ovo je potpis

21.03.2011., ponedjeljak

Pačja prsa a la Gasconne


Vjerujem da je najbolji način za proslavu prvog dana proljeća (napokon) staviti recept sa puno začina, a i da se proba nešto novoga - ako do sada niste probali patku. Ovo je relativno lagano jelo, iz knjige "Zašto se Francuskinje ne debljaju", tako da ga možete jesti bez grižnje savjesti. Ipak, ako ste na dijeti radije preskočite ili koristite puretinu. Imajte na umu da je puretina dosta "lakše" meso od patke, pa moguće da joj svi ovi začini neće odgovarati. I još jedna napomena: pačja prsa iz ovog recepta se mariniraju 24 sata prije, pa imajte to na umu pri pripremi.

sastojci za 4 osobe:

4 komada pačjih prsa
prstohvat grube soli
malo lovorovog lista (razmrvljenog)
malo majčine dušice (razmrvljene)
1 žlica nasjeckanog peršina
2 češnja češnjaka, narezana na listiće
8 zrna crnog papra (zdrobljena)
1/2 žličice sitno nasjeckanog zelenog luka

U velikoj posudi za pečenje izmiješajte sol, lovor, majčinu dušicu, peršin, češnjak, kozjak i papar. Prsa uvaljajte u mješavinu, a zatim ih posložite u posudu tako da koža bude okrenuta prema gore (već miriše, zar ne).

Prekrijte plastičnom folijom i ostavite u hladnjaku 24 sata. U tom ih periodu jednom okrenite.

Izvadite prsa iz marinade i isperite kako biste odstranili višak začina. Zatim ih obrišite papirnim ubrusom, a marinadu bacite.
Prsa posložite sa kožom okrenutom prema dolje na lim za pečenje. Lim stavite 10 cm od izvora topline (uobičajena temperatura od 180 stupnjeva). Pecite dvije minute, zatim okrenite prsa i pecite još 3-4 minute. Po potrebi produžite vrijeme pečenja (ovisi o veličini i debljini prsa) - trebala bi biti srednje pečena.

Zatim prsa premjestite na dasku za rezanje i neka odstoje 2-3 minute. Tanko ih narežite poprečno, i poslužite.

Za prilog možete staviti - ama što god vam srce želi. Kao i za piće (glasam za crno vino).

Dobar tek!
- 17:30 - Komentari (5) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>


dodaj rss

Komentari On/Off

dan po dan

donazuli@gmail.com

donazuli@gmail.com


page counter