Bivši aikidoka u zemlji ninja čudesa

utorak, 25.11.2008.

Zenga - kad japanski svećenici slikaju (dio drugi)



Daklem, stadoh kod jednostavnosti i mojim negdašnjim shvaćanjem iste kao trivijalnosti.

Ono što me užasno žifciralo mad dok sam slikala je to što nikad nisam bila zadovoljna prijenosom na papir. Tj. u vrlo rijetkim trenucima.

Zapadnjačka umjetnost pokušava stvoriti iluziju ''realnosti.''
Što to zapravo znači?
To znači da se cijeni što vjerniji prikaz "realnosti" tj. onoga što pod time razumijevamo koristeći svoja osjetila opažanja, u prvom redu vid.

Na jednoj skupnoj izložbi svi posjetitelji stajali su ispred ulja na platnu mog prijatelja koja su vjerno prikazivala riječne nasipe i njegovu ženu.

Moji "Majka i dijete" koji su samo obrisima naznačavali da se radi o majci i djetetu zubo nisu privlačili posebno pažnju osim nekolicine ljudi koji su onda bili doslovno zadubljeni u taj motiv.

Nisam se posebno nešto zabrinjavala oko toga. Više sam se zabrinjavala oko vlastite frustracije i nezadovoljstva što ono "u glavi" samo u rijetkim slučajevima bijaše u ljubavnoj harmoniji s onim na papiru.

Tada sam prestala slikati. Bacila sam sve k vragu na opće razočaranje okoline, a svoja ne-djela podijelih prijateljima. To je bilo prije skoro deset godina. Do dana današnjeg nisam shvatila zašto sam to učinila i morala sam trpjeti kritike tipa "ah, a toliko je obećavala". nono

Zen slikarstvo ne prikazuje vidljivu ''realnost'' - ono se bavi suštinom, onim što je iza ili ponad stvarnosti.

Jednostavnost zen umjetnosti nije trivijalnost - ona zna da kad se želi istaknuti suština, on se mora lišiti svih stvari koje su nepotrebne i mogu skrenuti s puta.

Mnogo puta se čuje da je Aikido put ka jednostavnosti.

U ovom kontekstu postade mi istog trena jasno da nije jednostavnost ta koja je sama sebi svrha.

Svrha je ukazati na suštinu koja se ne može spoznati racionalno, već intuitivno, a do nje se dolazi izostavljanjem svega onoga što je nebitno i nepotrebno.

U Ikebani, svaki list, cvijet ili grana koji nisu neophodni, bivaju odstranjeni.
Haiku izostavlja svaku riječ koja nije apsolutna nužna, a sumi slikarstvo se lišava svakog suvišnog poteza ili mrlje kistom.

Tako su i tehnike u Aikidu fokusirane uvijek na ono krajnje neophodno i funkcionalno te se izbjegavaju sva nepotrebna mahanja, skakanja, okretanja.
Iz istog razloga su te tehnike istovremeno i nevjerojatno teške jer se njihova jednostavnost krije u poimanju njihove suštine.
Stoga se, kao i sve suštinski jednostavno, trebaju dosljedno vježbati i ponavljati godinama dok ne "sjednu". mouthwash

U zen umjetnosti postoji još jedan vrlo bitan pojam: praznina.

Umjetnik nije bitan, kao na zapadu. Ne postoji kult ličnosti. Umjetnik je samo medij. I ako je "prazan", kroz njega se može izraziti punina stvarnosti.

Učiti tehniku nije posebno teško, kao ni slušati predavanja o njoj - ono što je uistinu teško jest osvjestiti tu suštinu koju svi u sebi posjedujemo i onda ju upotrijebiti kao "nešto svoje".

U knjizi "Zen i samuraji" pročitala sam kako otprilike ide taj proces kod učenja mačevanja, a isti je kod učenja bilo čega - prvo dolazi početnik koji nema blage veze i učitelj mu daje mač i tjera ga da se brani od vrsnih majstora mača. On jedino što ima jest instinkt i na temelju njega se brani i izbjegava udarce. Nakon toga kreće učenje zanata - tehnike, vježbanje bla.. U tom trenutku učenik postaje krut, nespretan i više se ni približno ne zna braniti niti izmicati kao na početku kada nije znao ništa. Na kraju postaje majstor zanata kada ponovo dostigne stanje svijesti s početka priče kada je instinkt bio jedino što ga je vodilo iako je razlika ta što je sada njegovo tijelo tehnički istrenirano.

Ta me se priča jako dojmila. Prvo je praznina kroz koju djeluje suština (instinkt), onda se ona puni tehničkim znanjem (koji instinkt nužno gura u drugi plan jer je um taj koji radi punom parom pri učenju), a na kraju se mora opet isprazniti od "suvišnog i nepotrebnog" da bi kroz odlično tehnički izbrušen alat progovorio instinkt.

Zato se kaže da mačevaoc nije vješt, nego kroz njega djeluje vještina.
Sličnu filozofiju imaju i Indijanci koji kažu: kad uloviš ribu, odbaci mrežu.yes

Iz gore navedenog moje osobno opažanje je da je strip zapravo najbliži zen slikarstvu. Zašto, prosudite sami.

Pozdrav i pusa svima i samo komentirajte i dalje.
Oni koji znaju više, slobodno neka me korigiraju - bit ću zahvalna.wave

25.11.2008. u 14:27 • 11 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.



Travanj 2011 (1)
Ožujak 2011 (1)
Veljača 2011 (1)
Siječanj 2011 (2)
Rujan 2009 (1)
Srpanj 2009 (1)
Lipanj 2009 (1)
Svibanj 2009 (1)
Travanj 2009 (2)
Ožujak 2009 (2)
Veljača 2009 (3)
Siječanj 2009 (5)
Prosinac 2008 (3)
Studeni 2008 (5)
Listopad 2008 (12)
Rujan 2008 (2)

< studeni, 2008 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Komentari da/ne?

Opis bloga

Prvotno ovo je bio blog koji je opisivao kako je planula ljubav između mene i aikida i kako se razvijala iz dana u dan. Ta "veza" je spletom okolnosti pukla, ali ljubav je ostala ista - ljubav prema borilačkim vještinama. Sada je drugi partner u igri, no dvojbe su iste, izazovi slični, veselja raznovrsna. Nisam znala što ću s ovim blogom i zato je pauza bila duža od godinu dana. U međuvremenu mnogi su se javili na mail i pitali kada će nastavak..nekima je ovaj blog bio poticaj za upis na aikido. I evo me opet natrag..da podijelim s vama svoja iskustva sretan

Free Site Counter
Free Site Counter

e-mail:
enlightedmaster@gmail.com




Oni imaju definitivno što za reći...


Gideon – o vodi, homeopatiji, konstelacijama, Novoj germanskoj medicini, snovima..

Kućanica u Japanu - kako je Hrvatici već treću godinu biti kućanica u Japanu

Nihonkichigai tj. lud za Japanom - Sve što ste ikada htjeli saznati o Japanu iz prve ruke i to dva u jednom

Jer od lakoće nema težeg... - "Kažu da se život sastoji od samo jednog jedinog trenutka, kada shvatimo tko smo. Još uvijek čekam na taj trenutak, a kako bih se spasio, eto, igram Spiegelspiele.."
kaže moj dugogodišnji prijatelj Josh...

Ando Hiroshige - pregršt predivnih slikica za sve poklonike ovakve umjetnosti

Shamans Of the Amazone - Dean Jeffery ponovo se vraća sa svojom trudnom ženom i jednogodišnjom kćerkom u srž ekvadorske prašume susresti dva šamana..thumbup toplo, autentično i nimalo "primitivno"

Koji k... uopće znamo - zgodan dokumentarac za sve fanatike kvantne fizike i one koji ipak negdje u prikrajku mozga misle da stvari baš i nisu onakve kakvima se čine.. nut

The Zeitgeistmovement - "I believe that unarmed truth and unconditional love will have the final word in reality".
-Dr. Martin Luther King Jr.

Mala lija - Foxxyy na svom blogu ima vrlo zanimljive priče iz Ukrajine gdje je boravila dva mjeseca i slaže jako interesantne video klipiće..osim toga voli i oštrice što je svakom zaljubljeniku u borilačke vještine sasvim dovoljan podatak!


Oni su bili prije pa je red zahvaliti im se..


Vanji, najtvrđi sparing partner ever i krasan prijatelj
Željku, zaslužan za upoznavanje s Krav Magom
Andreju, kroz svoje drilove postavio mi je temelje za BV
Dubravku, iako se osobno ne poznajemo, "zaslužan" za izbor aikido kluba
Dinku, kojem mogu zahvaliti za unikatni bokken i Jo
Predragu i svim članovima Musubija - na toplom prijemu u svoje redove
Darku, Saši i Martini - na upoznavanju s ninjama