Modni zamorac

02.09.2012., nedjelja

Moda 1880.ih , Bustle era

Prethodnu dekadu karakteriziraju bogatstvo i raskoš te utjecaj 18. stoljeća koji je još uvijek prisutan. No za razliku od 1870.ih 1880.te su prezentirale jednostavnije, djevojačke ali i sofisticirane stilove.



Opći stil 1880.ih bila je drapirana suknja sa bujnom pozadinom. Haljina je bila prilično restriktivna, uska u početku dekade a šireg oblika u kasnijim godinama. Silueta je još uvijek bila vrlo drapirana ali mnogo jednostavnije od stila 1870.ih. Bilo je nešto djevojačko u stilu 1880.ih, no matrone društva su se pobrinule da se taj stil ne ukorjeni. One su se naime vrlo uživile u sofisticirani stil koji im je donio povratak bustlea. Kada se osvrćemo na modu toga doba, vidjet ćemo vrlo djevojački, ženstveni i nalik na porculansku lutku stil, iako ga u to vrijeme nisu tako percepirali.

Ove slike prikazuju promjenu siluete s početka do sredine dekade.



Nepraktičnost mode kulminirala je krajem 1870.ih. To je bilo vrijeme največih ograničenja ženske odjeće. Uska, drapirana suknja, bustle, korzet je bio uži nego ikad prije a cjeloukupna haljina i donje rublje bili su daleko preteški i nezgrapni. U reakciji na tešku draperiju koja je bila glavni val Pariške mode bratstvo prerafaelita je pokušalo popularizirati estetsku ili artističku haljinu koja je bila nerestriktivna, srednjovjekovnog i renesansnog kroja, nježnih boja i često uzorka cvjetića. Estetska haljina je bila najviše popularna u boemskim krugovima.Estetska haljina je bila usmjerena na prekrasne tkanine, nježne krojeve često labavo pričvršćene pojasom u struku. Estetska haljina je uvelike utjecala na tea-gown, haljinu nošenu kod kuće ali i za primanje gostiju.





Racionalno društvo za odijevanje zalagalo se za promjenu ženske odjeće ponajviše zbog higijenskih razloga. Ove reforme nisu donijele mnogo promjena u modi, ali su pomogle povećanju opće svijesti o štetnosti restriktivne mode. Jedina važna promjena je bila početak nošenja vunenog i prozračnog donjeg rublja koju je uveo doktor Jaeger.

Tijekom ranih 1880.ih draperije na suknji postaju mnogo vrećastije, posebno na stražnjem dijelu a bustle se vraća u modu da bi podržao ovu siluetu. Kupolast efekt nije se vratio s bustleom, novi bustle skače praktički vodoravno iz leđa kao polica. Ovaj je bustle izazivao mnogo kritika i satira od strane medija, ali je unatoč tome bio popularan sve do 1890.ih.

Suknja iz sredine dekade bila je široka i često pravokutnog reza. Bila je skupljena u nabore na dekorativan način. Šlep je nošen samo s večernjim haljinama.

1889. bustle je nepovratno izašao iz mode. Suknje postaju jednostavne preko noći sa samo prizvukom preostale draperije. Suknje postaju slobodnog pada i jedostavnog kroja.

Gornji dio haljine bio je nešto kraći od prijašnjeg curaisse stila. S prednje je strane bio šiljast, a neki gornji dijelovi haljine imali su kontrastne pruge s prednje strane, a taj se stil zvao plastron. Postao je popularan 1870.ih, a često je uključivao i kontrastne rukave dajući pritom efekt prsluka. Do sredine 1880.ih plastron stil je često bio u svjetliim nijansama svile koji su bili skupljeni na dijelovima dajući dojam bluze.

Rukavi su bili jednostavni i uski, tri-četvrt dužine a izrezi okrugli - utjecaj 18. stojeća još je uvijek bio vidljiv. Rukavi su se krajem dekade počeli mjenjati, postali su puniji kod ramena.



Izrezi u obliku slova V, i visoki ovratnici također su došli u modi, V-izrezi na večernjim haljinama a visoki na mornarskim kostimima.

Sportska odjeća

Haljina za kriket :



Kupaći kostimi :



Odjelo za jahanje postalo je jedinstvena uniforma s odgovarajućim sakoom i suknjom, košuljom visokog ovratnika i šeširićem s veom. Ovo se odijelo nosilo bez bustlea, ali je slijedilo siluetu dana.



S druge strane, lovački kostimi su bili daleko otmjeniji sa drapiranim suknjama koje su se nosile uz čizme i dokoljenice.

Lovački kostim je na lijevoj strani.




Svakodnevne haljine

Mađarska moda












Haljine za šetnju i promenadu


















Seaside dress

Španjolska moda








Večernje haljine

Večernje haljine 1880.ih bile su dubokog dekoltea, kratkih rukava ili potpuno bez rukava, po prvi put u modi. Najčešće su imale povlaku a nošene su uz satenske ili kožne rukavice. Najpopularnije tkanine bile su svila, saten, til i brokat - pozivajući se na stil 18. stoljeća.

1880.te bile su doba prigušenog sjaja te su obgrlile stil osamnaestog stoljeća ali u nešto blažoj, decentnijoj varijanti. Za razliku od prošlih desetljeća, u ovom su omiljene bile tamne, zagasite boje, a najpopularniji uzorci bili su pruge u kontrastnim bojama i uzorak cvjetića na brokatnoj pozadini.



Povlaka ove haljine kao i ovratnik su od svijetloljubičastog satena. Prednji je dio ukrašen Valencijanskom čipkom koja je lijepo oblikovana u dva volana. Draperija je lijepo namještena te prekriva šlep. Gornji dio haljine ukrašen je ljubičastim mašnama kao i rukavi.



1881. Mađarska moda





1883. Haljina za bal



1886. Francuska moda



1888. Talijanska moda












Dinner dress








A evo kako je dinner dress mogla u trenu postati večernjom haljinom :



Gornji dio je zamijenjen...






Kaputi, mantili, ogrtači

Odjeća za van 1880.ih bila je često krojena na mjeru. Jakne i paletots ( labave jakne duge do koljena ) bile su osobito popularne. Paletots su često bile ukrašene u vojničkom stilu ili su bile napravljene da djeluju obično i muškobanjasto. Neki su prigovarali da su ove jakne previše grube i neženstvene, no zapravo su bile pravo pokrivalo za nježnu žensku figuru koja se skrivala ispod njih. Ogrtač ili plašt je bio najpogodniji za nošenje preko haljine jer je savršeno prekrivao bustle bilo koje veličine. Najomiljeniji stil mantila bio je dolman koji je često rađen od šalova koji tada i nisu bili tako popularni. Za putovanje su se nosili dugi kaputi da bi zaštitili odjeću od prljavštine, kiše i čađi.




Donje rublje

Bustle se vratio u modu i dosegao svoje najveće proporcije sredinom dekade, od 1885. do 1888. godine, te se protezao gotovo izravno iz leđa podržavajući pritom draperiju, volane i vrpce. Bustle je često bio stvoren umetanjem žica u podsuknju ili je mogao biti poseban dio donjeg rublja.





Korzet 1880.ih stvorio je nisko, puno poprsje te je odvojio grudi.



Uobičajeno donje rublje uključivalo je kombinezon, podkošulju i platnene gaće koje su se nosile ispod bustlea, korzeta i podsuknje. Vuneno donje rublje je preporučano, posebno kod bavljenja sportom.


Dodaci

Frizure i šeširi

Čak i kosa koja je svoju izradu dugovala stilu osamnaestog stoljeća bila je nešto jednostavnija. U 1880.ima žene se nisu mogle nadati da će samo uz pomoć svojih ruku i kose moći izraditi neke od veličanstvenih frizura koje su vladale 1870.ima. Lažna kosa i umeci su se često koristili. Neke od jednostavnijih frizura 1870.ih mogle su se izraditi samo uz pomoć duge kose koju je posjedovala svaka žena Viktorijanskog doba. Takve je frizure popularizirala mlada ljepotica Lily Langtry koja se u kasnim 1870.ima uspješno pojavila u Londonskom društvu. Takva frizura se sastojala od niske pundže i nakovrčanih šiški - šiške su došle kao inovaciju u modu 1870.ih. Drugi popularan stil bile su dvije pletenice smotane oko glave. Ovakvi skromni i jednostavni stilovi označavali su povratka na izvorno nevinaštvo Viktorijanskog doba.

Većina žena, osim starijih i udanih, nisu nosile ništa na glavi u zatvorenim prostorima tijekom dana, a samo male češljeve, cvijeće i dragulje u večernjim satima.



Na otvorenom su nošene kape i šeširi, ali i kapuljače i šalovi.









Šeširi po mađarskoj modi.




Nakit

Na nakit ovoga desetljeća veliki su utjecaj imale dva čimbenika : utjecaj 18. stoljeća i princeze Alexandre od Walesa. Ogrlice ''davilice'' i visoki ovratnici ukrašeni draguljima postali su popularni baš zbog nje. Ona ih je nosila da prekrije ožiljak na vratu.

Ogrlice





Naušnice









Broševi







Satenske ogrlice sa privjeskom ili pandanom koji su prikazivali ženski profil su također bile popularne kroz cijelo Viktorijansko doba. Ovakve su ogrlice umijesto privjeska mogle imale medaljon koji bi se otvorio a unutra je bio minijaturni portret.








Rukavice




Lepeze








Cipele

Cipele 1880.ih najčešće su imale Louis XV. petu a bile su izrađene od satena ili kože.

Plesne cipele:



Večernje cipele :









Čizmice








Poznate ličnosti

Lillie Langtry, Engleska pjevačica, glumica i ljubavnica princa od Walesa



Princeza Viktoria od Ujedinjenog Kraljevstva, unuka kraljice Viktorije a kćer Edvarsa VII. i Alexandre od Walesa



Alexandra od Danske i Walesa




Slikarstvo

Djeveruša, James Tissot



Bez naslova, Jan van Beers



Femme elegante voyant filer un vapeur, Alfred Stevens



Debutantes, Marta Aronssohn Danzig



Taština, August Toulmouche

Oznake: Povijest mode


- 17:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< rujan, 2012 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Svibanj 2014 (1)
Travanj 2014 (1)
Veljača 2014 (2)
Siječanj 2014 (1)
Prosinac 2013 (10)
Studeni 2013 (11)
Listopad 2013 (11)
Rujan 2013 (9)
Kolovoz 2013 (7)
Srpanj 2013 (14)
Lipanj 2013 (11)
Svibanj 2013 (9)
Travanj 2013 (8)
Ožujak 2013 (8)
Veljača 2013 (9)
Siječanj 2013 (10)
Prosinac 2012 (5)
Studeni 2012 (3)
Listopad 2012 (2)
Rujan 2012 (4)
Srpanj 2012 (6)
Lipanj 2012 (2)
Travanj 2012 (1)
Ožujak 2012 (3)
Veljača 2012 (2)
Siječanj 2012 (2)
Prosinac 2011 (20)

Opis bloga