Objavljeno: nedjelja, 22.01.2006. ljeta Gospodnjeg

RFID ĆE UNIŠTITI BARKOD



Kao što sam već nedavno upozorio, počinje sranje. Ljudima se počinje prezentirati znak zvijeri na jedan ovako pozitivan način. Ne nasjedajte na ove gluposti! STOP CHIPING!!!!


hidden 666 in the UPC barcode

ANTI-RFID LINKS




Nećete morati nositi osobnu kartu, zdravstvenu iskaznicu, kreditnu karticu ili putovnicu. Proći ćete ležerno kroz carinu, a na naplatnim kućicama samo ćete dodati gas. Znat će tko ste bez skupih biometrijskih uređaja za prepoznavanje otisaka prstiju, glasa ili šarenice oka.

A tek šoping! Budete li mrzovoljni i želite samo svoju stvar proći ćete s njom kroz blagajnu. Znat će tko ste, a prolaskom kroz blagajnu pristat ćete da vam s računa skinu iznos cijene. Ako baš želite, moći ćete se poigrati kradljivca u trgovini bundama ili juvelirnicama, ali samo dok time budete mogli šarmirati neupućene. Taj će vas vic stajati upravo i samo toliko koliko piše na etiketi s cijenom.

Winonin poučak

Winona Ryder morat će pronaći neku drugu zabavu, jer to zbog čega se razvlačila po sudu i do bola morala ponavljati kako je shvatila svu strahotu čina krađe i zahvaljivati sudu što su je izveli na pravi put bit će deplasirano. Nestalo je uzbuđenje da ne budeš uhvaćen, jer Winona s tih nekoliko tisuća dolara vrijednih krpica ispod pazuha, s tih nekoliko tisuća dolara na računu, ili bez njih, ne uzbuđuje kleptomana, nego pomisao da može biti uhvaćen i osramoćen.

Jeftinoća i komocija

A toga više neće biti zahvaljujući fantastično jednostavnoj i jeftinoj tehnologiji koja se krije iza četiri slova kratice RFID: radiofrekvencijska identifikacija.
Zamisao je jednostavna: prodavačima i policiji život se znatno pojednostavljuje, državi pojeftinjuje, a pojedincu se pruža novi oblik komocije. I svima dobro. Zar?

RFID je kombinacija identifikacijskog mikročipa i radioantene. Može biti u obliku i veličini glave šibice ugrađena na skrovito mjesto, ili nalijepljena poput flastera. Mikročip sadrži sve jedinstvene identifikacijske podatke, a antena tanka poput staniola čini da čip radi. Dovoljan je trenutak male elektromagnetske pobude, beskrajno slabiji od mobitela kojim se razgovara, koju antena ulovi i podatke s čipa emitira.

Uređaj koji pobuđuje obično je i čitač podataka. Samo godine 2005. proizvedena je 1,5 milijarda tih čipova, a godine 2010. proizvest će ih najmanje 33 milijarde. Danas je prepreka masovnoj uporabi RFID čipova njegova prosječna cijena od 20 centi američkog dolara. Čarobnu granicu od pet centi (30 lipa) po čipu proizvođači bi mogli postići već sljedeće godine, a tada im neće biti kraja.

Neki će zagovornici čovjekove privatnosti odgoditi još neko vrijeme primjenu RFID čipa na ljudima, ali nitko se neće buniti što trgovci njime obilježavaju kartone u skladištu, automobile, pse, ornitolozi ptice. Burzovni mešetari vjeruju da je sljedeća u masovnoj primjeni farmaceutska industrija koja će čipovima obilježiti svoje medikamente da ih lako razlikuje od krivotvorina. A onda će u jednom trenutku netko vrlo glasno reći: zašto ne bismo ozakonili da se bez iznimke obilježi i svako novorođenče? Jeftinoća i djelotvornost uvijek su nadvladavali idealiste.

Večernji list, 21/01/2006

Ovo sam natrkeljao 22.01.2006. u 15:53 i stvarno me zanima tvoje mišljenje.
Protrkeljaj (0) - Ispljuni na papir - #





O temi RFID ĆE UNIŠTITI BARKOD izjasnili su se:













<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.


blog