U jami Konfin pronađeni posmrtni ostaci 26 Hrvata

nedjelja, 08.10.2006.

Ekshumacija žrtava obavljena je ovih dana, u utvrđeno je da je riječ o jednom od najgroznijih zločina iz vremena poraća jer su u jamu bačeni bolesnici i ranjenici odvedeni u noći na 24. lipnja 1945. godine iz jedne ljubljanske bolnice...

U 40 metara dubokoj jami Konfin u Kočevskom rogu, jednoj od preko 500 masovnih grobnica iz vremena poraća u Sloveniji i jednoj od desetak koje su do sada istražene, nađeni su i posmrtni ostaci Hrvata, potvrdio je predsjednik povjerenstva za "prešućene grobove", koje je formirala slovenska vlada, povjesničar Jože Dežman.

"U identificiranoj skupini koja je ekshumirana iz jame nalazi se 60 Slovenaca, 26 Hrvata i 2 Srba", rekao je Dežman u utorak u razgovoru za komercijalnu televizijsku postaju POP-TV.

Ekshumacija žrtava obavljena je ovih dana, u utvrđeno je da je riječ o jednom od najgroznijih zločina iz vremena poraća jer su u jamu bačeni bolesnici i ranjenici odvedeni u noći na 24. lipnja 1945. godine iz jedne ljubljanske bolnice, o čemu svjedoče tragovi nezaliječenih rana na kostima, cijevi za drenažu i druga medicinska pomagala nađena u jami nakon otkopavanja.

Antropolozi i drugi stručnjaci koji su radili na iskopavanju jame utvrdili su da su u njoj posmrtni ostaci 88 osoba, muškaraca u dobi od 16 do 25 godina, vjerojatno vojnika, budući da su neki imali i tragove već zacijeljenih rana, a oko polovica nađenih lubanja imala je rupu od metka.

Dežman je izjavio da je identitet žrtava poznat prema bolničkoj evidenciji i podacima iz zatvoreničkih knjiga ljubljanskog odjela OZNA-e. Dodatne potvrde identiteta izvest će se i usporedbom DNK podataka jer postoje živi srodnici žrtava.

Povjerenstvo namjerava u Sloveniji podići više kosturnica u koje će se smjestiti kosti žrtava iz ekshumiranih grobnica, a mjesta egzekucija obilježiti križem.

"Prema relativno umjerenim procjenama u Sloveniji je u prva dva mjeseca nakon završetka drugog svjetskog rata ubijeno 80.000 ljudi, a dosadašnja istraživanja pokazuju da će broj masovnih grobnica znatno premašiti brojku od 500, koliko ih je do sada evidentirano", rekao je Dežman.

Prema njegovim riječima u Sloveniji je nakon rata bez suđenja pobijeno mnogo više ljudi nego što ih je umrlo u ratnim sukobima u sve četiri ratne godine, a i jama Konfin svjedoči da su se zločini pokušavali zataškati za sva vremena jer su mjesta pogubljenja, kao i u ovom slučaju, često bila kamuflirana ili minirana.

Slovenski tisak u vezi s otkrivanjem podataka o žrtvama iz jame Konfin ovih dana piše da je do sada od evidentiranih petstotinjak istraženo samo desetak mjesta na kojima su izvođena masovna pogubljenja i da je posebna skupina istražitelja, koja se bavi zločinima izvedenim u nekoliko mjeseci nakon II. svjetskog rata, do sada uložila deset prijava za ratne zločine ili zločine protiv civila, ali se prijave odnose na "nepoznatog počinitelja".

U tisku se pojavljuju informacije da je cilj istraživanja jame Konfin ponovno pokretanje postupka protiv 87-godišnjeg Mitje Ribičiča, nakon što je vrhovni sud odbio zahtjev državnog tužiteljstva da se protiv njega pokrene sudski postupak zbog sumnje da je odgovoran za nestanak preko 200 osoba zatočenih u zatvorima ljubljanske OZNA-u u lipnju 1945., u vrijeme kad je kasniji istaknuti partijski i državni dužnosnik bio na mjestu zamjenika slovenske OZNA-e.

Mariborski "Večer" tvrdi da će državno povjerenstvo za zločine poraća nakon Konfina u Kočevskom rogu nastaviti s istraživanjem masovnih grobnica na Pohorju blizu Maribora, te grobnicom blizu Kidričeva, gdje se vjerojatno nalaze ubijeni Nijemci iz Kočevja koji su nakon drugog svjetskog rata bili smješteni u logoru Štental blizu Celja. Prema neslužbenim informacijama, koje u utorak iznosi "Večer", sprema se kaznena prijava i protiv jedne konkretne osobe s područja Ptuja koja je u spomenuto vrijeme bila načelnik područnog odjela OZNA-a.