1000 čudesnih stvari

petak, 29.10.2010.

Čudesna stvar #70 - Brodolomi

Image and video hosting by TinyPic
Brodolomi
Malo je čudno na ovaj popis čudesnih stvari staviti i nešto što samo po sebi nikako nije lijepo, čudesno ili dobro. Ali ovo je moj popis, ovdje pišem stvari koje mene fasciniraju ili mi raspaljuju maštu, a brodolomi su svakako jedna od tih stvari.
Možda je to zato što sam kao mala gutala priče o gusarima i brodolomima i divljim morima i sve su te priče mirisale po pustolovinama, po opasnosti, po izazivanju sreće, po uzbudljivom kušanju života koji nema unaprijed određen kurs i smjer i povoljan vjetar. Sviđaju mi se brodolomi jer uvijek uz sebe imaju neku priču, neku fatalnu priču, o nekoj djevojci, o nekoj ljubavi, o nekoj sudbini koja je iscrtana i zacrtana pradavno. I nije samo brodolom taj koji vuče, nije samo taj nestanak u moru ta priča koja me inspirira - ponekad zamišljam zelene dubine, i izderana jedra koja lelujaju u dubokom moru. Ponekad zamišljam duhove utopljenika kako se zavlače u amfore (jer to su duhovi sada, duhovi se mogu sakriti gdje ih volja), i ponekad zamišljam mačeve i bajunete i topovske kugle i sve one priče koje su završile na dnu mora. Ponekad zamišljam sirene čiji zov odvlači mornare, zamišljam čuđenje kad ugledaš nepoznatu obalu, zamišljam očaj nakon mjeseci u beskrajnoj plovidbi, okruženi plavetnilom bez kraja i konca.
Zamišljam, ponekad, različite vjetrove, neke tople, neke vruće, neke otrežnjujuće, neke koji vode u ludilo... zamišljam vjetrove koji svrdlaju duboko u kostima, vjetrove koji se šćućure u dnu jedara, vjetrove koji lome i vjetrove koji - na posljetku - guraju na dno.

Ne, ne mislim da su brodolomi lijepi ili pozitivni, ali su tvar od koje se tkaju priče, dio su mitova, povijesti, tragedija. Dio su kamena od kojeg su izrađene ulice mnogih gradova, dio su suza kojima su natopljene obale, dio su oblaka i neba, dio su čežnje koja nam kuca i lupa u srcima i podsjeća nas da postoji negdje nešto i negdje netko i negdje daleko da postoji obala i negdje daleko da postoje ljudi i negdje daleko da postoje okusi koje nismo probali i buđenja koja nismo doživjeli i boje za koje nemamo imena.
Image and video hosting by TinyPic
- 15:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>