Sveta Lucija

Značenje imena Lucija:

Ime je izvedeno od latinske imenice lux (u genitivu lucis), a znači svjetlost. Ime se često davalo u svitaj zore (svjetlost) rođenoj djeci.Ovo ime je na prvom mjestu na listi najčešće davanih imena djevojčicama u Hrvatskoj u posljednjih 10 godina.

Sutra je blagdan svetice iz Sirakuze, mučenice prvih kršćanskih vremena, zaštitnice vida, što sigurno proistječe iz značenja njena imena.

Svim nositeljima ovog imena, kao i ženskih i muških inačica: Svjetlana, Svjetlan, Luči, Lući, Lucio i sl.
SRETAN IMENDAN!

12.12.2017. u 20:02 | 7 Komentara | Print | # | ^

Zašto pišeš!?

Zašto pišeš?
Tržište je zasićeno,
inflacija pjesnika i mislilaca.
Piši, ako moraš, nije bitno tržište,
pjesma je uzdah nemirnih srdaca.
Pa ma koliko bile obične tvoje riječi,
ima ljudi koji ih žele čuti,
makar dvoje, troje,
i zato neka ništa te ne priječi
u izlljevu duše svoje.
Kako se brzo kotrljaju dani i noći,
ko pljevu vjetar odnosi ih vrijeme,
i tvojoj riječi brzo kraj će doći,
i smrt će riješit sve tvoje dileme.
Ne gubi dane jadajuć se gorko,
malo je pravih, uspješnih poeta,
i sretna budi, ako tvoja riječ je
jedan kamičak u nasipu svijeta!

(1998.)

10.12.2017. u 12:35 | 12 Komentara | Print | # | ^

NAJVEĆA MEĐU ŽENAMA

Zastava Europske unije sastoji se od dvanaest zlatnih zvjezdica smještenih na plavoj podlozi. Iako se zastava najčešće povezuje s Europskom unijom, prvotno je bila zastava Vijeća Europe.

Zastava je prihvaćena od strane Vijeća Europe 8. prosinca 1955., a izabrana je od mnogih prijedloga Arsčna Heitza, kojeg je kako je rekao inspirirala slika iz knjige Otkrivenja u Bibliji. Biblijska slika iz knjige Otkrivenja je sljedeća: "I znamenje veliko pokaza se na nebu: Žena odjevena suncem, mjesec joj pod nogama, a na glavi vijenac od dvanaest zvijezda."

Europska zajednica (EZ) prihvatila ju je kao zastavu 26. ožujka 1986. Europska unija, koja je ustanovljena Ugovorom iz Maastrichta 1992., preuzela ju je kao svoju zastavu. Od tada zastavu koriste zajedno i Europska unija te Vijeće Europe.

Dvanaest zlatnih zvjezdica na zastavi izabrano je kao broj koji nema političkih konotacija te kao simbol savršenstva i potpunosti.
(Izvor: Wikipedia)

Danas je blagdan Bezgrešnog začeća, tj. začeća Marije, koja je jedina od ljudskih stvorova izuzeta od grešnog nasljeđa ljudskog roda (osim njenog božanskog Sina). Stoga nije slučajno da je Vijeće Europe baš na današnji dan 1955. prihvatilo kao svoju zastavu sa dvanaest zvijezda, njezinu sliku iz Otkrivenja, a kasnije je to učinila i EU.
Nadam se da to neće promijeniti tzv. politička korektnost, koja je utjecala i na zamjenu (čestu) crvenog križa s nekim novim nedefiniranim znakom, da se ne bi uvrijedili drugačije misleći , dok se blasfemični plakati ili kazališni komadi na račun kršćanstva cijene kao iskaz umjetničke slobode.

Majko, Marijo, moli za nas da budemo iskreni i dobronamjerni prema svim ljudima, a tvoje zvijezde nek nam osvjetljavaju put prema vječnoj sreći!

08.12.2017. u 10:28 | 11 Komentara | Print | # | ^

Imat ćeš sve

Sitnica svaka
oplemenjena ljubavlju
dobiva smisao,
a velike stvari
poduzete radi pompe
postaju taština.

Ne gubi se u zavisti
zbog onoga što nemaš,
već traži dublji smisao
u onome što imaš!

U svojoj duši i postupcima
napravi reda
i imat ćeš sve!

(1998. riječi upućene samoj sebi)

07.12.2017. u 09:21 | 8 Komentara | Print | # | ^

SVETI NIKOLA

Rođen je u gradu Patari u Maloj Aziji, u pokrajini Liciji u 3. stoljeću. Imao je bogate roditelje koji dulje vrijeme nisu mogli imati djece, pa su od Boga izmolili malog Nikolu koji je dobio ime po stricu biskupu u Miri, nažalost njegovi roditelji ubrzo umiru i Nikola ostaje sam. Postaje svećenik želeći širiti ljubav i dobrotu. Uskoro mu umire stric, biskup Mire, i svi misle da će ga Nikola naslijediti. No, on skroman i u strahu od te časti bježi u Palestinu gdje živi samačkim životom. Vraća se za nekoliko godina upravo kad umire biskup, nasljednik njegova strica. Ovaj puta nije mogao pobjeći te postaje biskup. Od tada noći provodi moleći, a dane pomažući nevoljnima i šireći vjeru.

Prema narodnom vjerovanju, činio je i čudesa. Poput Isusa smiruje uzburkano more i zato je zaštitnik mornara. Svojim blagoslovom ozdravlja dijete kojem je zapela riblja kost u grlu, te ga nazivamo i zaštitnikom djece. U svom životu uvijek se borio protiv nepravde i za ljubav prema bližnjemu u kojem je prepoznavao Boga. Iscrpljen pokorom i poslovima umire 6. prosinca 327. godine te je pokopan u Miri, gdje se i danas nalazi sarkofag u koji je nekoć bilo položeno njegovo tijelo. Zbog turskih osvajanja tijelo mu je preneseno u talijanski grad Bari gdje se i danas nalaze njegove relikvije.
(Izvor: Wikipedia)

Kad sam bila dite najčešće se netko iz susjedstva oblačio u sv. Nikolu i donosio darove, nekad bi ih mnater stavila ispod kušina, a nekad bi svetac "ostavio" bajama i suvih smokava u tete Luce (tako i sveta Luce) jer "nije ima kada" doć baš u svaku kuću...

Svim Nikolama, Nikama, Nikicama, Nikolinama i slično želim SRETAN IMENDAN!

06.12.2017. u 10:01 | 5 Komentara | Print | # | ^

Nije šutnja uvijek zlato

UTJEHA

Kad ne gledaš me sve se smrači,
iz oka suza tad poteče,
a utjeha mi život znači
i topla riječ što netko reče.
U tom trenutku
ja u kutku
srca je čuvam,
blago najveće.

TOPLA RIJEČ

Oblaci, kiša,
topla riječ,
osmijeh na licu.

(1996.)

05.12.2017. u 12:34 | 10 Komentara | Print | # | ^

Sveta Barbara

Prema legendi, bila je kćerka Dioskorusa, bogatog trgovca purpurom i plemića u gradu Nikomediji u Maloj Aziji. Plijenila je pažnju ljepotom, inteligencijom i jednostavnošću. Otac ju je htio udati za bogatog prosca. Kako je bila lijepa, čuvao ju je kao dragulj i prije nego je otišao na dulje putovanje, zatvorio ju je u toranj s dva prozora. Kad se vratio, našao je na tornju probijen treći prozor, a na pragu njemu mrski znak križa. Barbara mu je hrabro priznala, da je ona dala učiniti oboje: tri prozora, da je podsjećaju na tajnu Presvetog Trojstva, a križ, da je podsjeća na otkupljenje. Tajno je prešla na kršćanstvo, pod utjecajem đakona Valentina. Otac koji je bio tvrdi poganin, pobjesnio je od gnjeva, kada ga je htjela obratiti na kršćanstvo, a on nju ubiti. Uspjela je na čudesan način pobjeći u planine i sakrivati se u njima, dok je nije odao jedan pastir. Zatočili su je i mučili, no rane su joj svaki put čudesno zacijeljivale. Osudili su je na smrt. Po nalogu suda, njen otac osobno joj je odrubio glavu. Ubrzo nakon toga, pogodila ga je munja i umro je. Zajedno s Barbarom, mučeništvo je podnijela sv. Julijana iz Nikomedije. Neraspadnuto stopalo sv. Barbare čuva se u župnoj crkvi u Vodnjanu.
(Izvor: Wikipedia)
Sveta Barbara je između ostalog zaštitnica rudara, a budući da je moj muž umirovljeni rudar, a ćer mi nosi ime Barbara, ne mogu zaboravit današnji dan.
Želim svim Barbarama (nisam čula za mušku inačicu tog imena!?)
SRETAN IMENDAN!

04.12.2017. u 15:57 | 7 Komentara | Print | # | ^

Prosinac u našoj kući

Prosinac ledeni mete
u malon gradu uske kalete.
Bura,
a iza škura
radosne dičje oči,
uz tiho pucketanje vatre,
pivaju, o srići snatre!
Lete
te riči svete
prama božićnoj noći!

(1994.)

Sutra počinje došašće, vrime pripreme za Božić.
Sićan se dana ditinjstva, dok još bio živ naš otac. Dio kuće bio je srušen u ratu, pa smo adaptirali prostor u konobi. Tih ranih poratnih godina nismi imali struju, palili smo petrojaču i ložili špaher na drva. Otac je ima odličan sluh pa je ponekad pratio usnon harmonikon pivanje božićnih pisama nas dice, jer smo od malih nogu nas četvoro znali pivat dvoglasno, a ćaća nas je naučio stare melodije koje "ovi mladi pop ne zna"...
Mama nas je s ponoson slušala i iz prikrajka potiho pivušila da ne pokvari ugođaj.
Tako je nama pivanje zaminjivalo radio i televiziju i pobuđivalo radosno iščekivanje Maloga Isusa, kad ćemo ispod šarenog bora dobit kolače i poneku jabuku ili naranču garniranu s jubavi koja nema cine.

02.12.2017. u 18:51 | 9 Komentara | Print | # | ^

SAVJEST

Nek mi savjest bude iznad svih obzira,
da čistoća njena bude izvor mira,
i mjerilo svega nek mi ona bude,
da se ne osvrćem na površne ljude!
Nek me u mom miru ništa ne poljulja,
da uspravna budem dok se napast šulja,
i da riječ baš svaka što je netko reče
ne bude ko bodlja što u srcu peče!
Ne zgražaj se kako opaki su ljudi,
pusti neka svatko po savjesti sudi!

(1996.)

01.12.2017. u 19:25 | 11 Komentara | Print | # | ^

Sveti Andrija

Ivan nam svjedoči da je Andrija bio Ivanov učenik, a nakon što je jednom čuo Ivana govoriti o Isusu kao Jaganjcu Božjem, krenuo je spremno za svojim Učiteljem, te je u tom smislu i brata Petra pozvao da mu se pridruži. Neki drugi evanđeoski tekstovi, a posebno onaj koji govori o čudesnom umnažanju kruha, prikazuju Andriju kao iznimno osjećajnog prema onima koji su u potrebama.

Sveti se Andrija u ikonografiji često prikazuje s X križem, što nam skreće pozornost na predaju koja kaže kako je on mučen i razapet upravo na križu tog oblika, i to, slično kao i brat mu Petar, okrenut naglavačke, smatrajući se nevrijednim umrijeti kao njegov Učitelj. Stoga se takav križ i naziva “Andrijin”. Mučen je i razapet u Patrasu, a smatra se da je to bilo 60. god. Imajući na umu važnost tradicije štovanja svetog Andrije u Grčkoj, papa Pavao VI. vratio je 1964. relikvije svetog Andrije metropolitu grada Patrasa, a koje su se do tada čuvale u vatikanskoj bazilici.

Štovanje svetog Andrije rašireno je u mnogim krajevima, pa se tako štuje kao zaštitnik kod grlobolje, kostobolje, zaštitnik je ribara i ribiča, neudanih žena i žena koje žele postati majke, umjetnika, pjevača i drugih, a u narodu se njegov blagdan posebno gleda u svjetlu razmeđa kraja jedne i početka druge liturgijske godine.

O svetom Andriji papa Benedikt XVI. održao je katehezu, a koja se može pročitati na stranici vatican.va.
(sa portala Vjera i djela)Danas je spomen sv.Anrije. U nas je postojala izreka "Sveti Andrija, bilobradija" kao aluzija na uobičajenu pojavu snijega krajem studenog. Ovdje je Svilaja zasniježena već nekoliko dana.

Svim Andrijama, Andreama i sl. želim SRETAN IMENDAN!

30.11.2017. u 12:31 | 10 Komentara | Print | # | ^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< prosinac, 2017  
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Prosinac 2017 (9)
Studeni 2017 (14)
Listopad 2017 (13)
Rujan 2017 (12)
Kolovoz 2017 (13)
Srpanj 2017 (8)
Lipanj 2017 (14)
Svibanj 2017 (13)
Travanj 2017 (18)
Ožujak 2017 (12)
Veljača 2017 (5)
Siječanj 2017 (8)
Prosinac 2016 (7)
Studeni 2016 (7)
Listopad 2016 (10)
Rujan 2016 (7)
Kolovoz 2016 (7)
Srpanj 2016 (7)
Lipanj 2016 (8)
Svibanj 2016 (8)
Travanj 2016 (8)
Ožujak 2016 (14)
Veljača 2016 (9)
Siječanj 2016 (13)
Prosinac 2015 (10)
Studeni 2015 (7)
Listopad 2015 (12)
Rujan 2015 (10)
Kolovoz 2015 (10)
Srpanj 2015 (11)
Lipanj 2015 (12)
Svibanj 2015 (13)
Travanj 2015 (7)
Ožujak 2015 (5)
Veljača 2015 (7)
Siječanj 2015 (8)
Prosinac 2014 (6)
Studeni 2014 (9)
Listopad 2014 (2)
Rujan 2014 (13)
Kolovoz 2014 (6)
Srpanj 2014 (7)
Lipanj 2014 (10)
Svibanj 2014 (15)
Travanj 2014 (13)
Ožujak 2014 (12)
Veljača 2014 (11)
Siječanj 2014 (10)

Opis bloga

Rođena sam u Makarskoj 1942. a od 1982. živim sa obitelju u Drnišu i Siveriću.
Blog sam otvorila na nagovor mlađeg sina u prvom redu radi objavljivanja pjesama a onda i radi komunikacije s ljudima koji to žele.
Nastojim biti korektna sugovornica, koja stoji iza svojih riječi i nikoga ne vrijeđa, a to očekujem i od drugih.
Albina Tomić, r. Srzić

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se