Plaćenici - BEZ STIJEGA, BEZ GOSPODARA!


Plaćenički forum 

Plaćenički fejs

vijesti iz svijeta 

Plaćenici

'
Dedo +385 (0)95 5342 508 
e-mail

Bez stijega, bez gospodara!
Airsoft pokret Plaćenici

09.01.2021., subota

Kad se male ruke slože...


Placenici

Drugi vikend za redom dajemo ruke našem plaćeničkom drugu Pobiju u radovima oko demontaže napukle kuće. Prvo smo izvršili pretovar pristiglog građevinskog materijala iz jednog dijela dvorišta u drugo. Osam pari ruku to odrađuje vrlo brzo. Nakon toga se iznose kućni uređaji poput perilice rublja i sele u staru kuću od pune cigle sagrađenu tamo negdje 1945. Nevjerojatno je da kuća sagrađena nakon 2. sv. rata nema vidljivih oštećenja, dok ona sagrađena nakon Domovinskog rata nije sigurna za život. To je vidljivo iz sljedeće dvije slike, koje pokazuju napuknuće na južnom zidu potkrovlja, kao i ono po sredini sjeveroistočnog kuta prizemlja.

Placenici

Međutim prvi pregled statičara dodijelio joj je žutu naljepnicu, što znači da je popravljiva. Naravno Pobiju to ne pada na pamet. Jednostavno neće živiti u kući kojoj su napukli temelji na tri mjesta, kao i dva nosiva zida. Popravak tako rastrešenog objekta sa izlijevanjem ojačanja temelja i zidova, po njemu će koštati gotovo kao nova kuća. Osim toga poučen iskustvom iz obnove nema šanse da mu opet neki ratni profiteri popravljaju ovu ili grade novu kuću. Napravit će on to radije uz pomoć prijatelja, pa će znati na čemu je. Plan mu je uz to iskopati podrum, a nadgrađe će umjesto od cigle graditi od drva. Jer taj starinski način gradnje pokazao se puno otporniji na potres od ovog modernog sa šupljom ciglom.

Placenici

Zato nastavljamo pakirati stvari i odjeću u kese, pa ih prenosimo u štalu, koju smo prošli vikend pokrili sa limovima. Nakon toga napadamo namještaj, police, lampe i ukrase. Uz akumulatorske bušilice demontaža kreveta, ormara i stolova ide relativno brzo. Tu i tamo neki imbus šaraf provrti, pa se mora ići na kliješta, ali ne treba se žaliti. Uz puno ruku koje rade, posao ide jako brzo. Počeli smo u 10, a do 15h skoro sve je bilo razmontirano. Ono što je ostalo moći će odraditi sami. Domaćini nas nakon toga pozivaju na ručak, koji nam je donirala lokalna kuhinja. Grah je odličan. Nakon toga se još malo družimo i razilazimo još za vidjela. Borba se nastavlja...

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.