Don Blog

03.08.2008., nedjelja


BESPLATNO HRANJENJE KOJE ZASIĆUJE

NEDJELJNO RAZMIŠLJANJE

18. nedjelja kroz godinu: Iz 55,1-3; Rim 8,35.37-39; Mt 14,13-21

Isus je onaj koji hrani vjernike, koji proviđa ono bitno za život. Kruh i ribe predstavljaju ono čime Isus održava ljude na životu. U svijetu punom besmisla, Isus nudi smisao; svijet koji posrće u tami i zbunjenosti On upravlja na pravi put. On gladno srce hrani, okrjepljuje smalaksali duh. Oni koji slijede Isusa nikad neće usahnuti u pustinji. Onaj koji slijedi Isusa svim srcem često ostane začuđen na koji ga sve način Isus održava na životu i hrani. I to čini obilato.

Božja darežljivost nadilazi sva ljudska očekivanja i ljudska shvaćanja. Hrana koju nudi vjernicima dolazi preko zajedništva njegovih sljedbenika, kroz služenje jednih prema drugima. A to služenje je raznoliko. Ono što možda ljude najviše ostavlja u čudu jest da Bog svoju dobrotu dijeli besplatno. Njemu »nije palo na pamet« naplatiti hranu. Izaija jednostavno ističe da Bog sve poziva: »Svi koji ste žedni... dođite.« Čovjek treba pružiti ruku da bi primio, i kad ispruži prima. Jer Isusova briga za ljude nije nestalna i promjenjiva...

Zgoda hranjenja mnoštva je zgoda češća od svih ostalih u sva četiri evanđelja. Pojavljuje se šest puta. To samo govori o njenoj važnosti za prvu Crkvu, važnosti zbog povezanosti s euharistijom. Iako je euharistija ustanovljena na posljednjoj večeri, prva Crkva nije puno manju pozornost poklanjala Isusovu hranjenju mnoštva i njegovom blagovanju s učenicima. Način na koji je zgoda ispričana itekako podsjeća na euharistijsko blagovanje: »uze... kruhove«, »blagoslovi«, »razlomi«, »dade«.

Potrebno je uočiti i značajnu ulogu apostola u ovoj zgodi. U Markovu opisu učenici nisu ništa razumjeli, dok ovdje učenici dobro razumiju. Učenici su bili posrednici preko kojih je mnoštvo iskusilo Isusovu darežljivost. Oni su razdijelili hranu, i vjerojatno skupili ostatke, tj. dvanaest košara ulomaka. Evanđelist je time htio pokazati da Isus pomaže svojim sljedbenicima preko posrednika Crkve. Službenici Crkve imaju važnu ulogu, no Krist je taj koji djeluje u euharistiji, koji daje kruh života preko njihova služenja.

http://www.glas-koncila.hr/rubrike_nedjeljna.html?broj_ID=14757


- 00:18 - Komentari (9) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.