HDZ BiH Posavina

petak, 29.10.2010.

ODRŽANA 18. SJDNICA RO HDZ BiH POSAVINA

U četvrtak 28. listopada tekuće godine u Garevcu održana je redovita sjednica Regionalnog odbora HDZ BiH Posavina. Sjednici su nazočili svi predstavnici Općinskih odbora HDZ BIH iz Bosanske Posavine, te Davor Čordaš kao član ovog odbora i kao dopredsjednik HDZ BiH, koji je ujedno Potpredsjednik RS iz reda hrvatskog naroda.

Sjednicu je vodio Josip Jerković, predsjenik RO HDZ BiH Posavina, a razmotreni su rezultati koje je ostvario HDZ BiH na ovogodišnjim Općim izborima u BiH, sa zadaćama u svezi provedbe istih u konstituiranju vlasti na svim razinama i organima vlasti u BiH, kao i tekuće zadaće za dužnosnike i članove ovog odbora.

Razmatrajući rezultate zaključeno je :


1. Da je stranka HDZ BiH na području cijele BiH ostvarila vrlo dobre rezultate, što joj
omogućuje da u svim razinama vlasti ima svoje izabrane predstavnike.

2. Posebno su naglašene zloupotrebe biračkog prava glasovanja u odsustvu, te način na koji
je za člana Predsjedništva BiH izabran Željko Komšić, koji nikako na takav način izbora
ne može biti izabrani predstavnik hrvatskog naroda, jer je izabran bošnjačkim glasovima.

3. Isto nezadovoljstvo je izraženo i spram izbora gospodina Emila Vlajki kao
Potpredsjednika RS, koji je na tu dužnost izabran kao Hrvat, a budući da je isti izabran
srpskim glasovima i on time gubi legitimnost izabranog predstavnika ispred hrvatskog
naroda.

4. Radi sve ove nepravilnosti u izbornom procesu nužno je da se o ovome upozna svekolika
naša i svjetska javnost kako bio se ukazalo na težak položaj Hrvata u BiH koji je na ovaj
način došao u poziciju da dužnosnike koji pripadaju Hrvatima biraju druga dva naroda, a
ne oni koji su isto tako konstitutivan narod u BiH.

5. Na dužnosti koje će popunjavati HDZ BiH sukladno osvojenim glasovima ispred ovog
Regionalnog odbora HDZ BiH Posavina predlažu se Davor Čordaš i Josip Jerković.


6. Predsjednici Općinskih odbora HDZ BiH dužni su odmah održati sastanke i na istima
razmotriti sve zadaće koje proizlaze iz izbornih rezultata, te ubuduće redovito održavati
svoje sastanke najmanje jednom mjesečno i o tome redovito izvještavati i dostavljati
zapisnike ovom RO HDZ BiH.

- 19:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 23.10.2010.

Sjednica središnjeg izbornog stožera HDZ BiH održao u Domu HDZ BiH u Mostaru



Središnji izborni stožer HDZ BiH za Opće izbore 2010. godine održao je svoju zadnju sjednicu u petak, 22. listopada 2010. godine, u Domu HDZ BiH u Mostaru.

Na sjednici Središnjeg izbornog stožera HDZ BiH raspravljalo se o analizi izbornih rezultata HDZ BiH na općim izborima, političkim prilikama u Bosni i Hercegovini i općoj poziciji Hrvata u BiH u kontekstu nedavno održanih Općih izbora.

Činjenica kako je Željko Komšić s 98 posto bošnjačkih glasova ponovno ušao u Predsjedništvo BiH te intenciji istih političkih snaga da se bošnjačkim glasovima izaberu klubovi Hrvata u domovima naroda parlamenata F BiH i BiH, navode na potrebu suradnje svih stranaka s hrvatskim predznakom koje imaju izborni legitimitet u pogledu pitanja od vitalne važnosti za budućnost hrvatskog naroda u BiH. Predsjednik HDZ BiH prof. dr. sc. Dragan Čović istaknuo je kako je zadovoljan izbornim rezultatom stranke i da to nameće obvezu da se pozovu i druge stranke da zajedno implementiraju rezultat, kako bi se izbjegao izborni inženjering, kao što se to dogodilo sa Željkom Komšićem.

Istaknuta je i nužnost žurnog donošenja novog Ustava BiH kojim bi se osigurala istinska ustavna jednakopravnost hrvatskog naroda s druga dva konstitutivna naroda, kao i žurna izmjena Izbornog zakona BiH kako bi se zaustavila gruba kršenja i manipulacije u izbornom procesu.

Sukladno odluci Predsjedništva HDZ BiH na zadnjoj sjednici održanoj u Kiseljaku, predsjednik HDZ BiH prof. dr. sc. Dragan Čović razgovarat će narednih dana sa svim preostalim političkim strankama u BiH s kojima još nije obavljen razgovor, a koje imaju izborni legitimitet, iz reda hrvatskog, bošnjačkog i srpskog naroda. Također, obavit će se razgovori i sa svim relevantnim predstavnicima međunarodne zajednice i predstavnicima vlasti Republike Hrvatske.

Sjednica Središnjeg odbora HDZ BiH bit će održana 19. studenoga 2010. godine u Domu HDZ BiH u Mostaru.

URED ZA INFORMIRANJE HDZ BiH

- 22:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 21.10.2010.

Izaslanstvo HDZ BiH razgovaralo u Banjoj Luci s banjolučkim biskupom msgr. Franjom Komaricom


Izaslanstvo Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, predvođeno predsjednikom prof. dr. sc. Draganom Čovićem, razgovaralo je u četvrtak, 21. listopada 2010. godine, u Banjoj Luci s banjolučkim biskupom msgr. Franjom Komaricom.

Banjolučki biskup msgr. Franjo Komarica čestitao je izaslanstvu HDZ BiH na izbornom rezultatu koji je polučila najjača i stožerna stranka hrvatskog naroda u BiH. Predsjednik HDZ BiH prof. dr. sc. Dragan Čović informirao je msgr. Franju Komaricu o aktualnim prilikama, s posebnim osvrtom na položaj hrvatskog naroda u BiH. Zajednički je zaključak kako neće biti dobro za BiH ako ne bude riješeno pitanje hrvatskog naroda u BiH, odnosno ako se hrvatskom narodu ne osigura istinska ustavna jednakopravnost s druga dva konstitutivna naroda u BiH.

Razgovaralo se i o realizaciji projekata pomoći Banjolučkoj biskupiji u predstojećem razdoblju, ubrzanju pomoći realizacije projekata koji se tiču izgradnje crkvenih objekata, nastavku procesa povratka imovine Trapistima, a kao prioriteti su navedeni dovršetak crkve na Petričevcu, završetak zgrade Biskupijskog ordinarijata u Banjoj Luci i spomenika Ivanu Pavlu II. na Petričevcu.

Predsjednik HDZ BiH prof. dr. sc. Dragan Čović uručio je msgr. Franji Komarici Monografiju HDZ BiH u povodu 20. obljetnice postojanja i djelovanja najjače i stožerne stranke hrvatskog naroda u BiH.

U izaslanstvu HDZ BiH bili su:

- prof. dr. sc. Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH;

- Borjana Krišto, dopredsjednica HDZ BiH;

- Davor Čordaš, član Predsjedništva HDZ BiH;

-Marija Rapo, predsjednica Regionalnog odbora HDZ BiH Sjeverozapadna Bosna;

- 22:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 19.10.2010.

Predsjednik HDZ BiH prof. dr. sc. Dragan Čović razgovarao s veleposlanikom SAD u BiH Nj. E. Patrick Moon-om


Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH prof. dr. sc. Dragan Čović razgovarao je u utorak, 19. listopada 2010. godine, u Domu HDZ BiH u Mostaru s veleposlanikom SAD u BiH Nj. E. Patrick Moonom.

Predsjednik HDZ BiH prof. dr. sc. Dragan Čović i veleposlanik SAD u BiH Nj. E. Patrick Moon su u jednosatnom srdačnom sastanku razgovarali o aktualnim političkim prilikama u BiH te o tome kako riješiti nagomilana politička pitanja koja stoje kao otvorena pred Bosnom i Hercegovinom i koja sve više opterećuju njeno normalno funkcioniranje, a primarno se mislilo na to kako pronaći pravi put i pravu strategiju za otvaranje vrata Europske unije i NATO-a za BiH, odnosno, što je to što bi se u predstojećem razdoblju trebalo uraditi kako bi se zaista otvorila svijetla europska perspektiva BiH.

Veleposlanik Moon je čestitao dr. Čoviću i HDZ BiH na izbornom rezultatu izrazivši nadu u nastavak dobre i uspješne suradnje s Veleposlanstvom i Vladom SAD. Umjerena i realna politika, spremnost na dijalog i suradnju u interesu države Bosne i Hercegovine te svih njenih naroda i građana ocijenjena je izuzetno važnom i neophodnom za budućnost BiH i njenu integraciju u NATO i EU.

Predsjednik HDZ BiH prof. dr. sc. Dragan Čović istaknuo je kako treba žurno uspostaviti vlast na svim razinama i kako nam žurno trebaju ustavne promjene jer bez njih nema nikakvog napretka u Bosni i Hercegovini. „Nužan je kompromis legalnih i legitimnih predstavnika sva tri konstitutivna naroda u BiH. Sva ustavna i zakonska rješenja moraju osiguravati jednaka prava i odgovornosti za sva tri konstitutivna naroda i svakog građanina BiH“, istaknuo je predsjednik HDZ BiH prof. dr. sc. Dragan Čović.


- 22:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 15.10.2010.

Predsjedništvo HDZ BiH održalo 35. proširenu sjednicu u Kiseljaku

Predsjedništvo Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH održalo je 35. proširenu sjednicu u četvrtak, 14. listopada 2010. godine, u Hrvatskom domu u Kiseljaku. Na sjednici Predsjedništva HDZ BiH bilo je riječi o analizi i implementaciji izbornih rezultata.

HDZ BiH je na posljednjim Općim izborima 2010. osvojio 62 posto glasova hrvatskog biračkog tijela u BiH, više nego bilo koja druga stranka u svom narodu. Zaključak je kako se bez HDZ BiH neće moći napraviti vlast na bilo kojoj razini u BiH. HDZ BiH ima puni legitimitet kandidirati budućeg predsjedatelja Vijeća ministara BiH koji dolazi iz reda hrvatskog naroda.

Predsjedništvo HDZ BiH ovlastilo je predsjednika prof. dr. sc. Dragana Čovića i uže stranačko vodstvo da u narednih tjedan dana obavi razgovore sa svim političkim strankama u BiH, koje imaju izborni legitimitet, iz reda hrvatskog, bošnjačkog i srpskog naroda. Također, obavit će se razgovori i sa svim relevantnim predstavnicima međunarodne zajednice u BiH. Predsjednik HDZ BiH prof. dr. sc. Dragan Čović sa suradnicima obavit će u predstojećem razdoblju i sastanke s čelnim ljudima županijskih i regionalnih organizacija HDZ BiH na kojima će biti riječi o analizi i implementaciji izbornih rezultata.

Predsjedništvo HDZ BiH je donijelo odluku o održavanju sjednice Središnjeg izbornog stožera HDZ BiH u petak, 22. listopada 2010. godine, te sjednice Središnjeg odbora HDZ BiH - 19. studenoga 2010. godine. Sjednice Središnjeg izbornog stožera HDZ BiH i Središnjeg odbora HDZ BiH bit će održane u Domu HDZ BiH u Mostaru.

Izaslanstvo HDZ BiH sudjelovat će u radu Kongresa CDU u njemačkom gradu Karlsruhe, koji će se održati 15. i 16. studenoga 2010. godine.

Predsjedništvo HDZ BiH ponovno je ukazalo na određene izborne manipulacije u izbornom procesu. Očit primjer dogodio se u općini Konjic gdje su, od 49 redovitih biračkih mjesta, samo u njih 16 prebrojani glasovi. Glasovi sa ostala 33 biračka mjesta su poslani u Glavni centar za brojanje u Sarajevo, što je suprotno Izbornom zakonu BiH. Kao obrazloženje navodi se nestanak električne energije i udar groma na predajnik kod Konjica. Sam čin kršenja Izbornog zakona i obrazloženja su neshvatljivi, te će HDZ BiH tražiti ponovno brojanje glasova na 33 biračka mjesta u Konjicu iz razloga što ovo postupanje bitno utječe na izborni rezultat.

URED ZA INFORMIRANJE HDZ BiH

- 19:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 12.10.2010.

XVII SJEDNICA REGIONALNOG ODBORA HDZ BiH POSAVINA


Sjednica je održana 12.10. 2010. u Odžaku sa početkom rada u 14:00 sati. Sjednici su nazočili svi predstavnici Općinskih odbora HDZ-a BiH Posavina kao i član Regionalnog odbora i ujedno Dopredsjednik Republike Srpske, gospodin Davor Čordaš. Sjednicom je presjedavao Predsjednik Regionalnog odbora, gospodin Josip Jerković i predložio sledeći

DNEVNI RED

1. Analiza rezultata OPĆIH IZBORA U BiH 2010. 3. Listopad,
2. Razno.

Po pitanju prve točke svi nazočni iznijeli su svoja mišljenja i zapažanja. Izraženo je zadovoljstvo na odličnim rezultatima HDZ-a BiH na prošlim izborima, bez obzira na manjkavost Ustava BiH po kojem predstavnike Hrvata biraju drugi narodi. Definitivno je postalo jasno da postojeći Ustav ne jamči ravnopravnost svih naroda u BiH, da je neodrživ te da ga treba mijenjati.

Konstatirano je da je u izbornoj jedinici 303 RS-a (Derventa, Bosanski Brod, Odžak/Vukosavlje, Modriča, Doboj, Gračanica/Petrovo i Teslić) na licu mjesta tj. na biračkim mjestima, na svim nivoima pobijedio HDZ BiH, ispred ostalih stranaka iz reda hrvatskog naroda. Ali, kao i na dosadašnjim izborima, problem sa „kovertiranim glasovima“ tj. manipulacijama ostaje.

Ostaje obveza i zadatak da se na uočenim manjkavostima treba ozbiljno poraditi da bi se iste spriječile na narednim izborima.

- 23:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 08.10.2010.

Opetovani huliganski napadi prema učenicima hrvatske nacionalnosti

Gradski odbor HDZ BiH Mostar najoštrije osuđuje opetovane huliganske napade koji su se dogodili ispred Gimnazije Mostar na Bulevaru, a bili su usmjereni prema učenicima hrvatske nacionalnosti

Gradski odbor HDZ BiH Mostar najoštrije osuđuje opetovane huliganske napade koji su se dogodili u petak ujutro ispred Gimnazije Mostar na Bulevaru, a bili su ponovno usmjereni prema učenicima hrvatske nacionalnosti.
Ovo je nastavak divljačkog ponašanja unutar maloljetničke populacije koji doprinosi pogoršanju sigurnosnog stanja u Gradu Mostaru i podiže tenzije na međunacionalnoj osnovi.
Pozivamo nadležne institucije da konačno poduzmu sve moguće radnje kako bi se počinitelji što prije pronašli, identificirali i priveli zakonu.

URED ZA INFORMIRANJE HDZ BiH

- 14:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Predsjednik HDZ BiH prof. dr. sc. Dragan Čović razgovarao s predsjednicom HDZ Hrvatske Jadrankom Kosor

Predsjednik HDZ BiH prof. dr. sc. Dragan Čović razgovarao je u četvrtak, 7. listopada 2010. godine, u Zagrebu s predsjednicom HDZ Hrvatske Jadrankom Kosor

Predsjednica HDZ Hrvatske Jadranka Kosor čestitala je na rezultatima koje je postigla Hrvatska demokratska zajednica BiH, te ponovila punu potporu Hrvatske Bosni i Hercegovini kao jedinstvenoj državi triju konstitutivnih i jednakopravnih naroda. Pri tom je naglasila kako Bosna i Hercegovina ima pravo na svoju euroatlantsku perspektivu. U tom smislu istaknuto je kako će suradnja HDZ Hrvatske i HDZ BiH značajno pridonijeti ostvarivanju te perspektive, kao i daljnja primjena Sporazuma o suradnji HDZ Hrvatske i HDZ BiH. Na sastanku je istaknuo da će se HDZ BiH, a na temelju dobrih izbornih rezultata, zauzeti za potpunu ustavnu jednakopravnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, a u svjetlu procesa nadolazećih ustavnih promjena.

HDZ BiH podsjeća javnost na tekst strateškog sporazuma HDZ BiH i HDZ Hrvatske:

Polazeći od zajedničkog zauzimanja za promicanje demokratskih i europskih vrijednosti, kao dvije sestrinske stranke u okviru Europske pučke stranke (EPP), HDZ Hrvatske i HDZ BiH potpisuju ovaj sporazum kako bi osnažile partnerske odnose i produbile sve oblike međusobne suradnje.

Obje stranke će se kroz osnaženu međusobnu suradnju zauzimati za afirmaciju BiH kao cjelovite države s učinkovitim državnim institucijama i jasnom euroatlantskom perspektivom, u kojoj će u potpunosti biti osigurana prava Hrvata kao konstitutivnog naroda.

U okviru EPP i drugih foruma u kojima HDZ Hrvatske i HDZ BiH zajedno sudjeluju, obje će se stranke zauzimati za promicanje ustavne jednakopravnosti triju konstitutivnih naroda u BiH kao i svih građanki i građana BiH.

U ozračju međusobnog uvažavanja, a u cilju postizanja dobrih političkih i demokratskih odnosa, stranke izražavaju spremnost da će kroz svoj rad i djelovanje analizirati sva otvorena pitanja od obostranog interesa.

Obje stranke izražavaju spremnost da prema ukazanoj potrebi i izvršenoj procjeni drugoj strani stave na raspolaganje potrebne ljudske i materijalne resurse za provedbu zajedničkih utvrđenih ciljeva, a sukladno s načelima izraženim u ovom Sporazumu.

URED ZA INFORMIRANJE HDZ BiH

- 10:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< listopad, 2010 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Rujan 2011 (5)
Kolovoz 2011 (6)
Srpanj 2011 (12)
Lipanj 2011 (11)
Svibanj 2011 (12)
Travanj 2011 (10)
Ožujak 2011 (21)
Veljača 2011 (8)
Siječanj 2011 (6)
Prosinac 2010 (9)
Studeni 2010 (8)
Listopad 2010 (8)
Rujan 2010 (18)
Kolovoz 2010 (9)
Srpanj 2010 (17)
Lipanj 2010 (20)
Svibanj 2010 (14)
Travanj 2010 (6)
Ožujak 2010 (14)
Veljača 2010 (10)
Siječanj 2010 (2)
Prosinac 2009 (1)
Studeni 2009 (4)
Listopad 2009 (3)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

RO HDZ BiH Posavina

  • Predsjednik RO HDZ BiH Posavina je
    Josip Jerković
    a članovi su:
    Davor Čordaš, Ivo Mijić, Pavo Dujak, Zlatko Tolić, Perica Kinđerski, Ivo Kamenjašević, Mato Lucić, Luka Miloš, Jozo Vidak, Petar Gagulić, Zvonko Šendulović, Juro Božanović , Vladimir Blažanović , tajnik Josip Suvalj i potparol Ivo Gavrić.

Linkovi

Kontakt

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje - Dijeli pod istim uvjetima