Don Blog

19.04.2009., nedjelja


HRISTOS VOSKRESE!!!
Uskrsna poslanica patrijarha Pavla i arhijereja SPC

U povodu Uskrsa, patrijarh Srpske pravoslavne Crkve Pavle i svi arhijereji SPC vjernicima su uputili Uskrsnu poslanicu. Svake godine u ovo doba, kada tajanstvena sila života budi obamrlu prirodu, slava Uskrsnulog Gospodina i u nama budi jedan svjetliji, svetiji i radosniji život. Danas naviru uzvišene misli, rađaju se divni osjećaji i obuzima nas jedno sveto i nesvakidašnje raspoloženje. S Uskrslim Gospodinom i mi se uzdižemo u jedan viši i sadržajniji život, ističe na početku poslanice.

U poslanici se poziva na očuvanje ljudskog dostojanstva koje je toliko uzdigao svojim uskrsnućem Sin Božji. Sačuvajmo vjeru u Uskrsnuloga Gospodina, ljubav prema bližnjima, istini i pravdi; prema svemu dobru koje ljudi ipak žele, ali koje bez pomoći Uskrsnulog Gospodina i njegovog Evanđelja ne mogu postići, kaže se u poruci.

Pomolimo se Uskrsnulom Gospodinu i zamolimo ga da ostane s nama. Da mu se radujemo, da iz njega crpimo snagu, da se duhovno uzdižemo, da nas ne zahvate i ne odnesu mutne vode našeg vremena. Molimo Uskrsnulog Gospodina da i u nama uskrsne ljudski lik prvobitne čovjekove prirode, koji je danas tako često iskrivljen, maskiran i unakažen brojnim manama i porocima. Da i u nama svatko prepozna čovjeka, obasjanog njegovim vječnim životom, bio imućan ili siromašan, na velikom ili malom položaju, poručuje patrijarh, ter podsjeća kako je ovo vrijeme suočeno s materijalnom krizom, ali je još prisutnija kriza morala i karaktera.

Radovat ćemo se ako svatko, ugledavši bilo koga od nas, može kazati: Evo čovjeka! - da bi svatko, i prijatelj i neprijatelj, i sudac i tužitelj, u svakome od nas uvijek doživio istinskog i pravog čovjeka, stoji na kraju poslanice.

Poslanica se tradicionalno čita na svim liturgijama na Uskrs, u nedjelju 19. travnja, ter emitira putem elektronskih medija. (IKA)

----------------------

Upućujem svoju čestitku za Uskrs ne samo Srbima i Hrvatima pravoslavne vjere, nego i svima ostalima koji našu najveću kršćansku svetkovinu slave po Julijanskom kalendaru!

- 11:49 - Komentari (133) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.