Don Blog

08.11.2007., četvrtak


KAKVU POLITIČKU STRANKU TREBAJU BIRATI KATOLIČKI VJERNICI
Uoči predstojećih parlamentarnih izbora 12 katoličkih udruga Riječke nadbiskupije okupljenih u Koordinaciji udruga uputilo priopćenje hrvatskoj javnosti

Informativna katolička agencija danas je objavila priopćenje 12 katoličkih udruga Riječke nadbiskupije okupljenih u Koordinaciji udruga. Svjesni svoje suodgovornosti u društvu, javnosti su se obratili priopćenjem uoči parlamentarnih izbora koji će se održati 25. studenoga. Priopćenje prenosim u cijelosti:

"Katolička crkva nema svoju vlastitu političku stranku. Zbog toga načelno nijedna politička stranka u Hrvatskoj, u ovoj predizbornoj promidžbi koja završava izborima 25. studenoga 2007. godine, nema pravo očekivati ili tražiti da Katolička crkva, preko svojih službenika, potiče vjernike da glasuju za nju. S druge strane treba naglasiti da su svi kršćanski vjernici po svojoj savjesti dužni izaći na izbore i dati svoj glas čestitim, poštenim, odgovornim i sposobnim osobama.

Koordinacija katoličkih udruga Riječke nadbiskupije potaknuta porukom biskupa HBK te Doktrinalnom notom o sudjelovanju katolika u politici, potiče stoga vjernike da mudro iskoriste svoj glas birajući osobe i programe koje pospješuju dobrobit cijelog hrvatskog društva i svih građana. Valja birati onu političku stranku koja zastupa ili je najbliža našem kršćanskom svjetonazoru i koja najviše pogoduje životu u vjeri.

Birajmo političku stranku koja brani dostojanstvo života od začeća do prirodne smrti, tradicionalne obiteljske vrijednosti, koja zastupa pravo roditelja na odgoj djece i učenje vjeronauka u školi te poštuje pravo nazočnosti Crkve i kršćanskog svjetonazora u medijima i društvu.

Birajmo onu opciju koja će se djelotvorno boriti protiv korupcije, mita, droge, pljačke društvene imovine i rasprodaje Hrvatske.

Katolička crkva tijekom povijesti uvijek se zauzimala za ona ljudska prava koja su bila najugroženija. U tom kontekstu ističemo da se među najugroženijim ljudskim pravima sadašnjeg trenutka nalaze: pravo na rad i nedjeljni odmor, pravo na stan, pravo na zdravstvenu zaštitu, pravo na školovanje, pravo na isticanje osobnog vjerskog uvjerenja te na djelotvornost sudova.

Zacijelo, u sadašnjim predizbornim opredjeljenjima nije dovoljno isticati samo zauzimanje za hrvatski nacionalni identitet, nego je presudnije zauzimanje za pomoć mladim obiteljima, rast općega dobra, za prognane, beskućnike i osiromašene te za biološku opstojnost hrvatskog naroda. Pred očima valja imati socijalni nauk Katoličke crkve.

Politička stranka i pojedinci koji najjasnije, najodlučnije i najiskrenije zastupaju takva stajališta, zavrijeđuju da im katolički vjernici povjere svoje glasove te da tu stranku i pojedince prepoznaju kao svoje.

S druge strane, političke stranke, koje se doduše glasno zauzimaju za ugrožene društvene slojeve, ali istodobno omalovažavaju hrvatsku nacionalnu baštinu i tradiciju, inkriminiraju obrambeni Domovinski rat i hrvatske branitelje, prešutno izjednačujući žrtvu i agresora, ne zaslužuju podršku.

Jednako tako i oni koji niječu pravo Crkvi i vjernicima da svoju vjeru svjedoče u društvu i javno iznose svoje stavove, ne bi trebali računati na glasove vjernika. Čuvajmo se onih koji nas lažnim obećanjima vraćaju u 'svijetlu' prošlost netolerancije i podjela", kaže se u priopćenju Koordinacije udruga Riječke nadbiskupije koju su potpisali generalni tajnik Koordinacije mr. Roberto Labinac i povjerenik dr. Đuro Pukarić.

Priopćenje su uputile slijedeće katoličke udruge: Biblijsko društvo, Franjevački svjetovni red, Hrvatsko katoličko društvo 'Branimir', Hrvatsko katoličko liječničko društvo, Marijina legija, Pastoralni krug Alojzije Stepinac, Salezijanski suradnici, Udruga hrvatskih katoličkih muževa 'Papa Ivan VIII', Udruga Sv. Vinka Paulskog, Vjera i svjetlo, Vojska Bezgrješne, Zajednica bračnih susreta.

Nakon ovoga priopćenja možemo samo čestitati mladim katolicima grada Rijeke što su na ovaj fantastičan način reagirali prvi te među ostalim pokazali i pravo lice toga grada – koji neki uporno prikazuju "crvenim" – kao da u njemu nema ni kršćana ni crkvenih udruga. Hvala Bogu da su se laici trgnuli – i to MLADI!! Nadam se samo da sada nekom liberalnom "mudracu" neće pasti na pamet da zbog tih mladih pozove na odgovornost riječkoga nadbiskupa odnosno pokušati da ih smijeni ili tuži Sv. Ocu!!


- 15:14 - Komentari (46) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.