Don Blog

20.07.2007., petak


NARKO EXIT
Prije nekoliko dana među udarnim je novostima bila vijest da je jedan dječak uhvaćen s velikom količinom droge. Ali to je značajno koliko i vijest da je policijska potjera uhvatila pun BMW heroina (koji je narkomafija žrtvovala da bi tzv. balkanskom rutom prošao pun šleper! – a to nije bilo u vijestima). Jer mnoge su javne manifestacije prave "svetkovine droge" – pa nikom ništa! Među takvima je famozni ljetni Rabac-fest (ili tako nekako), kao i najrazvikaniji (after)partiji na sodomskogomorskoj plaži Zrće na Pagu – pa nikom ništa!

Mediji već danima s najvećim pohvalama trube o "evropskom uspjehu" petrovaradinskog woodstočnog sajma glazbe (i droge! – ali to nije u vijestima) pod nazivom EXIT. Međutim, nije taj grad, s nekad jakom hrvatskom i katoličkom tradicijom, slučajno izabran za takav događaj. Samo površni ljudi misle da se sve događa slučajno.

Naime, život katolika i Hrvata u prošlosti je na poseban način bio ugrožen u Srijemu. Za opstanak našega naroda u tim krajevima povijesno značenje ima znamenita bitka kod Petrovaradina koja se odvila na blagdan Gospe Snježne 1716. godine. Budući da Turci nisu bili zadovoljni mirom u Srijemskim Karlovcima (1699.) krenuli su u novi rat.

Veliki vezir Ali-paša s golemom vojskom od 200.000 momaka krenuo je prema Petrovaradinu, gdje se utaborila kršćanska vojska koju je vodio princ Eugen Savojski. Premda je imao samo 30.000 vojnika osjećao se dovoljno snažnim, jer je u svojem taboru imao sliku Gospe Snježne koju je uvijek nosio sa sobom. Pred tom je slikom, na bojnom polju, prije bitke svečano sebe i svoju vojsku stavio pod zaštitu Majke Božje i njoj se posvetio.

Bitka je trajala neobično kratko. Od rane zore do Anđeoskog pozdravljenja na dan Gospe Snježne. Turci su bili razbijeni. Kad je pao glavni zapovjednik vezir Ali-paša razbježali su se na sve strane. Tu su brzu pobjedu kršćanske vojske svi poznavatelji okolnosti u kojima se bitka odvijala, kao i sam princ Eugen Savojski, pripisivali pomoći Gospe Snježne.

U znak zahvalnosti za tu Marijinu pomoć princ Eugen je sliku Gospe Snježne iz svoga tabora svečano prenio u kapelu u mjestu Tekije, u kojoj se ona štuje do danas. S vremenom se Gospa Tekijska razvila u veliko hodočasničko svetište u koje dolaze mnogi katolici iz cijele Vojvodine i iz drugih krajeva gdje žive Hrvati, ali i vjernici drugih narodnosti, tako da su odavno ta hodočašća postala multinacionalna, a Gospa Tekijska dobila i ekumensko obilježje.

Dakle, izborom lokacije za "najveći glazbeni festival u regiji", na kojemu su se okupili ovisnici iz svih balkanskih naroda i susjednih država, novodobni proroci odaslali su (i) paklenu (o)poruku:
IZLAZ (exit) nije u vjeri nego u drogi!

SVETI ILIJA, MOLI ZA NAS!

- 23:59 - Komentari (31) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.