Don Blog

04.04.2008., petak


ŠPOR(TS)KE (S)TR(AN)ICE ISPRED KULTURE – DOKLE...?

Molim odgovor na pitanje: Tko se sjeća da je na nekom pružnom prijelazu postavljena sigurnosna brklja PRIJE nego je na njemu VLAK naletio na AUTOMOBIL i sve putnike u njemu USMRTIO? Ja se ne mogu sjetiti da se je to dogodilo igdje na Balkanu odnosno u primitivnom mentalitetu! Jednako je tako i u drugim područjima života...

Pišući često o nemoralu i negativnostima u (masovnim) profesionalnim sportovima već sam dovoljno bijesa izazvao i "pljuvanja pokupio" da mi je već zlo i od same pomisli na to. Zato i u najnovijem slučaju smrti mladog zadarskog nogometaša (neka mu se Bog smiluje, a članove njegove obitelji neka utješi nadom u Uskrsnuće!) – osjećam mučninu.

Sada će upravo oni NAJODGOVORNIJI – koji se proglašavaju "odgovornima" samo u slučajevima kad im odgovara – nizati tirade moralističkih floskula i lijevati krokodilske suze... Već su oni NEŠTO PODUZELI – odgodili su sljedeće prvenstveno kolo itd... Ali već brzo nakon toga PROFITNO KOLO mora se vrtjeti... ne smije stati kotač koji mora donositi lovu – makar bilo i mrtvih! Grozota... ali tu je duboko i "zakon braće" i "etika klana" i "profesionalni moral"... i još mnogo zdravom razumu uvredljivih frazetina...!

Zapravo, umjesto da se otvoreno progovori o moralnoj odgovornosti svih onih koji su izravno i neizravno UBILI Hrvoja Ćustića (jer npr. i Hrvoje Žužić je svojim automobilom UBIO..., kao i toliki drugi u prometu ili drugdje izravno ili nekim svojim važnim PROPUSTOM, npr. za propuste na cestama, na gradnji stambenih objekata, pri popravku automoblila itd...!), umjesto da oni to doista javno priznaju – mi već čitamo ili čujemo općenite fraze da treba ovo, da ne treba ono... kao da smo svi odgovorni (baš kao u nekadašnjim "crvenim" vremenima: "Drugovi, svi smo odgovorni i zato moramo zaoštriti odgovornost i pojačati samokritiku!")

Mediji prenose da dok javnost traži odgovornost i ostavke, predsjednik Udruge prvoligaša Igor Štimac tvrdi da se u ovoj nesretnoj priči prst ne može uprijeti u nikoga osobno. ''Tragedija koja se dogodila potresa nas sve i nema smisla upirati prstom u nekoga. Svi smo odgovorni! Važnije su nam neke sitnice i gluposti u odnosu na život i sigurnost svih nas kad su u pitanju stadioni'', rekao je Štimac koji je nakon Ćustićeve smrti doslovno bio 'van sebe'.

E, moj Igore, moram ti reći da se OSOBNO ne osjećam za tu tragediju nimalo odgovornim, jer sam, osim što neredovito pročitam rezultate utakmica, jako daleko udaljen od stupnja odgovornosti za takve nesreće. Uostalom kao i barem još cijeli milijun sada šokiranih ljudi. "Ova tragedija je pogodila sve i po meni je bespredmetno upirat pstom u bilo koga!" E, tako je, idemo dalje – do sljedeće nesreće (a ovu treba što prije zaboraviti – kao što će i biti, kao što je bilo već mnogo puta)!

Mediji javljaju također da su u HNS-u odgovorni bili ili nedostupni ili službeni. Predsjedniku Vlatku Markoviću se navodno baš ovih dana pokvario mobilni telefon, a glavni tajnik HNS-a Zorislav Srebrić bio je čak i službeniji no obično. "Ne možemo ništa komentirati jer nemamo službenu obavijest. Ipak, duboko smo potreseni ovim događajem i svima u HNS-u je teško", izjavio je Srebrić, ne želeći komentirati zahtjeve za ostavkom vodstva Saveza.

Tako je – idemo dolje! Pjevajmo dalje: "Sve je super i sve je za pet... kad voliš nogomet...!" Poglavito ako je gajba piva pri ruci i u glavi, a u ruci nešto tvrdo da opališ po glavi stanovnika neistomišljenika...!

Nije to odstupanje od teme – sve je to duboko povezano! Sve je to dio istoga primitivnog, nasilničkog, (polu)mafijaškog mentaliteta: estrada, droga, sport, navijači, alkohol, automobili, videoigre, adrenalin... - sve je to isto bratstvo i sestrinstvo... Ali, nažalost, budalama se proglašavaju oni koji o tome otvoreno govore!

Zato, nakon svih dosadašnjih pa i nedavnih brutalnih obračuna raznih "urbanih plemena" – kako im tepaju medijski analitičari i sociolozi (čestitam Borisu Dežuloviću, s kojim se inače rijetko u čemu slažem, što je u predposljednjem broju Globusa otvoreno rekao tzv. navijačkom "bobu bob"!) ne začuđuje najnovija vijest: Nakon brutalnog napada petnaestak BBB-ovaca na petoricu mladića iz Metkovića, liječnici su jednom metkovskom studentu morali sašiti čak 16 šavova na licu i glavi. Tučnjava se dogodila u nedjelju u tri sata ispred kafića Roko u Zagrebu.

Napadnuti mladići 'zaradili' su ukupno 13 polomljenih rebara, a prema riječima svjedokinje, huligani su ih tukli remenjem namotanim na ruku tako da su kopčom rezali kožu s lica svojih žrtava, te su ih cipelarili. Povod divljaštvu navodno je bio taj što su premlaćeni studenti 15-orici mladića okićenima Dinamovim kapama i šalovima na provokativan upit odgovorili "čudnim zavlačenjem u govoru".

Ovdje se, naravno, ne smije generalizirati (kao kad je riječ o GENERALIMA!) pa reći da su svi Dinamovi navijači takvi. Samo prema divljacima, kojih ima među navijačima SVIH klubova, treba primijeniti tzv. Tačeričin princip odnosno sami kulturni navijači trebali bi ih se odreći i izolirati ih od sebe (ili obratno).

Također u tom smislu treba oštrije zatražiti odgovornost vodstva klubova u "njegovanju&uzgajanju" tzv. nogometnih plemena, tj. stvaranju mentaliteta koji producira nasilnike. Odgovornost roditelja svakako je na prvom mjestu – ali to je, nažalost, već potrošena tema...

Nadasve je pregolema odgovornost svih medija u tome (svih novinara, urednika i vlasnika) – ali to je, opet nažalost, izgubljen slučaj. Banalan pokazatelj je npr. portal Net.hr koji na svim sportskim stranicama, čak i uz ovu najnoviju tragičnu vijest, uvijek prikazuje gole cice i guzice. Valjda iz poštovanja prema pokojniku! Dakle – naprijed šporke stranice, naprijed trice i kučine, naprijed mozak od paučine!

Iskrena sućut! Pokoj vječni daruj Gospodine obrazu, moralu i pameti! Ali – dokle tako?!

- 00:17 - Komentari (18) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.