1000 čudesnih stvari

petak, 27.08.2010.

Čudesna stvar #48 - Nada

Image and video hosting by TinyPic
Nada
Ovaj je blog nastao iz potrebe za nadom. Svijet je - moj barem - prije dvije godine izgledao posve drugačije. Upravo smo bili pokrenuli novi projekt, radila sam sa sjajnim ljudima, u okruženju koje me poticalo da učim i da rastem, oprobavala sam krila u samostalnim izletima... Svijet je izgledao kao mjesto koje jedva čeka da ga pokorimo - jer moja je generacija upravo ulazila u dob u kojoj se svijet ne osvaja, nego pokorava, podjarmljuje, porobljava. Znate na što mislim? Kad mladi gladni uspjeha stasaju do neke dobi, brzo preuzimaju mjesta onih koji su se pomalo i umorili...

I onda se dogodilo da nešto apstraktno postane stvarno. Došla je kriza, recesija, depresija, pad, kako god to zvali, došla su teška vremena. Ali najteže, ono stvarno olovo u tim teškim vremenima, bilo je beznađe koje se odnekud uvuklo u ljude. Razumni ljudi znaju da u životu postoje vremena optimizma, napretka, ostvarenja i vremena pada, mraka, teškoća. Ali u tim mračnim razdobljima preživljavamo zato što znamo da će jednom završiti. Ova je kriza bila teška baš zato što nismo znali - taj je mračni pokrivač bio toliko velik da nismo vidjeli - i još ne vidimo - gdje završava mrak, a gdje počinju uspon i svjetlost.

Izgubili smo nadu. Nada je, inače, varljiva stvar. Moramo je imati jer inače teške trenutke ne bismo mogli otrpjeti. Mislim na uistinu teške trenutke, kada je to neuhvatljivo, eterično obećanje sreće jedino za što se možemo uhvatiti. Ali ona je varljiva, ona je uvijek sutra, ona je uvijek korak ispred nas. No, kad se pogase sva svjetla, ne možemo posegnuti za prekidačem - treba nam makar šibica, makar maleni izvor svjetlosti. Makar nada.

Govorim sebi da i teška vremena prolaze. Govorim sebi da su ovo uzbudljiva vremena. Govorim sebi da je ovo test karaktera i hrabrosti. Ali istina je da se duboko u sebi u srcu držim te varljive šibice, tog sićušnog svjetla koje mi ne može pokazati put, ali može učiniti da nestanu čudovišta iz mraka.
Image and video hosting by TinyPic
- 23:40 - Komentari (8) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>