Light Wanderings

Flickr

Another one

U mene mlada glava k'o zelena trava,
kano mlada voćka na golomu brdu;
kako koji vjetar puha,
tako s njom okreće!

Ali, vi ste mudre i poštene glave,
koje ćete meni oprostiti
i hrđave glase ne prenositi.

Koja bude hrđava i pogana,
ona će ostat' vama pod nogama.

A koja bude dobra i poštena,
ona će otić' po svijetu
kano pčela zvukom po cvijetu.


Da bi vas se svako dobro držalo
Kao što se bršljan drži drva i kamena,
Pijesak mora dubokoga,
Zvijezde neba širokoga,
A anđeli Boga pravednoga.

(trad. iz konavoske zdravice)



Bonfire and el e ment (ali) s
Water
Fire
Earth
Air
...subject to change...as everything in life...
Image Hosted by ImageShack.us

Poglavica Tika-Taka


U noći drugog mladog mjeseca nakon Dana Nepobjedivog Sunca, okupilo se Veliko Vijeće sela na redovno zasjedanje. Trebalo je razmotriti proteklo razdoblje i donijeti važne odluke za naredno.
Osjeća se nezadovoljstvo među vijećnicima, ali i ostatkom plemena koje stoji izvan šatora i čeka rezultate. Naime, po mišljenju većine pripadnika plemena, poglavica Tika-Taka doveo je svojim odlukama i načinom vladanja plemensku zajednicu do ruba propasti. Zaključili su da selu prijeti glad, zemlja je raspodijeljena, većina dobara i zaliha završila je u rukama prolaznika i prosjaka.

Jedna od rijetkih zadovoljnih osoba u šatoru to veče bijaše Bijela Ptica, članica Velikog Vijeća i prapraprapraunuka osnivača sela. Njezine oči sjajile su se poput stakalca na mjesečini. Bila je svjesna da se čitavo selu ustalo protiv poglavice Tika-Taka, ali se nadala da će mu produžiti ovlasti, jer je on vodio pleme upravo na onaj način kako je prema legendi njen prapraprapradjed govorio da treba.

Poglavica Tika-Taka, iako svjestan pobune plemena, nije odavao nesigurnost. I njegove su oči odražavale poseban sjaj kada bi pogledao prema Bijeloj Ptici.

Te je duge noći glavnu riječ vodio vijećnik Sivi Hrast koji je posljednjih mjeseci polako i pripremao pobunu u selu. Iznosio je neoborive razumske činjenice protiv poglavice Tika-Taka.
«Živimo na najplodnijoj zemlji u okolici, a najsiromašniji smo! Radimo najviše od svih plemena u okolici, a jedva preživljamo! To ne da graniči s ludilom! To jest ludilo!», bjesnio je obraćajući se članovima Velikog Vijeća.

Malo, po malo, većina vijećnika iznijela je sličan stav. Došlo je vrijeme na poglavicu Tika-Taka da kaže što ima, prije izglasavanja daljnjeg povjerenja.

«Dragi moji, upravo zato što smo blagoslovljeni najbogatijom zemljom, trebamo biti milostivi prema onima koji je nemaju. Upravo zato što smo najvrijedniji, trebamo darovati one koji nisu shvatili radost stvaranja. Jesmo li u nestašici ovisi o mjerilu kojim se mjeri. Ovisi o tome i što se mjeri.» - tih nekoliko rečenica bilo je sve što je rekao u svoju obranu.

Bijela Ptica drhtala je od radosnog uzbuđenja. Činilo joj se da poglavica Tika-Taka izgovara riječi koje je slušala u djetinjstvu. Zvučale su poput pjesme kojom ju je majka uspavljivala. Bile su to riječi njenog prapraprapradjeda, riječi kojima je mudro upravljao selom, riječi koje su se poput povjetarca godinama isprepletale kroz kose muškaraca i žena toga plemena. I njegovi mudri napuci donosili su mir i zadovoljstvo plemenu, sve do posljednih godina kada je jedan putnik namjernik donio njima do tada potpuno nepoznatu bolest.

Plemenski vrač Kameni Korijen nazvao je tu bolest opijumom, jer je zamućivala svijest. Manifestirala se tako da bi oboljeli osjetio potrebu sakupljanja, gomilanja potrebnog i nepotrebnog. Za tolike razne stvari svaki oboljeli još bi dodatno sagradio jednu nastambu. Nekolicina njih i nekoliko nastambi u kojima su držali sve te stvari koje uglavnom nisu niti koristili. Bilo im je važno samo da ih posjeduju, te da ih i dalje prikupljaju. A za to im je trebalo sve više i više sredstava. Onaj koji je imao samo jednu nastambu punu nepotrebnih stvari osjećao se neuspjelim i siromašnim naspram oboljelog koji je imao već dvije. Po prvi puta se u selu pojavila i bolest krađe i otimanja. Bolest se brzo širila i iako je Kameni Korijen pronašao lijek za nju, stanovnici sela odbijali su ga uzimati.
Uživali su u svojoj bolesti.

Samo je nekolicina uspjela sačuvati se od epidemije, koristeći savjete mudrog i iskusnog vrača, no većina je sela bila zaražena. Mudrost koja je selo održavala sva ta stoljeća, a uz pomoć koje je vladao i poglavica Tika-Taka, plemenu više nije odgovarala jer je bila u suprotnosti sa svime što su sada željeli.
Bolest je potpuno promijenila njihovu svijest, navike i uvjerenja.
Rađala su se i djeca s virusom koji su naslijedila od roditelja. Oboljeli više nisu dolazili na ritualne plesove i pjevanja. Smatrali su to gubitkom vremena koje mogu utrošiti u skupljanje.

Omjer oboljelih i zdravih bio je takav da su oboljeli zdrave proglasili čudacima i neradnicima.

Vijeće je napokon te večeri, u noći drugog mladog mjeseca nakon Dana Nepobjedivog Sunca donijelo odluku. Poglavica Tika-Taka je smijenjen. Novi poglavica postao je Sivi Hrast. Odluka je prenešena plemenu koje je vrištalo od veselja očekujući bolje dane.

U šatoru su u tišini ostali vrač Kameni Korijen, vijećnik Brzi Konj, Bijela Ptica i sada već bivši poglavica Tika-Taka.

Tuga je preplavila njihova srca, ali znali su da ne mogu pomoći onima koji ne žele pomoć. Kameni Korijen znao je još nešto. Bolest ima razne oblike, a jedan od njih je smrtonosan. Njegov sin bio je među prvima koji je podlijegao. Prvi znak smrtonosne faze bio je osjećaj koji je do tada bio gotovo nepoznat u plemenu.
Bio je to osjećaj straha.
Strah od gubitka stečene imovine, strah od susjeda, strah od onoga što su nazvali nesposobnost da ispunjavaju porive koje su dobili bolešću. Taj strah nagrizao je srce da bi ga s vremenom konačno i rasparao.

Četvorica članova plemena sjedila su u tišini. Vrač tiho, ali odlučno prozbori:
«Moramo ustrajati na izliječenju za one za koje još ima nade. To je naše pleme i ne smijemo posustati.»
Bijeli Korijen počeo je tiho, a zatim sve glasnije pjevati, pridružili su mu se Bijela Ptica i Tika-Taka, dok je Brzi Konj davao ritam udarajući rukama po koljenima i bosim stopalima po zemljanom podu.

Vani je i dalje vladala buka i žamor članova plemena oduševljenim novim Poglavicom, no ako se malo, samo malo obratila pažnja, mogao se čuti nenametljiv, skladan i ritmičan zvuk koji je dolazio iz šatora utonulog u tamu noći mladog mjeseca.
Nenametljiv, skladan, ritmičan, uporan i iscjeljujući zvuk.

No, mogao ga je čuti samo onaj koji ga je tražio.

Oceana, 21.02.2006.

Image Hosted by ImageShack.us



Mjesecu
...promatram ga kako doplovljava s istoka... obrisi tek propupalih grana pokušavaju ga na tren sakriti od mog pogleda, no nailazi nestašni vjetar i podiže ih poput dječijih ruku u vis, otkrivajući
nebeskog lampaša u svoj njegovoj punini. Odvraćam pogled, ali on ne skida pogleda s mene, stabla, šumarka pored zgrade, ulice, klizi po autocesti prema Karlovcu, zaranja u Mrežnicu, presvlači stijene na Velebitu u srebrne vilinske kose, odmara se plutajući na slanoj jadranskoj tekućini...poput tepiha prostire od sebe ljeskavi vijugavi most prema obali...otkriva zaboravljene divlje puteve obrasle ružmarinom, kaduljom, timijanom...provlači se kroz makiju, nježno dotiče stoljetna kamena zdanja...i odlazi dalje...uvijek isti, uvijek drugačiji...uvijek ovdje i uvijek tamo...
Oceana

Image Hosted by ImageShack.us

***
listovi - možda ih jednom i nastavim ispunjavati

Stream of Thoughts

Odgovor na FAQ Zašto pišem blog?

o novim policama za knjige .

eterična ulja ili S poznatim u nepoznato

o stablu i korijenima




Copyright: Oceana
Text
Photo (since 10/10/2006)




O, Great Spirit
Whose voice I hear in the winds,
And whose breath gives life to all the world,
Hear me.
I am small and weak.
I need your strength and wisdom.
Let me walk in beauty and make my eyes ever behold the red and purple sunset.
Make my hands respect the things I have made and my ears sharp to hear your voice.
Make me wise so that I may understand the things you have taught my people.
Let me learn the lessons you have hidden in every rock and leaf.
I seek strength, not to be greater than my brother, but to fight my greatest enemy-myself.
Make me always ready it come to you with clean hands and straight eyes.
So when life fades, as the fading sunset, my spirit may come to you without shame.

Chief Yellow Hawk, Sioux



Image Hosted by ImageShack.us







oceana

nedjelja, 17.07.2005.

Darovi



Obožavam onaj osjećaj kad me nešto iznutra pikne dok se iznad glave razvija onaj cvjetasti oblačić kao iz stripa i putem manjih okruglastih dijelića spušta se prema glavi: «Da, to bi mu/joj se možda svidjelo!»

Majko kojeg li ushita! Protrnem od sreće i počnem se pripremati za sam čin darivanja.

Nisu to nikakve "velike" stvari ili djela. Vjerujem da čovjek uvijek ima nešto što može darivati – svoje vrijeme, trud, rad, stvaralaštvo...Ti dijelići nas samih i jesu onaj istinski i jedini dar koji od srca možemo dati.

Darivanje je možda jedno od najsebičnijih činova, ne zato što bismo možda nešto očekivali zauzvrat, (to bi by the way onda bilo mito, a ne darivanje ;- )!) nego upravo zbog tog vlastitog unutarnjeg ushita o kojem s vremenom postanemo ovisni.

Ponekad se i zaletim, krivo procijenim što bi nekoga razveselilo, pa mi bude neizmjerno žao zbog «krivog osjećaja» ili nametanja. Ali, takvi su trenuci poučni – jer me uvijek iznova podsjećaju da okolinu treba dublje osjećati. U svakom zlu neko dobro! :- ) Tj. zlo niti ne postoji, samo naši mali svakodnevni satovi pod nazivom «izazov», u školi zvanoj «život».

E, sad samoj sebi idem darovati jedno izležavanje na osunčanom balkonu, čitati knjigu i povremeno se pogledom pomaziti sa svojim stablima. Hm, ovo je u stvari mito samoj sebi da izdržim slijedećih mjesec dana koji će biti the most busy for me this year.
Nek nam živi živi ljeto!

:-)

- 15:03 - do-da- (9) - l - :-)

subota, 16.07.2005.

Globalno selo iliti privatnost na blogu



Čitajući danas neke od blogova zapela mi je za oko jedna tema koja vjerujem, mnoge s vremena na vrijeme dotakne.

Kolika nam je uistinu privatnost na blogu?

Na ovo pisanje potaknuo me je komentar na blogu Ptice trkačice gdje se raspravljalo o toj temi, pri čemu je jedna blogerica izjavila da za svoj blog nikome nije rekla, ali da su je jedan dan na poslu upitali je li ona ta i ta (audirajući na nick na blogu)!
Kako su skužili?

Osobno vjerujem da se ništa na ovome svijetu ne može sakriti, koliko god mi to pokušavali.

Maske uvijek padnu u nekom trenutku «slučajnosti» ili sinkroniciteta.

Možda nas takvi slučajevi upozoravaju da je vrijeme da skinemo sve te silne maske kojima pokušavamo pobjeći od stvarnosti?
Zašto jednostavno ne promijeniti tu stvarnosti i hrabro stati ispred svojih misli, stremljenja, stavova i reći:

Ovo sam ja - pa što?

Čemu tajno ime na forumu, chat-u, blogu?
Od koga se skrivamo? Hoćemo li zapamtiti sve te nicknamae i passworde? Što ako nam se pomiješaju i zaboravimo tko smo tu, a tko tamo?

Čemu strah? Zašto nam trebaju različite uloge za različita mjesta u različito vrijeme?
Sudeći po komentarima i postovima na blogovima, chatovima i forumima većina nas bi trebala na liječenje u ustanovu za mentalno oboljele jer bolujemo od multipersonality problema.

Smatramo li se bolesnima?

Hmmm...kad samo pomislim koliko je ljudi u prošlim stoljećima završilo u ludnici samo zato što nisu imali mogućnost interneta. Ili nisu o tome napisali knjigu.
Sounds funny, but it makes me wonder...:

Npr. pisac osvoji nagradu za neko djelo i postane «svjetski uzor» - a malo njih pomisli da su glavni likovi – suludi Mr X ili sablasna i promiskuitetna Mrs Y ustvari autorova druga osobnost. Njegov nickname. Njegov password za odušak od nametnutih pravila, normi, moralnih, etičkih načela kulture i civilizacije u datom trenutku. On postane slavan, a onaj koji «čuje glasove iznutra» završi u ludnici, jer u tom trenutku nije imao komad papira ili kompjutor da napiše pjesmu ili roman? Banaliziram, ali istina je možda negdje u sredini.

Da ne govorim i ljudima koji vide ono što je mnogima u današnje vrijeme «zabetoniranih» čula nedostupno: – anđele, vile, energetske omotače...ili šute pa postanu čudaci ili zapišu, naslikaju ili opjevaju pa postanu umjetnici ili «lanu» u krivo mjesto i vrijeme i budu osuđeni na vječno «progonstvo».

Bježimo, bježimo...ali (ah, kojeg li stereotipa!) nikako pobjeći od sebe!

Je li si Happy child stavila taj nick zato što teži biti sretna, bezbrižna i bezazlena poput djeteta ili to uistinu jest – zadovoljna sa svojim životnim izborima? Želi li Lanterna ljudima osvjetliti put kada zatumbaju po mraku (sudeći po njenom jučerašnjem postu očigledno da je na tom putu)?
Zašto Oceana? Zato što obožavam to široko, slobodno prostranstvo! Zato što JESAM ili zato što ŽELIM biti slobodna poput njega?... navući opasne valove kada me uhvati bijes, ljeskati se poput ulja kada sam zadovoljna?
Propitujem li ja putem ovog bloga samu sebe?

Možda.
Osobno ne skrivam ovaj blog. Dapače, prijateljima govorim da sam ga otvorila. Negdje u dubini srca nadajući se da ćemo se još bolje upoznati jer im putem bloga stignem opširnije i bez žurbe reći tko sam, što sam i gdje sam trenutno, jer u strci dnevnih obaveza, za vrijeme kavica i druženja potegnemo tek trenutke svijesti. Potiho se nadam da će učiniti isto.
Veselim se svakom komentaru jer upoznajem nove ljude.

Blog je drugačiji od svih sličnih «novih komunikacija» - od chat-a, foruma...Blog daje puno više prostora da isrcrtkamo svoju osobnost.
Vrijeme brže prolazi, više vremena provodimo probijajući se kroz promet, kavice su sve kraće...a mi ostajemo ljudi sa istim srcima i dušama, s istom potrebom za komuniciranjem, za druženjem...it's all about sharing...

Dijeliti znači dobivati. Dijeleći s vama najdublje kutke sebe upoznajem više sebe.

Mogu to ostaviti u file-u «diary», većina mojih dnevnih «opservacija» i ostane, ali ponekad poželim gukuti, vrisnuti, zapjevati i prema vama...kako bi i vi zapjevali prema meni...kako bi podijelili jedni s drugima sve te naše osobnosti...neka ostanu pod pseudonimom – pa što?

Bitno je da se u svemu tome ne skrivamo od samih sebe.




- 01:32 - do-da- (4) - l - :-)

petak, 15.07.2005.

...sjeti se...



Kad zvijezde potamne
U tvom srcu
Kad ti se čini
Da Mjesec igra
Ulogu Sunca
A Zemlja da je
Tek zgužvani papir
Otrgnut i bačen
Iz knjige Postanka
Kad se svaka riječ
Čini pogrešna
I pretvara u oštricu
Vec skorene krvi

Sjeti se…

Da tama tek je
Prilika
Da odmorimo osjetila
I i pripremimo se
Za daljnji put

I znaj…

Da grleći Tebe
Stapam se sa svim
Što stvoreno je
I što tek će nastati
Iz čiste ljepote tvoje duše

Da grleći tebe
Grlim vode i šume
I sve nebeske ratnice
I svjetlo koje
Razbija tamu privida


- 21:17 - do-da- (3) - l - :-)

četvrtak, 14.07.2005.

Život bez TV-a


Prvo je nekoliko dana trajala čudna bolest mog «magičnog prozora u svijet» iliti TV-a. Trebalo mu je par minuta da se nakon uključivanja pojavi nekakav zzzzbzzm šum, a tek onda slika. Nešto poput mene prije jutarnje kave.
Pomislila sam, «Ma dobro, zahladilo je, pa teže radi (Opet na «gazdaricu»!)». Na to me moj Soulmate (iliti moja viša i snažnija polovica) sažaljivo pogledao i pokušao mi oprezno dati do znanja da se moj dragi TV sprema za «vječna lovišta».
«Ma, ne», naivno sam mahnula rukom «ne bi on meni to učinio.»
Je, ne bi!
Već je za tri dana, uz moj više ljutit nego tužan pogled, iznešen iz stana i prebačen u Utrine, u dvorište za elektronski otpad (otpadnik jedan!). Izdajica. I on i Soulmate. Kakvi su to danas aparati koji se ne mogu popraviti jer a) popravak je skuplji nego novi TV, b) muško u kući nije kao što je nekad bilo.

a) Priča se da su nekad ljudi kupovali po jedan hladnjak, TV, perilicu rublja, auto u razdoblju od dvadeset godina...I to je trajalo i trajalo i trajalo...Dokumenti s garancijom su redovno skupljali prašinu na vrhu ormara, dnu ladice ili su čak nehotice završavali u smeću.
Kućni su aparati umirali od starosti. A danas...pobolijevaju poput ljudi – od raznih virusa, vlage, sunčevih pjega, ozonskog omotača i tko zna čega sve ne...Obzirom da današnje ekonomske velesile odlukama i djelima daju do znanja da im je cilj iseliti nas s ovog planeta prema nepoznatom pravcu u univerzumu (a da se ja na vrijeme vratim na Mars? ) tako i nas potiču da sudjelujemo u tom velikom egzodusu. Čemu nešto popraviti kad je lakše, brže i povoljnije kupiti novo! Što te briga gdje sva ta plastika završi! Ta, velik je planet!
Ni majstora craftman-a nije više lako naći, jer zbog plana «egzodus sa planeta», tj. jeftine (lako pokvarljive) tehnike, pa skupljih dijelova itd., imaju sve manje posla, zatvaraju obrte...e, tu već prelazimo na

b) Muško u kući je u mom djetinjstvu značilo «mister svemogući» tj. da smo indijanci iliti Native People moj bi tata imao nekoliko imena «Onaj koji gradi kuću», «Onaj koji popravlja sve što se u kući popravit' da», «Onaj koji sve zna».

Kad nam je skviknula pećnica uhvatila sam svog Soulmate-a kako meditira nad otvorenim poklopcem štednjaka i čupka se za bradu. Preokrenula sam očima i suzdržavajući bijes samo mu dodala telefon:
«Molim te nazovi tatu!»
Rezultat je bio pravi cliche. Jedan šaraf viška na podu i pećnica koja i dalje ne radi. Isto se ponovilo i s perilicom za rublje iliti vešmašinom. Onda je tata doputovao u Zagreb na dva dana i uz sve popravke polijepio i pločice u kupaonici.

Kad budem svom djetetu kobogda pričala te priče, mislit će (iz iskustva) da pričam o mitološkom biću, a ne o njegovom/njezinom djedu. A nije ni obrtnik, ni svemoguć. Samo jedan običan tata.

No, nije mi bila namjera pisati o životu bez tate u stanu, nego o životu bez TV-a.

Dakle, nakon što je izdajica/otpadnik TV završio u reciklaži, isti sam dan odlučila kupiti novi. Pa, čemu služe kartice ;-)! No, u tom me trenu odluke nešto bocnulo iznutra.

Hmmm...čekaj malo. Želim li ja to uistinu?

Zbog čega sam potoke suza prolila, što mi je najviše izazivalo nervozu? Krvavi prizori na TV-u, razne emisije koje kao otvoreno pričaju o društvenim problemima. Koliko god sam odmah prebacivala program (kao što u novinama preskačem crnu kroniku) kad bih naletjela na takvo nešto – ipak i milisekunda bila je dovoljna za nekoliko dana noćnih mora. Zbog čega sam najčešće uzvikivala «Ne mogu vjerovat'!?» zbog raznih «zabavnih» TV emisija. Što mi je bilo najveće opravdanje za izležavanje, tj. lijenost? Komedije i filmovi na TV-u. Iako pred TV-om nisam provodila sate i sate, zaključila sam da je i to bilo previše i nepotrebno. Koliko sam samo puta našla izgovor da se ne izvučem iz stana i provedem par sati s prijateljima, u prirodi, na nekom događanju – uglavnom jer mi je bila draža ideja zavaliti se pred TV u večernje sate dok se vani temperatura opasno spušta i...valjda gledati kako tuđi život prolazi ispred mene.

Ma, možda sada malo i dramatiziram – nije baš da mi je TV bio centar svijeta, i možda sam i prekritična, bilo je tu i dobrih emisija (Na rubu znanosti!), putopisa, priloga o kulturnim događanjima itd, ali ipak ne u tolikoj količini koja bi zamijenila sve ono što sam dobila sada, u životu «poslije TV-a»!

Više vremena provodim u prirodi, s prijateljima. Ponovno sam uvela dobru staru navadu – pred spavanje par stranica dobre knjige (umjesto reprize Zvjezdanih staza ili kakve komedijice). Moj Soulmate je novim životom apsolutno oduševljen – čak i nas dvoje provodimo više vremena zajedno.

Što se tiče nedostatka TV informiranosti iliti «života u blaženom neznanju» - famozan je!

Više se toliko ne živciram oko stvari kojima «svjedočim» a ne mogu ih promijeniti, a još više pažnje posvećujem krugu oko sebe – dakle onome u čemu zaista mogu sudjelovati.

Uostalom – sve što treba doći do mene – doći će. Putem interneta, radija, usmenom predajom, sinkronicitetom.

Sve ostalo može proći i bez mene.

Sve osim mog malog života.





- 00:30 - do-da- (8) - l - :-)

srijeda, 13.07.2005.

... u krugu ...


Vjetar moćni sa sjeverne planine se sronda
I novine na klupi ostavljene, raširi
Grohotom se smijati poče
“Ma, čujte samo što njih brine!”

Bratu sa Zapada ukratko prepriča
Kako narod ovaj muku muči
Koje su čizme sada u modi
A da pri tome budu i tople.

Brat Zapadnjak puhne snažno:
“Ma, nije to ništa, moji su još gluplji!
Grade letjelice da do Boga dođu!”
I obojica se vrtložno nasmijaše.

Brat Južnjak ču vihore smijeha
I zafijuče prema njima
Govoreći o ništavnim problemima
Naroda njegovog kraljevstva.

Sestra sa Istoka, doleprša do njih
I nasmijanom skupu povjeri
Da njen narod druge brige muče,
Ali isto tako nevažne u kozmosu njihovom.

Tad oluja u njihovom središtu nasta
Okrenu i brata sjevernog i sestru s istoka
Zaplete južni i zapadni vjetar
Pred tom silom sve stade, sestra Istoka progovori:

“Svevišnja Snago, ovi ljudi
nikako da shvate što, kako i zašto
na ovom su planetu!
Nevažnim se stvarima bave.”

A Snaga ih toplo obgrli i objavi:

“Pustite ih da se igraju.”

- 03:27 - do-da- (2) - l - :-)

ponedjeljak, 11.07.2005.

Priroda - iliti Zemlja Čudesa



Neki mi moji prijatelji malo prečesto znaju uputiti onaj svima znani komentar. «Ti kao da si pala s Marsa!»
Problem je što ja stvarno ponekad pomislim da je tako.

Ili s nekog drugog planeta. Jump! Dive! Visoko odozgora, pa centrifuga kroz sve sfere, strkfrksani organi, gubitak kisika u mozgu, pa još k tome doček na glavu...tvrda zemlja...! I eto novog zbunjenog stanovnika ove šarene kuglice!
By the way, moji kažu da sam stvarno sletjela na glavu pri porodu (Roda bi sigurno bila pažljivija!!! :-( ). Komentari mladih roditelja su vjerojatno bili: «Ah, opet žensko – ma neće joj niš' bit'.»

?!
E, pa mama, vidi me sad! Još uvijek dubim na glavi i ne kužim što me snašlo!

Zašto mislim da mi je nešto počrčkano po glavi? Zato što se životu na ovom planetu još uvijek ne mogu načuditi. Ljudskim umotvorinama, vlastitim izborima, sferama u koje me glazba može ponijeti...
...ali ponajviše me zbunjuje, oduševljava i iznenadi Priroda!

I nakon ovoliko proletjelih godina još sam uvijek u čudu svaki put kad se nađem unutar zelenila, plavetnila, šarenila Prirode!
Ma, ne mora to biti šuma ili neka izvancivilizacijska divljina, dovoljan je pogled kroz prozor i ja se preokrenem od ljepote!
Vidim «moje» stablo isčrčkano bujnim zelenim šeširićima koji se neprestano poigravaju s treperećim zrakom – vjetar ili nešto drugo? Hmmm....Ponekad zaigraju badminton kapljicama sinoćnje kiše. Pa pogled na ruke stabla...tanke, debele, glomazne, elegantne, kvrgaste, zakrivljene, vitke, uspravne poput ratnika...jedne zakriljuju sva mala, vidljiva i nevidljiva bića pod njima poput brižne velike mame. Druga se ponosito uzdižu, streme u visine, istežu svoje drvenaste udove prema suncu, mjesecu, zvijezdama....

Bez svakodnevnog bliskog doticaja (doslovno) s Prirodom meni nema mog malog života. Kad god sam duže vrijeme u centru (grada), počinjem osjećati kako gubim energiju, kao da mi noge sve dublje tonu u asfalt i svaki korak je sve teži i teži, kao da se probijam kroz živi pijesak.

Spas uvijek potražim pored prvog stabla, naslonim ruke (kao kad se tanka auto na benzinskoj ;-)), ako nema nikog u blizini, izujem se (ok – to samo po ljeti, naravno, jer u to najdraže doba godine većinom živim u obući nalik klompama ;-)!), i uz oooogromni «aaaahhhhh» stopim stopala sa zemljom, pogledam oko sebe... i opet ja u sto čuda!!! Ti oblici, boje....razbarušeni sklad na svakom koraku! Kao da uvijek iznova sve to po prvi puta vidim! Hm...pa u neku ruku – uvijek i jest različito....

Ne mogu se nadiviti kreativnosti Stvoritelja!

Bliski prijatelji dobro poznaju moj trenutni «odlutani pogled» u sred razgovora ili «vilicu do poda» bez njima očiglednog razloga...ubrzo u slijedu događaja stigne i primjedba o crvenom planetu....

Zaista, niti jedno umjetničko djelo me do sada nije toliko oduševilo i nadahnulo voljom za životom, za stvaranjem, kao što to može učiniti Priroda.

U samoj blizini stana imam nekoliko takvih svojih «tankstell-a», a svaki mogući trenutak iskoristim za istraživanje u daljinama. Uvijek se iznova vratim zaljubljena u život do besvijesti i sva sretna prionem na posao.

Sve dok se ne upali lampica od «rezerve». Opa! Baterije na punjenje, rezervoare na tankanje! Ako nema takove mogućnosti stvar će spasiti i «podržavatelji i pojačivači okusa života» - glazba, čitanje, pisanje...(guess why all this right now ;-)...

Ali ništa mi ne može zamijeniti Nju. Prirodu. Nesebičnu, izdašnu, toplu, šarenu, poticajnu, jedinstvenu Majku čitavoga planeta.

Čudnovat planet.

Zemlja čudesa.


- 16:34 - do-da- (8) - l - :-)

nedjelja, 10.07.2005.

šuma

«Bože, koje li ljepote!» , uskliknuli smo obadvoje gotovo u istri tren.
S obe strane ceste promatrala nas je gusta hrastova šuma. Nakon nekoliko metara ugledasmo kako iz šume proviruje makadamski put, namiguje i poziva nas da zelenoj ljepotici priđemo bliže.

Kotači zakrckaše po razbacanim kamenčićima, produžismo još stotinjak metara i zaustavismo se.

Očarana i ozelenjela sjedila sam još par sekundi i zatim iskočila van.

Predamnom se prostirao još jedan, sporedan puteljak, dva kolotraka čiji se kraj spajao u daljini sa zelenim horizontom. Puna strahopoštovanja zakoračim po jednoj od tih traka i....nestade me!

Ja više nisam ja, ja sam hrapava kora debla koje me mazi, ja sam razbarušena grana i dodirujem tisuće drugih koje se protežu po nepreglednom smaragdnom prostranstvu!
Nema mi kraja...začarana sam, opijena, puna nečujnih zvukova, nevidljivih svjetova, neopipljive materije...umirem! Rađam se! Padam! Bujam! Mirujem! Vrištim! Zaboravljam! Prisjećam se! Gubim se u sebi... postojim u svemu...

Povratak je bio iznenadan. Um se uspio probiti s podsjetnikom da moramo nastaviti put prema Bjelovaru.

Kad smo se kasno u noći vraćali istom cestom prema Zagrebu, osjetili smo čežnju da ponovno skrenemo na isto mjesto. No, noć je, a buka motora i svjetla automobila narušila bi njen noćni mir.

Samo smo joj tiho zapjevali u autu ne zaustavivši se. Znam da je primila naš mali izraz zahvalnosti....

- 16:07 - do-da- (0) - l - :-)

subota, 09.07.2005.

moja istina

Jedino zvijezde na nebu
i zelene biljke na zemlji prepoznajem
Stabla su mi prijatelji i učitelji,
A zvijezde mi daju nadu
Da iznad ovog bespuća
Nesuvisle stvarnosti
Postoji smisao – dubok i širok
Svijetao i radostan
Poput njih – svjetlucavih okica na
Nebeskom prostranstvu.

Ovo nije moje vrijeme
Ali sam tu – posvojit ću ga
Ovi prostori nisu moj dom
Ali sam tu – uredit ću ih
Ovi ljudi su mi stranci
Ali sam tu – upoznat ćemo se

- 14:16 - do-da- (0) - l - :-)

Sljedeći mjesec >>

  srpanj, 2005 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Siječanj 2013 (1)
Listopad 2011 (1)
Kolovoz 2011 (3)
Srpanj 2011 (11)
Lipanj 2011 (2)
Svibanj 2011 (3)
Travanj 2011 (4)
Ožujak 2011 (2)
Prosinac 2010 (2)
Studeni 2010 (2)
Listopad 2010 (3)
Rujan 2010 (2)
Kolovoz 2010 (2)
Srpanj 2010 (4)
Lipanj 2010 (2)
Svibanj 2010 (2)
Travanj 2010 (3)
Veljača 2010 (2)
Siječanj 2010 (3)
Prosinac 2009 (2)
Studeni 2009 (4)
Rujan 2009 (2)
Kolovoz 2009 (1)
Srpanj 2009 (1)
Svibanj 2009 (2)
Prosinac 2008 (1)
Studeni 2008 (1)
Listopad 2008 (1)
Rujan 2008 (1)
Kolovoz 2008 (2)
Srpanj 2008 (3)
Lipanj 2008 (2)
Svibanj 2008 (4)
Travanj 2008 (1)
Veljača 2008 (9)
Siječanj 2008 (3)
Prosinac 2007 (5)
Studeni 2007 (2)
Listopad 2007 (7)
Rujan 2007 (7)
Kolovoz 2007 (6)
Srpanj 2007 (8)
Lipanj 2007 (11)
Svibanj 2007 (4)
Travanj 2007 (3)
Ožujak 2007 (6)
Veljača 2007 (4)
Siječanj 2007 (8)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


words and photography

.... .... .... ....


networking:

Blog.hr
Forum.hr
Monitor.hr

drugi blog

myspace
Ethnoambient
Kries
Kries na myspaceu
acroAnima
Ethnoambient playlista

Water cure

Treci Svijet
Conscious media network
Caput Insulae
Cultures on the Edge
AMAZON team
The Nature Conservancy
forum o biljkama
Cvijet info
Dupinov san
PALMApedia
Plavi svijet
Pachamama
photo world of M. Turšić

NATURal news

fRoots - local music from out there
BBC World Music
hrvatski info site o glazbenim dogadjanjima

culturenet
Positive News
Living food
Organic Comsumers



MOTION PICTURES

Some of the movies I love:
(nasumce poredani)
DreamKeeper
Home
Blue Tooth Virgin
Amazing Grace
Freedom writers
Bury My Heart At Woundeed Knee
The Greatest Game Ever Played
Water
Mona Lisa Smile
Shall We Dance?
Powder
Finding Neverland
Baraka
D'autres mondes
Being There
Samsara
Harry and Tonto
B.Y.G.G.g.B.
Chocolat
The Groomsman
Dead Poets Society
Iris
Frida
Girl, Interrupted
Stand by Me
Truman Show
The Pursuit of HappYness
Before Sunrise
Before Sunset
The Holiday
Himmel ueber Berlin
The Bridges of Madison County
Aurora Borealis
Lorenzo's Oil

Braveheart
Das Leben der Anderen
In the Name of the Father
Lost Horizon
Night at the Museum
Happy Feet
Bridge to Terabithia

Blogosfera:

906090
Aikidofil
Apk
Apstinentica
Aquaria
Armin
Beerlover
Borac Prav(n)i
Brusnica
Bugenvilija
Creativa
Darkwolf
DaVinci
Ddadd
Espadrila
Gawrun
Helix
Grof V.
Indian woman
Irida
iz Australije
iz Emirata
Jezični savjetnik na dvoru pisane riječi
Knjiški moljac
legenda iz Zone Sumraka
LIVE SCIENCE BLOGS
Lux Sunshine
Ljubica Zubica
mitologija blog
Motorom po Africi
Noeli
Oshun
Ovisna o Suncu
Pisac u usponu
Plavi
Plejadablue
Pogled na Japan
Porto
Rahatlokum
Ratnik svjetlosti
Riba - nije za maloljetne
Rocksandrolls
Rock Anthology
Run'n'gun
Safiris
Siscijanka
Soba
Sretno Dijete
Sunchi iz Curacao-a
Svijetli i u mraku
Svilene Šume
Ursus Ursue
Vadimastok
Vision Thing
Viviana
Vivias
Vrtlarica Sretna
Xiola izmedju Londona i NYC
Yoga girl
Zelenooka
Zlata
Život na lanterni



Meaninglessness inhibits fullness of life and is therefore equivalent to illness.
Meaning makes a great many things endurable - perhaps everything.
No science will ever replace myth, and a myth cannot be made out of any science.
For it is not that "God" is a myth, but that myth is the revelation of a divine life in man.
It is not we who invent myth, rather it speaks to us as a Word of God."
C.G.Jung

Image Hosted by ImageShack.us



***
Some things never change...favourites for life:

Joy Division

Well I could call out when the going gets tough.
The things that we've learnt are no longer enough.
No language, just sound, that's all we need to know,
To synchronise love to the beat of the show.
And we could dance.

from Transmission


U2

Desert sky
Dream beneath a desert sky
The rivers run but soon run dry
We need new dreams tonight

from "In God's Country"



Talking Heads

Mojique smells the wind
that comes from far away
Mojique waits for news
in a quiet place
He feels the presence
of the wind around him
He feels the power
of the past behind him
He has the knowledge
of the wind to guide him...on.

/from/ Listening Wind)