Don Blog

28.11.2008., petak


DRŽAVA NE DIJELI PLAĆE SVEĆENICIMA!

Je li teško doći do istine? Jedno priopćenje i jedan komentar...

Opet se iznenada zakuhalo oko stare teme, o kojoj je i ovdje na blogu bilo mnogo komentara i još više predrasuda, a poglavito mnogo neznanja - to je famozno "financiranje Crkve". Stoga se Tiskovni ured Hrvatske biskupske konferencije oglasio priopćenjem u povodu članka objavljenog u zagrebačkom dnevniku Večernji list pod naslovom "Svećenicima 276 milijuna kuna za plaće". Priopćenje prenosim(o) u cijelosti:

"Nakon što je članak pod naslovom 'Svećenicima 276 milijuna kuna za plaće' objavljen u Večernjem listu od 25. studenoga, izazvao veliku zabunu u javnosti dužni smo upozoriti na neke činjenice. U naslovu i na nekoliko mjesta u tekstu spominju se plaće svećenika i kao činjenica provlači se tvrdnja da se iznos koji Republika Hrvatska sukladno Ugovoru o gospodarskim pitanjima daje Katoličkoj Crkvi iz državnog proračuna koristi za plaće svećenicima.

Takve su tvrdnje neistinite i postavlja se pitanje kome je u interesu da takvim konstrukcijama obmanjuje javnost. U čl. 6 Ugovora o gospodarskim pitanjima između RH i Svete Stolice jasno se kaže da će Republika Hrvatska, priznajući opće društveno vrijedan rad Katoličke Crkve u službi građana na kulturnom, odgojnom, društvenom i etičkom polju te da bi ona mogla na doličan način nastaviti svoje djelovanje na promicanju općega dobra, mjesečno davati Katoličkoj Crkvi iz državnoga proračuna iznos koji odgovara dvjema prosječnim bruto plaćama pomnoženim s brojem župa.

U nastavku istoga članka jasno je istaknuta i namjena tih sredstava: za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika, za izgradnju i uzdržavanje crkava i pastoralnih središta koji nisu u popisu spomenika kulture te za karitativnu djelatnost Katoličke Crkve. Dakle, treba jasno reći da svećenici ne dobivaju plaću iz državnog proračuna nego primaju nagradu od crkvenih pravnih osoba u kojima vrše svoju službu kao što su na primjer nad/biskupije, župe i druge crkvene ustanove", kaže se u priopćenju Tiskovnog ureda HBK koje potpisuje predstojnik ureda Zvonimir Ancić. (IKA)

U svezi, glede & untoč teme zgodnim mi se čini prenijeti i jedan komentar iz JL-a:

"Kada se, u najavi državnog proračuna, pročulo da će Katolička crkva ostati bez 60-ak milijuna kuna u sljedećoj godini, mnogi kojima je taj potez države prema Crkvi mrzak počeli su trljati ruke od zadovoljstva. Ne toliko zbog toga što će Crkva u stvarnosti dobiti manje, nego, čini se, više zbog činjenice da je i na Crkvi država odlučila malo prišparati. Ali, nije. Država Crkvi naprosto, prestaje isplaćivati onih 20 posto, koji su se u posljednjih deset godina obračunavali na ugovoreni godišnji iznos (dvije bruto plaće x broj župa x 12 mjeseci). I Crkva će dobiti ono što joj ide, a to je, prema grubim procjenama, oko 275 milijuna kuna.

Taj novac ide u središnji crkveni fond Hrvatske biskupske konferencije, uplaćuje se mjesečno iz državne blagajne i po unaprijed zacrtanom planu, jednim dijelom, distribuira svim (nad)biskupijama u Hrvatskoj, a drugim se financiraju sve zajedničke, tzv. krovne institucije u Crkvi. On ne služi za isplatu plaća svećenicima! Zapravo, svećenici niti nemaju plaće, nego mjesečne 'nagrade'. One su u rasponu od četiri ili pet tisuća kuna za 'svećenike-pripravnike' (kapelane) do osam ili devet tisuća za biskupe i nadbiskupe. Ovise o stažu i rangu u hijerarhiji.

Nagradama se zovu zato što se na njih ne obračunavaju nikakvi doprinosi kao na plaće svih ostalih zaposlenih u državi. Država, dakle, ne isplaćuje plaće ni katoličkim ni ostalim svećenicima u državi. Daje im dio novca za potrebe njihove vjerske zajednice, a ostalo namiču sami. U strukturi prihoda Katoličke crkve najveći pripada milodarima i darovima vjernika. To je najprirodniji i najpoželjniji način financiranja vjerskih zajednica. Odnosno, jedna od vjerničkih obveza.

Državne plaće dobivaju vjeroučitelji, ali među njima je više laika nego svećenika. A tu su i vojni dušobrižnici, oni po bolnicama i zatvorima, kojih nema mnogo. Crkva je, dakle, s obzirom na brojnost i zastupljenost, relativno nevelik korisnik državnog proračuna. Premda se i u toj skromnosti, u duhu aktualne štednje, mogla dobrovoljno odreći neke manje svote. Ne bi joj nedostajalo, a lijepo bi se vidjelo."

Darko Pavičić
http://www.jutarnji.hr/komentari/komentari/clanak/art-2008,11,27,,142747.jl


- 16:24 - Komentari (41) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.