Don Blog

26.02.2008., utorak


ŠTO JE KRISTOV MIROVNI UGOVOR?

F. Sheen: SEDAM BLAŽENSTAVA I KRIŽ
- KORIZMENA MEDITACIJA (16)


ŠESTA RIJEČ:
"Blaženi mirotvorci, jer će se sinovima Božjim zvati."
"Svršeno je."


Na početku svoga javnog života propovijedao je Gospodin na brdu blaženstava: "Blaženi mirotvorci, jer će se sinovima Božjim zvati." Na kraju Svoga života oživotvorio je to blaženstvo, kad je trijumfalno povikao: "Svršeno je!"

Poput svih ostalih blaženstava stoji i ovo u očitoj suprotnosti s duhom svijeta, u kojemu pravda znači moć, a kreposti su prepiranje i agresivnost. To je još blago rečeno, jer u naše vrijeme razvio se svjetonazor kojemu je glavna zasada klasna borba.

Nikada prije u cijeloj povijesti svijeta nije postojao politički sistem kojemu bi glavni motiv bila mržnja, a još manje da bi je i u djelo provodio.

No o kakvom to miru govori ovo blaženstvo? Najbolje ga je razjasnio Sv. Augustin: "Mir je mirovanje i rad."

On je mirovanje i rad u kome nema podjarmljivanja, nego je sve podčinjeno najvećem Dobru, Bogu. Zato su osjetila podložna razumu, razum vjeri, a čovjek Bogu, svome vječnom cilju i posljednjem savršenstvu. To je temelj mira.

To mirovanje u radu donio je Krist na zemlju već onda kad su anđeli prilikom Njegova rođenja pjevali: "Slava Bogu na visini, a na zemlji mir ljudima dobre volje." On je zapovjedio svojim učenicima da održavaju mir medu sobom, i kad uđu u koju kuću, da pozdrave: "Mir kući ovoj."

Blaženstvo koje ovdje promatramo, blagoslivlja takve mirotvorce, a Kristove riječi nad Jeruzalemom sjećaju nas Njegove žalosti nad svima koji ne ljube mir: "Kad bi ti znao, i to ovoga dana, što je za tvoj mir, ali sada je to skriveno tvojim očima."

Kad su Krista u vrtu uhvatili, potegnuo je Petar mač i odsjekao uho sluzi velikog svećenika. Krist ga je ukorio riječima: "Vrati svoj mač u korice; jer svi koji se hvataju mača, od mača će i poginuti." Uzeo je uho ranjenoga i vratio ga na njegovo mjesto, iscijeljenog.

Sutradan tjerali su ljudi u smrt svoga Otkupitelja, koji je došao propovijedati mir. Bio je to prvi svjetski rat. A prije nego što je Krist umro, zaključio je posljednjim, mirotvornim riječima: "Svršeno je."

Što je svršeno? Rat je svršio. Rat protiv grijeha! Rat protiv zla! Rat protiv Boga! Svršeno je otkupiteljsko djelo, sjedinjenje s Bogom. Krist je prepatio krunicu žalosnih otajstava i sada započinje slavna.

Sve je bilo isplaćeno, sve do posljednjeg novčića i mirovni je ugovor potpisan: "Blaženi mirotvorci." On je uspostavio mir i povikao u trijumfu: "Svršeno je!" Nije se radilo o primirju, nego o pobjedi, o dovršenom djelu, što je bilo učinjeno, nije se više moglo opozvati - mir s Bogom.

(nastavak slijedi)


- 00:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.