakako mi treba usluga zubara, i želim odmah platiti.
Po izrazu lica plave barokse shvatio sam, da se prozor prilike zatvorio brže nego kažeš, kviki u toaletu; moja slika nje, kako u otužnom erotskom vešu, očiju punih gorljive nade, kleči sa formularom u ruci, rasplinula se...
Ne; ne, sugestivno je mahala rukom, vi ne možete ovdje platiti... ne, ne; NIKAKO ovdje platiti; vratite se vi lijepo vašoj jugoslavenskoj zubarki po formular...!
I mukotrpno, najpornografskijim fantazijama održavani ostatak moje mentalnohtijuće penetracije u komunikacijsku cjelinu nepovratno je pao i otužno smežuran klizio iz tople bljuzge situacijske.
Sjeo sam u auto, odsutno vrhom jezika šetao oštrim bridovima krnje jedinice i kontemplirao o Lenjinovom „Što činiti“.

Opet na drugom kraju grada, jedva pronašavši parking na pustoj ulici omeđenoj nizom znakova zabrane parkiranja, ušao sam u ordinaciju (deja vu) i pojasnio:
Dobro jutro, još uvijek dolazim iz Hrvatske, još uvijek mi je ispala plomba; nisam osiguran ovdje u Njemačkoj; nemam formulare za takve situacije, želim popraviti zub i odmah platiti. I Ne, socijalno mi ne može dati formular za hitni prijem.
Pepeljasta se unezvijerila.
Zove doktora; veli, ovdje je jedan iz Jugoslavije, on nema formulare i želi platiti; pod kojom šifrom to vodimo?
Zubar izlazi, mjerka me, gleda kroz Pepeljastu.
Uvodi me u ordinaciju, u kojoj mi unuka one Debby, koja je nekad osvajala Dallas, u usta umeće pola rekvizita iz telešopinga.
Par trenutaka kasnije, dok vrhom jezika šetam po divno glatkoj konturi jedinice, zubar nalaže Pepeljastoj:
Ispišite gospodinu račun!
Ah?!, veli ona.

- 08:33 - Stisni pa pisni (13) - Papirni istisak - #

26.09.2010., nedjelja

Par treptaja Regensburgom

Negdje između Orašja, Zagreba, Wittenberga, Leipziga, Linza, opet Zagreba i opet Orašja; negdje između tri razgovora za posao; negdje između šest noći u četiri grada; između dvije pive i jednog dönera - Regensburg.
Tortast, dobrodržeći, ušminkan, dunavogrlan, zlatnosutonjen...

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


- 08:46 - Stisni pa pisni (11) - Papirni istisak - #

23.09.2010., četvrtak

Tko smo MI a tko histeričan, uz neodgovoreno – zašto?

BBC javlja, u švicarskom parlamentu većinu čine, taram!, žene.
U Hrvatskoj, slijedom i povodom tragične smrti triju žena u zagrebačkom općinskom sudu, obilježen da borbe protiv nasilja nad ženama.
I super, naravno.
I super, naravno, ali.
Kako bismo reagirali ne na statistiku, nego na vijest, eksplicitnu, senzacionalnu, trijumfalnu, da većinu odbornika tu-i-tu čine muškarci (yess!!)? Ne bi li to bio opaki, primitivni seksizam?
Kako li bi to objavio seriozni BBC? Ili bi prešutio, jerbo da je takvo etiketiranje kliska priča?
I nije li, u slučaju ubojstava u zgradi suda, jedan OIB upucao tri druga OIB-a, bez obzira i uz neminovnost, da svakom OIBu pridružujemo spol nositeljice ili nositelja?
Nije li proizvoljno, selektivno isticanje jedne grupe (muško nasilje, ženska kuća, hrvatsko selo) zapravo klica segregacije, upravo suprotna ideji ravnopravnosti spolova, religija ili drukčije definiranih grupa?
Jer ...

... uglavnom su muškarci piloti i vozači. Utoliko, veća je i vjerojatnost da muškarci uzrokuju udese. Kao što je u zatvorima, statistički, više muškaraca nego žena. Zaključak ispada, muškarci su mahom ubojice i zločinci (o vojsci i ratu da ne govorimo...)
... uglavnom ženama sudovi dodjeljuju djecu slijedom razvoda. Zaključak ispada... sustav je seksistički izmanipuliran i krši jednakost spolova pred zakonom... (?! ;-) )?
Ili... U državi Iksiziji, nemarom liječnika u protekloj je godini umrlo toliko-i-toliko budista. Zaključak, Iksizija treba Dan inkluzije budista?!
U Hrvatskoj, pak, živi zanemariv broj Afroamerikanaca. Zaključak – ne potičemo njihov dolazak ...??

No nismo sami.
U Njemačkoj, jedan je liječnik obiteljske medicine izvjesio natpis, u kojem moli da njegovu ordinaciju ne posjećuju umotane žene sa mnogobrojnom djecom.
Prijeti mu isključenje iz strukovne komore zbog netrpeljivosti prema strancima, premda argumentira kako umotanu ženu ne može pregledati, a puno djece u čekaonici stvara nered i nemir ostalim pacijentima.
Isto u Njemačkoj, javna i institucionalna hajka na političara, koji – zanemarujući uzus političke korektnosti – među ostalim upozorava na intelektualnu eroziju zemlje radi neintegrabilnosti dijela došljačke djece u školski sustav.
Mediji ekstatično redaju polemike i debate o vječnom pitanju integracije, o „nama“ i „njima“; političara javno komentiraju kao desničara, ekstremista i avet prošlosti. Istovremeno, njegovu je knjigu nemoguće nabaviti (u knjižarama vam došapnu kako tiskare ne stižu odštampati novo izdanje), a procjene mu u samom startu daju 20% parlamentarnih sjedišta, kad bi svoje stavove artikulirao u program nove stranke.

I dakle, dok gledajući svoj odraz u izlogu u hodu namještamo push-up ili hang-down (respektivno spolu nam) - ... zapitajmo se malo... tko smi MI, tko histeričan ... i zašto...

Image and video hosting by TinyPic

- 09:09 - Stisni pa pisni (13) - Papirni istisak - #

08.09.2010., srijeda

Jelo Žužinek i sadizam verbalnosti

Mili moji,

uobičajeni uvodni vokativ sa spomenom metroseksualaca i bezrepih sugrađanki skraćujem radi recesije, te odlučujem ovako, tupim jagodicama po uglačanoj tipkovnici, proglagoljati koju o – riječima.
Čineći to, mislima mi se mota film „Oštro pero markiza De Sadea“ i špekulacije nad sudbinom markiza, da se, umjesto upravo oštropero voajerskim draškanjem javnosti riječima činjeničnog, bavio, recimo, skulpturom. Slikarstvom.
Ili jednostavno varijacijama na temu općenja bez prisustva javnosti.

Riječi dakle.
Riječi matičara, riječi mladoženje. Riječi mlade.
Pa sve one riječi koje sladunjavo razmazuju granicu poštene telenovele od zapravo nesceničnog, iskrenog osjećaja ljubavi, zaljubljenosti.
Pa riječi očekivanja.
Pravdanja.
Pokušavanja.
Odustajanja.
Prihvaćanja rutine.
Umotavanja gorčine u opnu trajnosti u ime, dođavola, nema RIJEČI, čega.
Riječi, kojima u polumraku dimnokiselkastog, otužnog bara nakon drugog dana lobotomičnog seminara otvaramo prozorčić patetično karnalne uzaludnosti ka očajničkoj ali dobrodržećoj ranojeseni životnog kalendara lijepooke kolegice (ne hajući za kraći štapić, onaj sa oznakom pragmatizma, i unaprijed svjesno gutajući samogadljivu tupost tuširanja poslije, Nakon Riječi I Nakon... )
I riječi, opet riječi, koje prešućujemo u banci jer odavno više nemamo posao i plaću, temeljem koje su nam dali astronomski kredit i koji traje i dalje, jer mi lukavo prešućujemo – riječi...
Riječi, njezine, glasom najavljivačice putničkog vlaka što iz Vinkovaca stiže na treći peron drugi kolosijek, o presušenoj požudi, nenapravljenoj djeci, nenapravljenom ručku, presušenom vjerovanju.

Šaljemo ih mailom, poštom, šapućemo ih u slušalicu. Sričemo u opstipiranu poeziju ne manje sličnog ishoda. Njima zidamo vlastitu tamnicu, pokoju ciglu u znak života i zdravlja bacajući Onima Koji Očekuju...
A tek to...
Hajde mi reci da sam ti lijepa. A daj da čujem da me voliš. A jelda, nazvat ćeš me.
Par beztekstnih trenobrisova kasnije...
Ma ZAŠTO lažeš. To SVAKOJ kažeš. NISI nazvao.
Bacač noževa, u štropotnoj inverziji vlastite cirkuske točke, bježi pred oštricama, kojima ga gađa objekt njegovog ciljanja... Da riječi...
Kasnije te večeri, hvatajući dah, izvijen nad njezinim drhtavim tijelom, ispraćajući kaplje vlastitog znoja u izmaglicu vlastite kratkovidnosti, on ju pita, riječima ju pita, jelda, voliš me?
A ona opet izgleda onako poluplačno, poluhisterično, polunasmiješeno, poludovraga nečitko, i baš da će mu reći, ne, ne, svršila sam jedino misleći na vjenčanog kuma ili na najbolju prijateljicu iz malog mjesta na moru...
On, mulac u odrješenju od vlastite intuicije, baš želi čuti riječi; ne, ne nužno istinu, nego odraz vlastitog vjerovanja, želi čuti napinjanje sigurnosnog užeta (davno iskrzanog, neprimjetno i neverbalno)...

... riječi...

Image and video hosting by TinyPic



- 17:00 - Stisni pa pisni (6) - Papirni istisak - #

06.09.2010., ponedjeljak

Plavičasti dim, skaj i kapljica testosterona

Čudno je sa sjećanjem.
I dan danas, kad idem glasovati prema svojoj osnovnoj školi, u želucu ponekad osjetim nemir školarca, prisjetim se proklete cigle koju sam morao kupovati usput, Mašine kose na vjetru, Mungosica i svog tog folklora vlastitog puberteta.
Tata Zvonko vozio je otmjeni Renault 16 i bio veliki gospon. Žacov tata bio je frajer jer je imao Scirocco. Stelin tata je vozio Renault 4 i nije bio frajer, ali nema veze; tada sam bio siguran da će mi biti punac.
Željkov stari vozio je crni Citroen DS, i uvijek sam ga povezivao sa nekim došaptavanjima, nekim tamo hrvatstvima, komitetom i kako je on bio u zatvoru ali sve može, ali nikome ni riječ o njemu, psst...
I onda se jednog posve prosječnog oraškog popodneva svi ti bljeskovi sjećanja stope u smješak, kad kolona oldtimera simbolično označi početak Dana filma. I negdje između radovanja kinu (laicima pojašnjavam, Orašje City nešto je veće od Multiplexa, ali kino nije all inclusive) i između pogleda na lucidno zaobljene karoserije u plavičastoj izmaglici dima iz auspuha, sjećam se sjedišta od skaja, sintetičkih košulja sa pripadnim mirisom muškaraca i žena i - smješkam se...

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic
(Živio, NF! ;-) )

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic




- 08:49 - Stisni pa pisni (8) - Papirni istisak - #

< rujan, 2010 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Travanj 2018 (1)
Ožujak 2018 (1)
Studeni 2017 (1)
Listopad 2017 (1)
Srpanj 2017 (1)
Ožujak 2017 (2)
Veljača 2017 (1)
Siječanj 2017 (3)
Studeni 2016 (1)
Listopad 2016 (4)
Kolovoz 2016 (2)
Srpanj 2016 (1)
Lipanj 2016 (4)
Svibanj 2016 (2)
Travanj 2016 (4)
Ožujak 2016 (5)
Veljača 2016 (2)
Siječanj 2016 (4)
Prosinac 2015 (1)
Studeni 2015 (2)
Listopad 2015 (2)
Rujan 2015 (5)
Kolovoz 2015 (1)
Srpanj 2015 (3)
Lipanj 2015 (2)
Svibanj 2015 (5)
Travanj 2015 (2)
Ožujak 2015 (6)
Veljača 2015 (4)
Siječanj 2015 (2)
Prosinac 2014 (5)
Studeni 2014 (4)
Listopad 2014 (6)
Srpanj 2014 (1)
Lipanj 2014 (1)
Svibanj 2014 (5)
Travanj 2014 (4)
Ožujak 2014 (7)
Veljača 2014 (3)
Siječanj 2014 (4)
Studeni 2013 (2)
Listopad 2013 (2)
Rujan 2013 (3)
Kolovoz 2013 (3)
Srpanj 2013 (4)
Lipanj 2013 (1)
Svibanj 2013 (5)
Travanj 2013 (7)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Potaknut monotonijom provincije u kojoj privremeno živim deset godina, znatiželjan na oca Dalmatinca, introvertiran na majku Njemicu, ponekad u čudu na suprugu Tuzlanku, u životu svugdje pomalo, ovog pljuštećeg popodneva udovoljavam Vodenjaku u sebi i nekim dobronamjernicima koji me gurkahu na blogojavljanje, i ... kreće općeobrazovni blog introspektivnog snatrenja...

... a zašto baš Shelly Kelly?
Isključivo hommage imenu.
Interes za zrakoplovstvom odveo me u vrlo slojevitu priču o mogućoj kolateralnoj žrtvi interesa politike, o raznim licima istine i slučaju trenutka, o nafaki i sićušnosti svih nas na nekoj apstraktnoj, univerzalnoj šahovskoj ploči - privilegija je, moći pričati ...
(Šlagvort za zainteresirane - let IFOR-21, Ćilipi 1996. ...)


O bloženju načelno i konkretno:
"Da većina ljudi ne zna pisati, kompenzira činjenica što ionako nemaju što reći."
(Harald Schmidt)

"Nikad ne treba očajavati, kad se nešto izgubi, osoba ili radost ili sreća; sve se još divnije vraća. Što otpasti mora, otpada, što nama pripada, uz nas ostaje, jer sve se po zakonima odvija, koji su veći od naše spoznaje i s kojima smo samo naočigled u suprotnosti. Treba u sebi živjeti i na cijeli život misliti, na sve svoje milijune mogućnosti, širine i budućnosti, naspram kojih ne postoji ni prošlo niti izgubljeno.-"
(Rainer Maria Rilke, Rim, 29.4. 1904.)

"Inženjeri su deve, koje jašu ekonomi."

"Pametan čovjek nema vremena za demokratske većine."
(prof. Branko Katalinić)

"Malo ljudi vlada umjetnošću, plašiti se pravih stvari."
(Juli Zeh)

"Niemand lasse den Glauben daran fahren, dass Gott mit ihm eine grosse Tat will!"
(Dr. Martin Luther)

"Što manje ljudi znaju o tome, kako se prave kobasice i zakoni, to bolje spavaju."
(Otto von Bismarck)


Dnevnik.hr
Blog.hr

Napomena:
Za sadržaj linkova objavljenih ili preuzetih na svom blogu ne odgovaram.

... a ako netko želi mene linknut', u diskreciji, vlastitom prostoru, bez obaveza, ne svojom krivnjom, djeca ne smetaju itd ...:

grapskovrilo@gmail.com




Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic



...Godišnjem dobu sukladno...

Image and video hosting by TinyPic





... Uvijek ću se nakloniti imenima ...

Ernest Hemingway, Jacques Prevert, Peter Ustinov, Willy Brandt, Hans Dietrich Genscher, Brunolf Baade, Hugo Junkers, Ferry Porsche, Ruth Westheimer, Leni Riefenstahl, Dean Reed, Astor Piazzolla, Amalia Rodriguez, Ana Rukavina, Dieter Hildebrandt, Ivica Račan, Nela Sršen, Boris Dežulović, Ayrton Senna, Niki Lauda, Al Pacino, pater Stjepan Kušan ... i ima ih još mnogo, Bogu hvala ...

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic