1000 čudesnih stvari

ponedjeljak, 23.08.2010.

Čudesna stvar #44 - Svjetla grada

Image and video hosting by TinyPic
Svjetla grada
Ma koliko ocrtana bila ta slika - veliki grad, neonska svjetla koja se odražavaju na uglačanom, crnom asfaltu - nekako je umirujuća. Jest, svaki puta kada zamislim velegrad okupan neonom pred sobom jasno vidim nekog privatnog detektiva s neizbježnom cigaretom u ustima, šešir na glavi i bocu viskija u zadnjoj ladici radnog stola (i neizbježnu tajanstvenu damu koja mu sjedi na rubu stola). Jest, grad i neonska svjetla otrcana su slika, posebno što posljednjih godiina gradovi pokušavaju biti - barem ovaj moj, srednjoeuropski gradić srednje veličine i golemih aspiracija - neupadljiviji, diskretniji, smireniji pa je neona manje i reklama koje vrište s pročelja ulica je manje, a više je nekako diskretnih Idem-Svojim-Poslom reklama.

Ali kada se noću približavam gradu, gledam kupolu svjetla, svjetlosnu aureolu kako se uzdiže iznad njega. Gledam grad, svoj grad, kako vrišti svjetlom, i ponekad mogu razabrati zelene odsjaje gradskih semafora, i crvene neone na posebno velikim reklamnim panoima i bijele lampice koje se pale i gase i moj je grad ponovno - bez obzira na svu smirenost i suspregnutost - golema urlajuća svjetlosna neonka.

Mnogo je razloga zašto to volim, tu njegovu neonsku drčnost. Zato što, baš kao u onoj slici s detektivom i opasnom damom s početka teksta, u tom neonu živi miris pustolovine. Može se uroniti u njega i izroniti na drugoj strani ljudskog mulja i taloga koji se sakuplja na asfaltu, cigli i betonu svih gradova ovoga svijeta. Može se iskočiti iz privida sigurnosti i stabilnosti, može se okrenuti leđa onim beskrajnim trebalo-bi i mogli-bi i morali-bi. Može se jednostavno odglumiti da si izgubio sebe, da si bez korijena, smjera i putokaza, bila to istina ili ne.

Image and video hosting by TinyPic
- 10:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>