Indijanka vegetarijanka

08.03.2017., srijeda

Salata od mladog štavelja

Uz dodatak listića jaglaca, cvijeta ljubičice, cvijeta i listića plućnjaka te jedan češanj češnjaka.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: štavelj, samoniklo bilje, proljeće, salata, vegetarijanstvo


07.04.2014., ponedjeljak

Preživjeh medvjeđi luk

Medvjeđi luk je samonikla jestiva biljka koja ima mnogo C vitamina i u principu je zdrava namirnica. Međutim, lako se može zamijeniti s nekim otrovnim biljkama, barem tako piše u mojoj enciklopediji. A kada tako piše, onda ja to ne jedem. Međutim, susjedica mi preko ograde prebacila punu posudu medvjeđeg luka i veli: 'Probaj!' i 'Uzmi si koliko hoćeš!' Raspravljamo, njuškamo, frčemo listove pod prstima, biljka doista ima intenzivan miris po luku… I tralalalala… probam ja. Okus sliči na sirovi poriluk. Veli, jeli su ga i jučer i danas i svi su još uvijek živi. I tako i ja sebi uzmem punu posudu tog medjeđeg luka i evo ima par dana da sam ga jela, i živa sam još uvijek. Eto, preživjeh prvi medvjeđi luk u svom životu, ali da ću ga brati sama… Hm, pa to još uvijek ne znam… vidjet ćemo.

Oznake: medvjeđi luk, samoniklo bilje


28.03.2014., petak

Po namirnice – u prirodu

Srećom, proljeće je tu. Sve buja i raste, a umjesto po svježe povrće na tržnicu ili trgovinu treba otići u prirodu. Tako je mnogo samoniklog jestivog bilja oko nas u ovom trenutku, da je to jednostavno fantastično! Da nabrojim samo neke – kopriva, štavelj, maslačak, preslica, dobričica, jaglac, plućnjak, vlasac… a tko živi uz more, svakako treba dodati i šparoge. Ovom treba dodati i da se može jesti mlado lišće nekih vrsta drveća, i to na salatu, primjerice, lipe ili bukve. Dakle, u ovo doba godine doista se nema potrebe žaliti na manjak vitamina, novca za hranu ili nedostatak tjelovježbe jer sve što nam treba za prehranu može se naći u prirodi. Dobar tek!

DODATAK: što se tiče inspekcija i dozvola, sve to stoji. Ako me presretnu negdje, spremna sam platiti kaznu. Međutim sve ove biljke koje sam navela ovdje se još uvijek tretiraju kao korov.

Oznake: proljeće, samoniklo bilje, priroda, prehrana


03.05.2013., petak

Još malo proljetnih poslastica

Juha od radiča (maslačka) i ostalog samoniklog bilja

Šaka krumpira
Šaka leće
Malo crvenog luka
Puna zdjela radiča i ostalog bilja po izboru (list jaglaca, plućnjaka, ljepljiva broćika, štavelj…)
Bijeli luk
Sol i papar
Zobene pahuljice

Sve sjediniti i staviti da se skuha (stavila sam u ekspres lonac). Kada je kuhano, unutra icjeckati bijeli luk i izmiksari štapnim mikserom ili u blenderu. Posoliti i popariti, dodati šaku – dvije zobenih pahuljica, dobro promiješati i poklopiti da malo odstoji prije konzumacije.

Image and video hosting by TinyPic

Sok od koprive, radiča i ostalog samoniklog bilja

Kopriva, radič i slično
Jedan limun (oguljeni)
Skoro litra vode
2 žlice meda ili zaslađivača po želji

Puno koprive staviti u blender, na to narezati limun, dodati vodu. Blendati. Procijediti i dodati dvije žlice meda ili kakvog drugog zaslađivača. Guštati. Može trajati dan – dva u hladnjaku. Ocijeđeni ostaci mogu se iskoristiti za pripremu palačinki, popečaka, pogačica ili za muffine.

Narezano u blenderu:

Image and video hosting by TinyPic

Blendanje:

Image and video hosting by TinyPic

Procijeđeni sok:

Image and video hosting by TinyPic

Ostaci za daljnju upotrebu:

Image and video hosting by TinyPic

Bujad u mom tanjuru

Bujad je cijenjena u Japanu. Beru se samo mladi, maleni izdanci, dok se gornji dio (list) ne počne otvarati. Prokuhaju se, a onda začine maslinovim uljem, limunovim sokom, solju i paprom. Nije ih dobro previše često jesti.

Image and video hosting by TinyPic

Salata od svega

Radič
Plućnjak (cvijet i list)
Jaglac (cvijet i list)
Ljubičice
Sjemenke po želji (sezam, suncokret, a posebno je dobro uz malo kima)
Crveni luk
Paradajz
Maslinovo ulje
Limunov sok
Sol i papar

Sve pomiješati i jesti.

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: proljeće, hrana, štavelj, samoniklo bilje, kopriva


11.04.2013., četvrtak

Dan prelijepih oblaka

Jučer konačno sunce, puuuuno sunca. A oblaci kao slika. Ljepši od slike nekoliko puta. Ove godine je zima bila predugačka i, iako je inače volim, zanevoljela sam je (da ne bude grubo pa da kažem zamrzila jer to baš ne stoji). Uvijek me iznova začudi kako u proljeće priroda buja u petoj brzini. U samo par dana biljke izrastu, neke jestive postanu nejestive jer brzo dobiju cvijeće ili previše končanu stabljiku ili jednostavno postanu manje ukusne. Ovaj put sam ponovno našla koprive, sada su već dosta velike i trebaju rukavice za branje. Tu je i vlasac, maslačak, štavelj, kiselica, dobričica (meni odličan začin) i još neke biljčice koje se jedu, a ne znam im ime. I dok tako berem, ptice pjevaju, a djetlić lupka u drvo. Iznad se komešaju oblaci, u vodi ostavljaju svoj otisak. Sve je tako lijepo i poželiš da vrijeme stane. Šteta samo što su psi već puno krpelja, a uskoro će i zmije se razmiljeti, ako već nisu.

Navečer je večera bila božanska – sve ovo bilje u salati plus dodatak od kultivirane zelene salate, jedne male rajčice, malo tjestenine, crvenog luka i posipano sjemenkama. Život je ponekad doista lijep.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Štavelj:

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: oblaci, samoniklo bilje, šetnja, hrana


08.04.2013., ponedjeljak

Konačno dašak proljeća

Ove godine je zima doista predugo trajala. Sjećam se, prošle godine u ovo vrijeme krošnje su već bile bogato zelene, a samoniklo bilje sam već jela oko mjesec dana… Tako sam za vikend KONAČNO pronašla koprive, vlasac i štavelj. Tek su provirili svoje glavice iz trave, sasvim mladi, koprive se mogu brati i bez rukavica. Odlično, bila sam presretna. I po prvi puta probala ono što sam mislila da se ne može – jela koprivu svježu, na salatu. Iz nekog sam razloga mislila da peče po ustima, ali to uopće nije slučaj. I veoma je ukusna. Ovoj salati od divljeg bilja dodala sam i pokoji svjetić ljubičice i jaglaca. Nadam se de će biti sunca pa da biljke još više razbujaju… doista bi bilo i vrijeme! 'Ajmo proljeće, 'ajmo, samo naprijed!

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


Oznake: proljeće, Zima, samoniklo bilje


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.