umorno_oko

< kolovoz, 2011 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Komentari On/Off

Opis bloga
Kako se osjeća četrdesetgodišnjak kao otac po prvi put?
A tokon svih ovih godin zabiluženo ča se događa oko mene ...

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Linkovi ...
Blog.hr
HR vatrogasni portal
Gajnc novi mašogradski portal
Kaštelanski portal
Mašogadur

free web counter


Ovamo volin povirit ...
Eleonora Bego
Nenad Bego
Gogoo
Gustirna
Brod u boci
Ciovka
Informatičar staroga kova

Photobucket


... da ne zamirite, i ja san, davno, obaša cilu županiju, i šire, sa mlaznicon u ruci i brentačon na kostima, ma koliko mi šutjeli o tome ...
E, i zaboravija san napisat, član sam DVD "Mladost" čin san uspija nagovorit mater da mi se potpiše na pristupnicu, od 1977. godine.

Moji E-mailovi:
E-mail

Photobucket
Photobucket
Photobucket

Arhiva ... po godinan
Srpanj 2004
Siječanj 2005
Siječanj 2006
Siječanj 2007
Siječanj 2008
Siječanj 2009
Siječanj 2010
Siječanj 2011
Siječanj 2012
Siječanj 2013
Siječanj 2014
Veljača 2015

31.08.2011., srijeda

Pošto obraz?

Manje od mozga. Koji je bar dvi marke kil (pok. Milas), dokle se obraz ne more ni prodat ni darovat, nego van ga mesar, ako mu baš niste simpatični, uvali na žuntu.
Pogotovo oni debeli, žilavi ...
Sve jema svoju cijenu! Svako jema svoju cijenu! Nažalost.
Srce, emocije, ča je to? I to se more kupit, makar ka šarena laža. Šušneš snopić zelenih novčanica i odma se gomila sponzoruša lipi oko tebe.
Strašno mi je išla na živce cila ova rasprava oko Šimunića, pa oće li u Hajduk, pa oće li u Dinamo ... pa na kraju da će ostat u Njemačku.
I na kraju je ispalo kako je ispalo. Kako san govorija od početka da će bit, pa su mi rekli da san ovi na slici ...

Photobucket

Sićan se još jednoga derbija prije ohoho godin, kad se pidaija mogla nanjušit u zraku ... bili smo bra, ja i mali susid na utakmicu sa Dinamon. Mulac isprid mene je zapalija „višku domaćicu“ dva prsta debelu ... govorin ja bratu da idemo, da će bit svega. I ja san se uputija ča vanka, čeka san u „Kornera“. Čuli smo spikera kako moli ekipu da ne upada u teren. Torcida je uskočila na zelenu travicu i trkala za našima. Sutra je osvanija naslov u novine „Kako natirat Leku da trče brže od Srne“. A mi smo moga optimističnoga brata dočekali mokroga do kože. Malo ih je, kažu, poškropilo vodenin topon. I reka mi je da nikad više neće reč da san Žalosna Sova.
A ove dane me pere i gori osjećaj nego onda.
Ako je iko sumnja ko je glavni u HR balunu, sad su valjda i zadnji „slipci“ progledali.

Photobucket

Neka se niko ne uvridi, ali mislin da su samo Bendo i onakva ekipa virovali da će Crazy Joe doć u Hajduka.
Tako nan je, valjda, kako miritamo.
Kulminiralo je sa „derbijen Svetoga Duje“. Bidan Duje ... malo mu je ča ga je Dioklecijan da užgat, pa ga sad i svaka mona potiže po justima ...
Namistija san se doma gledat utakmicu. Blaženi MAXTV. I za ne falit, nisan tija poć na Poljud gledat klapu Cambi, koncert za 25. godišnjicu.
Krasne li procjene ...
Nakon dva minuta Hajduk vodi jedan nula. Posli dvi minute izjednačeno.
A do kraja su samo tukli oni bidni mijur, Hajduk je igra ka štraca do prid kraj, zadnji kvarat od ure. Moga ga je Split unakazit, da su samo jemali malo smirenije špice ...

Photobucket

A onda Hajduku nije sudilo penal, poništilo gol a nigdi ofsajda, u 87, minuti. Ajde penal, ali nepostojeći ofsajd, ako to nije materijalna povreda pravila i direktno uticanje na rezultat, onda ja niman baš ama baš nikakove veze o balunu.
E ... onda su sve brenze popustile. Priti se sa svin i svačin, ali eto nan ka još ono mala utjeha, uzešćemo in Šimunića. Čak se i mavalo sa nekakvin kartan, ko je ča potpisa i ko je koga zajeba, ne znan.
Samo znan da su svi naši doli ispali velike mone (pizde, za sjevernjake) jer su se krenili sa rogatin bost. Deboto ka da su krenili u „štetu“ sa probužanin goldunon ...
Mislili su da će in čovik za emocije, srcen doć igrat. Kakve zablude!
Dođi, bićeš kralj!
Ma koga to još briga, to se ne more u nijednu banku prominit. Ili kako bi reka Broj Jedan: „ ... sa koliko se nula to piše?“
Eno, samo ča i Mišo Kovač nije potpisa za Dinamo. Uvatili su se bidnoga rebambivenoga i bolesnoga čovika vabit. Ona šimja od čovika je nikidan iša glumit Zvonu Bobana da bi se uliza onima ča mislidu ku*cen a ne glavon, ka ono napa je pandure da bi obranija navijače.



Podsjetija me je na Bandića kad je popuza na snigu i na silu, klečeć, iša odnit cviće di je namirija ...
Ma nije ni to najveće zlo ča nas je snašlo.
Prvo sime zla ča se je posijalo ove dane već počinje davat plodove ... trening reprezentacije na Braču osiguraje policija jer su pravovjerni „navijači“ Hajduka, ča uvik zanamisto nji misli neko drugi, vriđali Šimunića i svašta mu vikali i govorili. Kontra čovika koji je za Hrvatsku odigra osandeset i ništu utakmic. Koji bi igra i na jednoj nozi da triba ...
Vriđaju ga jer je iša u perspektivniju sredinu, u sređeniji klub, za puno, puno više pinez i igraće „Ligu prvaka“, ča se baš i ne događa često na našim prostorima. Čovik je lipu karijeru u Bundesligi učinija ali nikad nije njanci povonja blizu Champions League.
I to ko ga vriđa?
Oni ča bi se bacili na prsi junačke za sto euri, atroke za sto iljad euri.
A ča naš SuperHrvoje jema na to reč? Da je čovik proda obraz ...
Jadni smo, jadni. U onu našu pismu „Nije u šoldima sve“ more još povirovat samo njezin izvođač, Mladen Grdović, i to kad je na bar dva promila.
Retorika po medijima opako podsjeća na neke dane za koje smo mislili da su odavno već za nama ... Ljudi, pa jesmo li mi normalni?
Ovo je, nažalost, danas prava slika Hrvatske.

Photobucket

Davno je Bora Čorba napisa da za ideale ginu budale. I odleža još u pokojnoj državi. Nadan se da još jema pameti u svi oni naši koji bi je tribali jemat, i da nećemo radit opet iste monade.
Ako je moja, a i bratova generacija, potrošila svoje najbolje godine, neki i živote, da moremo bit svoji na svome, nemojmo sad to upropastit i ponavljat greške naših starijih.
Jer, dok se dva svađaju ili tuču, uvik se treći smije.
Ne dajmo gušta nikome da se smije na naš račun.
Nadan se da će bar moja dica jemat poštenu priliku živit dostojanstveno, od svoji deset prstiju, a ne skupljat boce po kontejnerin.
Nadan se da će naša dica bit udarna vijest na CNN-u.
Ali ne u crnoj kronici, nego u nekoj veselijoj emisiji, poznati po sportu, po drugin, vedrijin postignućima ...
Prikinimo spiralu zla, dokle se još more ... radi naše dice!

- 23:52 - Komentari (10) - Isprintaj - #

30.08.2011., utorak

Dvanaest križi

Photobucket

Sramimo se! Četiri godine posli, još in kosti privrćemo .... priko njiovi napaćeni duša neko istiraje neku svoju istinu, pravdu, whatever ....
Molajmo ih da počivadu u miru, i nikad se više ne ponovilo ...



Valjda, nadan se, da je bar neko izvuka pouku iz ovega svega. Makar, ako je ovo i bila škola, onda je PRISKUPO plaćena.
Neka nas Bog prosvitli da se ovako nešto NIKAD, NIKAD VIŠE ne dogodi ...
Frane, Bog ti da zdravlja, da poživiš, da proživiš, zaboravit ne moreš, kad bi i tija ...
A našin dragin poginulin vatrogascima, duzini naše mladosti ... Neka in je laka zemlja!

- 12:21 - Komentari (1) - Isprintaj - #

27.08.2011., subota

Vratija se ... Patrik!

Zna san odavna da su bajkeri malo, nako da rečen, posebna sorta svita. Kad rečen „bajker“, onda mislin na čovika koji vozi komad motora, zanamisto kojega bi čovik moga kupit lipo auto. A ne na one ča činidu monade sa svojin prdekavcima, kojima usput skinedu i auspuh ne bi li iz strašne makinje izvukli još kojega „konja“, ne računajuć onega ča vozi.
Nego, vratimo se mi pravin bajkerima. Patriku i njegovome prijatelju Robertu Koletiću, iz Samobora. Svi mi jemamo svoj san, a oni su, bar Patrik, po vlastitome priznanju, jedan od svojih i ostvarili. Kaže da mu je bija san učinit put oko svita na motoru. I kad to govori, svitli mu iz očiju ka maški, i vidiš da govori iz srca. Kad su u peti misec partivali, nisan moga doć, i bilo mi je žaj ka pasu. Zato san reka da ga ovi put moran poć barenko dočekat.
Skupilo se opuno svita u obnovljenome dvorcu Vitturi, i, zahvaljujući brojnim sponzorima i pokroviteljima, ničega nije falilo ...

Photobucket

... za što se, organizacijski, a Bogami i financijski, pobrinila i super-punica, koja je morala sve držat pod kontrolon ...

Photobucket

... jer je Patrikova supruga išla u susret i dolazila sa njin na motoru iz Budimpešte, a Crni je, sa ostatkom domaće bajkerske ekipe, bija u odboru za doček na naplatnin kućican u Prgometu. Fala na pitanju, naravno da nisu došli najkraćin puten do Lukšića. Ko od vas ne bi, na čelu bajkerske kolone, u laganoj vožnji, proša Zapadnin Kaštiliman uz obalu, u smiraj dana.
Fotografi, fala na pitanju, nije nedostajalo, od oni od „teple vode“ ča su slikavali sa mobitelima ... pa do pravi profesionalni meštri. I meštrovic, fala na pitanju.

Photobucket

Vrhunac je, ipak, bija kad se nakon četri miseca familija Grgurić napokon, našla na okupu ...

Photobucket

Niko sritniji od male Patricije. A ni mojoj Vinki nije bilo dosadno. Osin Patricije, tu je bilo još par ženske dice. Izigrale su se i iskakale okolo dvorca, pa se u ovoj vriloj litnjoj večeri i njoj otvorija apetit, ča inače nije običaj kad se nađe meju fureštin sviton.

Photobucket

Nakon ča su se na maloj pozornici izminili svi čestitari, nakon ča je Patrik dobija svoj buket cvića i porciju soparnika ...

Photobucket

... uspija san ga i ja zamolit za jednu fotografiju, za uspomenu. Prvoga čovika do sebe san zamolija da nas slika ...

Photobucket

... a tek kasnije san vidija kome san da moj fotoaparat u ruke. Zvonimiru Barišinu, fotografu Cropixa, meštru od slikavanja munji i gromov navr Kaštili, i ostali vremenski nepogoda. Vidi se odma da čovik zna dva na nogu sa fotoaparaton. Nakon svih tih formalnosti, zapiva nan je Nedo Kovačev uz pratnju Vladana Vuletina, da bi se kasnije feštavalo i pivalo još dugo, dugo u kolopletu školovani i neškolovani glasov.



Nakon Patrikove pozdravne beside, i ja san se pozdravija sa Patrikon, i produžija dalje, u vrilu litnju noć.
Zdravi i veseli bili! mah mah mah
- 09:37 - Komentari (12) - Isprintaj - #

26.08.2011., petak

Naš Hajduk

Projekat «Naš Hajduk», kako lipo piše na službenin stranican, je novi način upravljanja Hajdukom, priko izabranih predstavnika. Dunkve, oni koji se učlanidu u «Naš Hajduk» jemaćedu prav birat sedan od devet članov Nadzornoga odbora. Nije baš ka u Barceloni ... malo je, ali čovika veseli!
Niki govoridu napokon, niki kukadu kako će ulica zavladat Ajdukon. Istina je, ka i uvik, negdi na sredini. Na ovi način, uz cijenu ulaznice za neku jaču utakmicu (100 kn za godinu) lipo morete prić sa riči na dila, i pokazat je li ono ča se događa na svakoj utakmici samo ... pijani glava kleli život za Hajduka ... (TBF) ili je, ipak, ništo ozbiljnije.
Meni se čini da, po svemu sudeć, privladaje ovo drugo. U obadva slučaja neizlječivo ...

Momci iz «Torcide Sućurac», koji su ovo lito odmirili snage u malomen balunu i sa hajduk.hr na Torcida Kupu ...

Photobucket

... su nan odlučili i fizički približit ovu akciju, i vridno lobirat za zajedničku stvar ...
«Naš Hajduk» je stiga i u naše malo misto, ova dva dana, petak i subotu, 26. i 27. osmoga, morete ritual učlanjenja obavit i na našoj Rivi, u istoimenome caffe baru.
Evo i kako skupljadu potpise, i pineze, naravno, a sve da bi svaki od nas moga učestvovat u biranju najboljega puta za najdraži klub.

Photobucket

Photobucket

I nimadu se ča sakrivat, jer činidu mašo veliki posal. Puno veći od anonimnoga pljucanja po forumima, portalima i na ostalin blagodatima elektronskoga doba. A kad triba ča konkretno učinit, nigdi nikoga :(
Odlična uvertira za dva derbija, kontra RNK Splita na Parku skoj... ups mladeži, i 10. devetoga kontra našega najdražega kluba GNK Purger Vakuf.
Zdravi i veseli bili! mah mah mah
- 11:52 - Komentari (3) - Isprintaj - #

17.08.2011., srijeda

Podvorje u Podvorju

Ovogodišnja svetkovina Vele Gospe i Svetog Roka je bila vrlo sadržajna. Naša, sućuraška, muška klapa „Podvorje“ je izabrala baš blagdan sv. Roka za svoj prvi samostalni koncert.
I nije to bija jedini „prvi“ oti dan. Ka voditelje su izabrali Marijanu, koja jema, ča se tiče tega posla puno „utakmic u nogan“ i neočekivanoga debitanta Ivicu Žegarca Žutoga Kipušu. Pari da najavljijen kojega španjolskoga oli mexikanskoga „dona“, ali u Mašogradu to morate dobro naglasit da ne bi ko pomislija na Ivicu Žegarca Žutoga Ciplića. Jo ludega mista, di nije čoviku dovoljan jedan nadimak vengo i mora jemat po duzine.
Po mome skromnome mišljenju, Žuti se pokaza ka dobitna kombinacija jer je sa svojon konferanson zabavija puno puncato Podvorje ...

Photobucket

... ne da je bilo puno puncato ma su ljudi i po skalan do Glavice sidili.

Photobucket

Neću ni spominjat da je i oni „balkon“ na Glavici, poviše pozornice, bija dupke pun.
Inšoma, Žuti je malo i razbija tremu prvoga nastupa. I sebi, i klapi i još kome. A kome?
Pa da prostite, i meni ...
Jesan i ja koji put snima, i pisa, i meća reportaže na Portal, ma mi je ovo prvi put da sniman ka ono službeno, i to gori u Gospe na Hladi, na misi i procesiji za sv. Roka, i ovo večeras na koncertu.
Tribalo je nadomistit našega @iskrenoga, koji je na bolovanju, i ovon prilikon mu želin ča brže ozdravljenje.
A van se svima unaprid ispričajen ako san ča falija ;)
Molajmo mi sad moj CV, vratimo se na koncerat.
Prilično ambiciozno je zamišljen, da bi se klapa Podvorje, pod ravnanjem maestra Rajmira Kraljevića, pridstavila na domaćemu terenu na premijernome koncertu. A za šlag na tortu, pozvane su i gošće, ženska klapa „Neverin“. I to ne samo za ukras ....

Photobucket

... vengo šinjorine, osin ča figuraju za vidit, itekako lipo znadu pivat ...

Photobucket

Photobucket

... jerbo nisu zaludu osvojile nagradu na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu ove godine.
Svaka čast našin gošćama, ali svi su željno iščekivali naše momke iz sela, koje je maestro Kraljević, uz naporan radi i vježbanje, ušestija u pravu ozbiljnu klapu.

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Publika je uživala u pravim starim klapskim standardima, kao i u novim obradama popularnih pjesama, u kojima su se smjenjivali „Podvorje“ i „Neverinke“, da bi sve završilo sa jednom velikom „mješovitom“ klapom na pozornici, kad su, na bis, za veliko finale zajedno otpjevali „Pismo moja hrli tamo“ ....



... nakon čega su nas Marijana i Žuti pozvali na ponovno druženje i dogodine.
Zdravi i veseli bili! mah mah mah
- 10:04 - Komentari (3) - Isprintaj - #

14.08.2011., nedjelja

Fešta od maškar AD MMXI

Posli pusti priprema, potizanja sponzori za rukav, posli trubljenja po svin nama dostupnin medijima ukrug najlipšega zaljeva na svitu, došla je i ta večer ... Znan, znan, svi će sad spominjat krizu, nezgodno vrime, roditelje i bližu i dalju rodbinu, ali dežurni grintavac je uvik bilo i biće. I ja san malčice, u okviru svoji mogućnosti pridonija ovome ča je bilo večeras ...
A kako ovo ipak nije remake „Maloga mista“



... pa da ćemo se sad karat, kako je Šunje napisa „ko je više da“, bitan je krajnji rezultat koji je sinoć bija prid vama, cijenjeno pučanstvo ... u kojemu ste, iskreno se nadan, guštali.
Zato, najprin se zafaljijemo svima onima ča su nan pomogli, ovako oli onako, da pribavimo ovako bogatu lutriju, da informiramo cjelokupno pučanstvo i pozovemo sve ljude dobre volje i čista srca da se proveselidu sa nan. Fala čak i onima koji nan nisu pomogli, iz objektivni i subjektivni razloga. Valjda će bit bolje drugi put ...
Cila ekipa je vridno radila danima, a naročito od ranoga jutra ... Recite mi je li ko od vas prova lipo zamolit ljude da se ne parkiradu namo di se tribaju stavit stoli da ljudi moredu sest uvečer na fešti? Niste? Možda biste provali na lipe, zamolit? Nekima ipak prije dođeem do mozga kad ga pošaljete u materinu ... nažalost.
Dunkve, nije to bija samo fizički posal. Bilo je tu i političkoga rada.
Skupilo se tu večer na našemu Mulu, isprid Staroga Kampanela, vrlo šaroliko društvo, sadašnjih i prijašnjih gradskih otaca i majki, zajedno sa mjesnim ocima i ostalim gradskim institucijama ...

Photobucket

Photobucket

Photobucket

... a bilo je tu i ljudi iz medija, koji su zdušno pripomogli našu akciju, ka i sve akcije naše Udruge ...

Photobucket

Najprije, na početku smo obisili bandire, kako je i red. Hrvatska gori, Maškare doli ...

Photobucket

... pa smo po starome prokušanome receptu, u spoju mladosti i iskustva ...

Photobucket

... podilili zaduženja

Čevapi ala Car

Photobucket

... rižot ala Đemo ...

Photobucket

... i ribe na gradele ala Pela ...

Photobucket

... koji je bija malo sramežjiv pa se nije tija slikat. Ni posluživanje nije štekavalo, jer su mlađe na licu mista podučavali konobari od kolina ...

Photobucket

Ringišpil je spreman dočeka dicu ....

Photobucket

... isto ka i štandovi sa raznoraznin monadan iz klase „kupi mi tata ...“. Neki su u okolnin kućan i dvorima po getu dobili inspiraciju za gradelavanje ...

Photobucket

... a neke uopće nije bilo briga za cili ovi šušur vengo su gledali lipo svoja posla ...

Photobucket

Naš rekonvalescent @iskreni nije moga izdržat nego je i on doša povirit.

Photobucket

Čak smo, obzirni kakovi već jesmo, angažirali i stare iskusne agente u civilu da pazidu na red i mir ...

Photobucket

Dakle, posli svega navedenoga, bili smo više nego spremni dočekat punu Rivu svita ...

Photobucket

Sve lipo i krasno, deboto da ni šporku oli tešku besidu nisan čuja ... sve je odisalo ljubavlju bez granica ...

Photobucket

Photobucket

Photobucket

A i grupi „Sunny Day“ je uspila naoko nemoguća misija, uspili su naoko neostvarivo: da ne plešedu samo mala dica, nego i iskusniji plesači ...

Photobucket

Photobucket

Svaka in čast, bar ovo vrime ča san bija doli, do ponoća, skoro da nisu pristajali prašit glazbu koja mi je osobno baš bila bliska, bez cajki i ostalih zagađivača estradnoga prostora ...



Ovakove fešte su i inače jedinstvena prilika da vidite neke ljude koji stojidu vanka mista, bilo da je to blizu, oli na drugi kraj svita ...

Photobucket

U međuvrimenu su se naši aktivisti potrudili i prodali oni par stotin tiketi od lutrije, a vridilo je zaigrat. Nagrade su bile bačva od inoxa, ponistra sa caklon, kozmetički tretmani ...
Na kraju su svi pažljivo slušali Žutiga i Didu, kad su izvlačili sritne dobitnike ...

Photobucket

Neki su malo grintali ča nisu dobili ništa, ali to nije ništa nova. Već san na početku napisa da je takvi u ovomen mistu uvik bilo, a fala Bogu, uvik će i bit. Poslin lutrije, još se plesalo, neki slobodnin stilon, a neki sa jabukon u sredini ... donosimo van i sliku pobjedničkoga para ...

Photobucket

... malo pomalo, Riva se praznila, gradele su odavno "očišćene" ...

Photobucket

Koliko san uspija vidit, a i čut, niko se nije bunija, veterani su bili zadovoljni ...

Photobucket

... veterankan je osmjeh bija od uva do uva, makar malo kisel radi lutrije ...

Photobucket

... dok je Torcida digla palac gori u znak odobravanja.

Photobucket

Da je ovo bajka, sad bi napisa ono : živili su dugo i sritno ... a kad nije ...
Pomalo se približilo vrime za poć ća. Moga san ja još ostat, ali je Vinka počela trljat oči i vikat da jon se ne spava, a Zakonita je ionako došl na feštu iz druge smjene.
Znate ča, ljudi, meni je bilo lipo!
I nisan doli vidija nezadovoljnoga svita ... baš naprotiv, naročito pri kraju, kad je koncentracija za šankon malo popustila ...

Photobucket

Zato, ka i uvik, zdravi mi i veseli bili!!!
- 15:09 - Komentari (2) - Isprintaj - #

13.08.2011., subota

Discoteque Riva? Ludilo brale!

Danima, ali baš već danima čekan ovi petak. Ne, ne zato ča je pun misec, ne zato ča se na nebu moredu vidit Perzeidi, oliti po naši Suze sv. Lovre, roj zvizda padalica, iako ni to ne bi bilo loše vidit. Ka i noć punoga miseca, ali u Zadru.
Čeka san ovo radi diska. Magična rič, koja je u dane moje mladosti bila sinonim za zabavu i izlazak, bilo da se radilo o „Gojači“, „Palaceu“, „Plavome Jadranu“, „Ce-Ce“ ili o „STOP-u“ ... asocijacija je bila jasna. Iako smo sad u najboljin godinama, Zakonita sigurno, a ni ja se ne dan, nismo tili to propustit. Fala dobrin ljudima koji su nan pomogli nabavit karte. Sektor B. thumbup
Nije mi u prvi momenat bilo jasno, ta priča o sektorima, ali san vrlo brzo dozna, po ulasku.
Ne znan zašto, ali one ograde i žice mi budidu vrlo grube asocijacije.

Photobucket

Znan, znan, moralo se na neki način razgraničit sektor za kmetove od onoga sektora za plemiće, pogotovo za kralje i care ... ali isto mi nije bilo drago vidit ...
Najprin, tribalo je čekat red za ulist unutra. Nakon ča san pokupija Zakonitu iz druge smjene i parkira auto na vrj Tolstojeve ulice.

Photobucket

Za divno čudo, nije bilo nereda, je da je red bija sve do Pothodnika, ali, začuđujuće za ovdašnje prilike, bez padobranac i disciplinirano, Znači RED, a ne ČETVERODRED. Sporadične pokušaje upadanja prikoreda bi se izviždalo i izgadilo na brzinu. Sad, to more značit dvi stvari: ili smo se, ipak, malo profinili, ili je u redu bilo više fureštoga vengo domaćega svita. smokin
Na prvu žičanu barijeru san naintra već prid ulazon u Podrume, pa smo krenili livo.
U potrazi za osvježenjen, spozna san da se bez našega svita iz Mašograda ne moreš nigdi okrenit, a da i ne vidiš ...

Photobucket

... bilo sa jedne, bilo sa druge strane šanka, najboljega čovikova prijatelja cerek
Šetnja od vrja Tolstojeve je tražila bokun mista za odmorit noge, i našli smo ga malo na Muletu, kraj Lučke kapetanije.
Ovako je ti cili šušur izgleda, sa šentade na vrju Muleta ...

Photobucket

... a obziron na otvoreni prostor, more, i sve ostalo, moran pofalit i razglas, koji se sasvin pristojno maša i na ovu stranu. Nisan jema baš profesionalnu opremu za snimanje, ali provaću van bar sa ovon malon snimkon to prikazat ...



... nastoja san da prinesen maksimum detalji, ali mi je zato upload činilo deboto cilu noć. puknucu
I tako, kad smo zadovoljili svoju znatiželju, glede scenskoga nastupa elektronskog dvojca, u očekivanju vatrometa, zabilužija san još par detalji noćnega Splita, okupanoga zrakan punoga miseca i zvucima elektronske tehno glazbe ča je rebumbavala sa tehnobetonske Rive.

Photobucket

Photobucket

A Sveti Duje je mirno, u tišini, to sve izdaleka i svisoka nadgleda, ne mogavši se načudit ča to njegovi štovatelji slušadu i tresu glavon.
Malo smo i prošetali, protegli noge, i uspili smo uvatit, moran reč, NAJBOLJE misto za gledat vatromet. Nikad ovako blizu. Prva šentada isprid ulaza u Lučku kapetaniju.
Moredu oni govorit ča i je volja, VIP loža je bila golo govno za ovi požicijun. U ponoć i koji minut je počelo ...

Photobucket Photobucket Photobucket

... i ja san počeja beštimat, ča san posluša Zakonitu i nisan vazeja stativ za fotoaparat, a uvik ga jeman u autu. Ovako san polak slik triba bacit headbang
Ono ča me je posebno oduševilo je spoj muzike i vatrometa, tako da su same eksplozije svitla, a bogami i zvuka, korištene ka jedan veliki metastaziorani light-show. Kapa do tleja autorima vatrometa!



Evo, ovo je ono ča san uspija zabilužit ... posli smo se, lagano, uputili u Zapadna kaštila, malo umorni od odanja, ali zato puni utisak sa ugodne litnje večeri.
Zdravi i veseli bili! mah mah mah
- 10:31 - Komentari (3) - Isprintaj - #

10.08.2011., srijeda

Litnja fešta o' maškar u Mašogradu 2011.

Ka i svake godine, i ovo lito će nas mašogradske maškare, da ne rečen KPU „Kampanel“ provat malo zabavit na „svojoj“ litnjoj fešti.

Photobucket

Počeli smo sa ovon užancon na Gojači, nazad nikoliko godin, ali iz objektivni i subjektivni razloga smo se pripomistili na Mul, znate već onu baladu o oltaru i misi ...
Dunkve, dođite, povirite, najist ćemo Vas i napit za male pineze, a mislin da van neće bit ni dosadno sa nan ...
Pripremali smo se bolje od Hajduka, vridno smo trenirali ovo lito ...

Photobucket

... u bližoj i daljoj okolici, da bi zablistali na domaćoj fešti ...

Photobucket

Mislili smo i na one meju van ča su lovci na sriću. Bogata tombula će, virujen, i takove dobro zabavit ...
Dobro nan došli, u subotu uvečer, poza osan i po, na Mulu u Mašogradu!
Zdravi i veseli bili!
- 14:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

08.08.2011., ponedjeljak

Umorne Palačinke

Znan, znan, puna van je kapa svi ovi wannabe kuvari po svin nacionalnin i lokalnin televizijan, ali to, valjda, tako mora bit. Kad jedni počmu kuvat, svi kuvaju. Kad jedan iskopa tursku seriju, svi je moraju jemat.
Daleko bi me odvelo nabrajat sve bisere u ogrlici naši televizij, pogotovo jer i sad ka jema toliko puno, a sve sličidu jedna na drugu. Ma baš me briga za nji. Ne gledan osin kad je neki sportski prenos ili ako nabasan na koju dobru staru reprizu. Ko je spomenija „Velo misto“?
Ča ti je tehnika: sidin niku večer u „Nostradamusa“ ... kafić kraj HNK u Splitu, ča ga je drža pokojni Dotur o' baluna, šjor Tomislav Ivić. U ovome ludome gradu ne mnoreš ni kafu popit brez Hajduka. i to u dvi varijante. Na jednome velikome ekranu se vrti „Velo misto“ ... a na drugome se današnji „Hajduk“ muči sa Rijekon na Poljudu. I dobro je da su tukli, jedva, ali jesu ... dva i jedan. I sva srića da više nima Miottove butige u Splitu. Ili bi možda bilo bolje da je jema. Manje bi Hajduk plaća kazne u UEFA za svaku utakmicu. thumbup
Opet ja odluta ... tu večer kad smo se vratili sa Rive ...

Photobucket

... jedna od rijetki prilika kad smo bili svo troje skupa ... obeća san Vinki, onako, čvrsto, da ću napravit palačinke. Ali da Zakonita ne čuje, to je ka tribalo bit iznenađenje! Napriča san in ja bajke o tin mojin palačinkan. I to da je svojevremeno Zlato Mamino reklo da bolje budu moje palačinke nego one ča nan i napravi mater. Samo sad, ovako sa vrimenske distance, sve mi se više pari da je to bila politička izjava. Onako, u stilu: zajebaji ti svoju mater!
Primišlja san se ča ću i kako ću ... noć sa nedilje na ponediljak nisan moga ni spavat kako Bog zapovida, pa san učinija ništo ča nisan davni godin.

Photobucket

Seja san na Gospicu. Namo di su u doba moje mladosti bili stupići da se ne bi aute zaletile nizdol, sad su skaline i zidić, do se more lipo sest. I brojit aute ... kako mi je napomenija Zlato Mamino, taman u ti tren na vezi, ča ti je tehnika. A aut ni za lik. Malo je benzin krešija ... za dišpet prođe samo rasklimana ramina linije broj 37. Put Trogira ....
Nima mularije da sidi na šentadi. Nima ni stare šentade, pravo budi rečeno. A na toj se šentadi ispričalo na iljade priči, ma ča priči. Romani. I da je to sve bilo uvalit u jednu knjigu, „Gola istina“ bi bila čista dičja priča za laku noć. da ne rečen radna bilježnica za Vjeronauk.
Kad već nije bilo ništa aut, dosadilo mi je, i skoro me uspavalo. Cilj opravdava sredstvo. Tonuć lagano u san, čvrsto san sam sebi obeća da ću sutra učinit palačinke.
Sva srića da je bilo grubo vrime, pa nije bilo pokušaji odlaska na kupanje. Tuklo je toliko jako jugo, da je plaža u Baletnoj parila ka da si u Kaliforniji, deboto se moglo surfat na dasci, koliki su vali bili ...
Ovako, dokle san se ja zabavlja okolo mišanja smjese za palačinke, Vinka se malo zabavila sa dva nova stanara naše kuće:

Photobucket
Jago

Photobucket
Jase

Svečano je obećala da će i hranit i davat vodu, i da će pričat sa njima da in ne bude dosadno, a mama će jon samo malo pomoć očistit ono ča pade, je li, na dno o čibe.
Nemojte me ništa pitat, imena su takva kakva su, ipak je Vinkina bila zadnja, i vidi se da je u te dane gledala crtane filmove Aladina prvi, drugi i treći dil, po nekoliko puti.
Tvrdoglava kakva je, da mi je znat na koga, ostala je pri svome izboru za imena, iako san ja osobno da sve od sebe da ta imena budu Luigi i Bepina. Ali ča ćeš, ne more uvik bit po mome ...
I napokon smo došli do onega ča san spomenija u naslovu. Dokle je Vinka crtala vile i winxice, ja san krenija po redu. Onako, po sjećanju.
Najpri jaja. Odvojit bilance, sa strane, a u žumance dodavat pomalo praška za pecivo, vanilin cukra, soli, brašna, mlika, mrvu ulja da ne zagori kad se bude peklo. A za malo zavonjat, e tu je bija problem. Nije bilo oni mali četvorni bočic sa estraktima, pa smo pribjegli trikovima. Vinku san posla da kupi „unučić“ ruma. Izašla je iz kuće sa velikin upitnikon povr glave, ali kad se vratila, onda san jon objasnija da se ta mala bočica ruma, brendija ili pelinkovca zove „unučić“. Pridugo bi potrajalo da jon objasnin odakle to ime, a ni ja nisan baš bija najsigurniji.
Dunkve, ulija san mrvu ruma, da zavonja, a doda san još i malo sirupa od bazge, iz domaće radinosti. Ispalo je dovoljno. Ne pitajte me za omjere, ne da van ne bi reka, vengo NE ZNAN, to ja meknen onako, odokativno. I kad san to sve promiša, onda san stuka bilance od jaja, pa tako stučeno doda u smjesu. Otako lipo ispadnu mekane, nisu žilave i moredu se, ako nekin čudon koja i priteče, i sutra jist.
Pršura (tava, za sjevernjake) je najosjetljiviji dil cile procedure, i jedan od glavni razloga zašto je prošlo ovoliko vrimena dokle san se odlučija učinit palačinke.
Doma san jema jednu staaaaru, aluminijsku pršuru, koja je na dnu jemala ka male rupice, udubljenja, i bila je prilično masivnoga dna, ča je dobro držalo fibru. I nije bilo šanse da mi u njoj zagopri.
Ove nove, moderne, pršure su sve sa onin teflonon. Mrzin ga, jer prvo, uvik ga zaderen perunon i ovancan od Zakonite, makar verbalno, a ka drugo, nikad nisan uspija, a par puti san provava, na njima ispeć palačinke kako Bog zapovida.
Slučajno san, na jedvite jade, uspija nać jednu bez teflona, i bilo je samo pitanje vrimena kad ću se odlučit učinit.

Photobucket

Eto, sad san i to napravija. Najveći kritičar, moja Vinka, je slasno izila dva komada i rekla da ne more više... da su odlične. Sad, pravo da van rečen, nije baš da me nije briga oćedu li se Zakonitoj svidit, ali bitno je da je moja Prinčipessa zadovoljna sa napravljenin. Par za jednu i par za drugu, sa čikolaton, ostale sa marmeladon ...
Satralo me je, na ovu južinu još oko špakera, kako bi popija čašu vode, dvi bi na znojne žlijezde izašle iz mene vanka. Eto, sad, dokle ovo pišen, čekan Zakonitu da dođe, da i ona da svoj sud, pa mogu na miru u krpe ...
Na miru se odmorit i spremit za petak, i Discoteque Riva. Vjerovali oli ne, uspija san je nagovorit, Zakonitu, da je dojden skupit na posal pa da pođemo na Rivu, a Vinka će gostovat kod jedne oli druge bakice.
Zdravi mi i veseli bili! mah mah mah
- 22:21 - Komentari (3) - Isprintaj - #

06.08.2011., subota

Zapadnokaštelanski Litnji Krnjeval MMXI

Ne moreš se ovo lito ni okrenit na bilo koju stranu, po Zapadnin Kaštilin, a da ne čuješ fureštu besidu. Svaki drugi dan koja fešta, šerata, dernek, veselica ... lovačka, ribarska, crkovna ... ali nije mi se dalo poć na nijednu, čeka san ovo Litnjega Krnjevala, ča mi je osta u dobrome sićanju još od nazad par godin, dokle san ovod samo gostova, a nisan skroz bija u Dijasporu.
Čuja san da se ove godine sve tumbulalo (izokrenilo, za sjevernjake) pa je zanamisto iz Štafilića za Stari kolona krenila iz Staroga put Štafilića.
Početak je bija obećavajuć, najprin je službeno auto, valjda najstarije vatrogasno prometalo ča još vozi u Kaštilin, krenilo na čelu kolone ...

Photobucket

a za njin glazba, isprid koje je barjak nosija neuništivi pl. Miljenko ...

Photobucket

Potla mužike je išla reprezentacija Kaštelanski mažoretkinj ... i to u sve tri veličine ...

Photobucket

... velike (Large, za furešte)

Photobucket

... srednje (medium, za furešte)

Photobucket

... i one najmanje, (small, za furešte) ... taman bi i moja Vinka mogla s njiman plesat. Samo bi morala još malo trenirat kako da uvati šćap kad ga zaitne u zrak.
Nakon smišni (simpatični, za sjevernjake) veliki, sridnji i mali mažoretkinja, nastupaju konjičke snage ...

Photobucket

... bilo je tot sva sila stari revitalizirani kari (zaprežnih vozila, za sjevernjake), sa jednin i više konji ...

Photobucket

... upregnutih, naravno. Šporkaćuni! A sve je to bilo pod budnin okon dežurnoga kauboja, koji je pazija da se ne bi Indijanci spustili sa Kozjaka i učinili koju dežgraciju, na brzinu.

Photobucket

Samo su još Crvenokošci falili, da upotpunidu cili ovi šušur furešti besid, ča san i čuja puten, dokle san odija uz kolonu i vata bolji požicijun za slikavat.
Organizacija je bila na visini, ono ča me je iznenadilo na pravome Krnjevalu, ovod je bila samo točka na „i“. Ovo nisu maškarani vengo pravi komunalci, koji brišu sve tragove koje je za sebon ostavila Dojnokaštelanska Konjica ...

Photobucket

... da ne bi slučajno koji furešti ugazija na „nagaznu minu“ pa izazva međunarodni incident.
Dalje su slidili Primoštenci, koji su se malo pogubili puten ...

Photobucket

... naročito Oni oli Ona ča je nosila bandiru. Polako su se skupili, a poza nji nastupaju Zvizde Večeri, ma koliko mi mučali o tome ...

Photobucket

...Mašogradska Krnjevalska Udruga, da ne rečen „Kampanel“, koji su se, da bi se bolje uklopili u turističku špicu, umaškarali u naše drage turiste, nisan moga vidit je li u domaće oli furešte ...

Photobucket

... a ovo su jema bit dva iskusna Čeha, koji sigurno planiradu na štramcu điravat do Brača, da osjetidu dašak avanturizma. Na kraju je izad nji odila mali kar ča ga je vuka mali konj, a na njemu se vozila mala krajica krnjevala, ča je, ka i svi učesnici, dilila lipe gerbere slučajnin prolaznicima.

Photobucket

Moga se kupit i Mašog..., pardon Maškadur.
Anđa iz Maškar: Ajmo, kupite Maškadur!
Slučajni prolaznik 1: Ovega već jeman. Biće to za furešte ...
Ante Papić, bivši bek u Vala: Oli je na engleskome?
Slučajni prolaznik 2: A oli ti Ante znaš engleski?

Iza Male Krajice je, kako i mirita, odija Mali Krnjo, legendarni Kalimero, ča ga je Šime Strikoman, skupa sa deboto svon dicon iz kaštelanski vrtliči, ovjekovječija u svojoj milenijskoj kolekciji, ove godine ...

Photobucket

Nakon Maloga, doša je na red i Litnji Krnje. Ali ovi se ne užiže, ovoga se more zobjat. Mali grozdić od stoitrideset kili grozja.

Photobucket

Rekli su, dapače i napisali, zli jezici, da uz par stotin litar vina i ovi grozd moreš cili vagun Kaštelanskoga Opola dobit. Kvragu i kemija ... A triba zabilužit i da su ga vukli Težak i Ribar. Ako u tome jema nike simbolike, i ako nas samo Težak i Ribar moredu izvuć iz ... da ne rečen čega ... lipo nan se piše. I slika. I crta ...
Sve ove beštije jer tribalo nikako dovest u red, a ko to more bolje napravit vengo naše simpatične i smišne krotiteljice ...

Photobucket

.. a kako i ne bi kad je Oko Sokolovo sa strane sve držalo pod kontrolon!

Photobucket

Malo po malo, svi smo došli do Igrišća, di su vridni članovi udruge „Poklade“ pripremili feštu, muzike nije falilo ...

Photobucket

... a mislin da niko nije osta ni gladan ni žedan. Ako ne virujete meni, pitajte Rumenoga ...

Photobucket

... koji je nazočija rečenome događaju, ka i još pun kamion oni brez koji nijedna fešta u Kaštiliman ne more proć.
Do iduće fešte ... Zdravi mi i veseli bili! mah mah mah

- 23:49 - Komentari (1) - Isprintaj - #

05.08.2011., petak

Knin AD MMXI

Sritan Van svima DAN POBJEDE i DAN DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI. Ili kako se već zove današnji blagdan, kad je nazad šesnajst godin pa Knin, uporište i personifikacija svi balvani ovega svita, bar na našin prostorima.

Photobucket
slika forum.net.hr

Ovo san, u trenucima inspiracije, napisa pri tri godine. I niman više, skoro ništa dodat ... I ča se odonda prominilo?
SVE!
Sve se iskrenilo na glavu. Oni u koje smo se kleli iz uvjerenja ili zato ča smo to morali, sad sviraju klavir u Remetincu. Razmišlja se o izgradnji novoga prežuna, jer je stari pritisan. Zato i je Premijerka bila obać nikidan Goli Otok ... neka se nađe ...
Pravi heroji su u prežunu, doma oli u Haagu, a napuvani i snalažljivi "heroji", punega takujina i pune guzice sad nan solu pamet iz tridesetmetarskih jahti i izad zatamnjeni cakli višemilijunski tenkova na četri kola.
Ništa više nije sveto, uključujuć i Crikvu, tj. Poslanike i Opunomoćenike Onega Gori koji ordiniraju, u njegovo ime, na ovemen svitu ... i sve više pritvaraju Crikvu u d.o.o.
Naravno, govorin o glavarima, a ne o sitnoj pješadiji klera koji djeluje među narodon i diše ka i narod.
Oni koji su iz vlastitih ideala, iz vlastitih uvjerenja i bez "smokve" u žepu išli odma branit Hrvatsku sad su, pomazani naoko dobronamjernim penzijama i povlasticama, sami ili in je neko pomoga, marginalizirani ... politički ili, neki čak i bukvalno, eutanazirani ka realna pokretačka snaga bilo čega.
Jer, budimo realni, samo je pitanje vrimena kad će čovik, u naponu snage, sa osiguranin primanjima u vidu penzije, i bez realnoga utjecaja na bilo ča vridno i bitno, sa golemin viškon slobodnoga vrimena ... uzet učešća u beskrajnim zasjedanjima šank-parlamenta.
Namisto nji su isplivali snalažljivci, pripadnici "Frankfurt Bojne" i ostali koji su iza kantuna čekali kako će završit utakmica pa uletili u sudačkoj nadoknadi.
Ne pitajte me za prvi milijun, za sve ostalo ću van donit račune. Reka je neko puno stariji i pametniji od mene, ali se sad ne mogu sitit ko ... ali to sad nije ni bitno. Bitno je da nan je ovako kako naan je, i za to ne moremo krivit nikoga nego samoga sebe. Jer narod uvik dobije ono ča zaslužuje, pri, oli posli!
Najgore mi je od svega ča ne vidin perspektivu. I jebe me se ko je kriv, i ne tražin krivce, samo navodin činjenice, i izglede u budućnosti, bližoj i daljoj.
Vinka mi kreće u pučku skulu najesen. Još je mala, pa ne postavlja nezgodna pitanja, ali neće proć još puno vrimena, a ja ću se morat debelo priznojit da joj na neke upite odgovorin.
Žaj mi je ča na današnji dan moran sve ovo govorit, olitiga pisat, ali virujte mi, skupilo mi se, skuplja mi se već misecima ...
Još jednon, slava in i laka hrvatska gruda oniman ča su dali živote naza šesnajst godin. Da bi mi mogli činit ovo ča danas činimo!
I neka nan Bog pamet prosvitli, krajnje je vrime!
Jednom davno, skitajuć po YouTubeu, nabasa san na ovi zanimljivi spot



... koji mi se čini najprimjereniji ovome trenutku ... preporučan da ga odgledate više puta, od početka do kraja. A one u Remetincu bi natira da ga gledaju i dvadeset puti na dan! headbang headbang headbang
Nadan se da ću dogodine o svemu ovome pisat sa bar malo vedrijim tonovima ...
Zdravi i veseli bili! hrvatska hrvatska hrvatska
- 10:45 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.