ovo je potpis

28.01.2010., četvrtak

Trinaesti arrondissement

Kao da niste u Parizu.

13eme arr. je

pod a) najveći chinatown u Europi
pod b) dio Pariza sa najstrmijim ulicama

I zbilja, na jugoistoku Pariza možete naći trgovine sa azijskim proizvodima, frizeraje za azijsku kosu (i preparate usko vezano za to), tržnice na kojima možete kupiti nešto za vašu kinesku/japansku/vijetnamsku večeru.

Glazba koju baš nećete čuti diljem Pariza svira se i pjeva u Temple du Culte de Bouddha (na adresi 70 avenue d'Ivry).

Nimalo turistički dio grada, u kojem nema nekih muzeja, znamenitosti i svega onoga što ima skoro u svakom dijelu Pariza.

Na najvišoj točki tog arr. je Butte aux Cailles (brdo prepelica) - mjestašce koje se može nazvati 'selo samo za sebe'. Tamo nema puno kuća i zgrada, ali ima restorana i kafića.

U ovom dijelu, manufaktura i dekorativne znanosti datiraju još od 13.tog stoljeća.
Manufacture des Goblins (izrada kraljevskih tapiserija i namještaja) je otvorena za vrijeme Louisa XIV, 1662. godine. Iako je tijekom revolucije (jedva) preživjela, i dan danas njihove izrade krase mnoge palače, dvorce i državne ustanove.

U ovom arr. se nalazi fascinantna Bibliotheque Nationale de France - zalog što je pokojni predsjednik Francios Mitterand ostavio svome gradu (a svaki se predsjednik 'natječe' da ostavi nešto svoje). To je zdanje od četiri nebodera u kojem je smješten po jedan primjerak svih francuskih knjiga ikad izdanih, a glede toga imaju i mjesta odnosno police im mogu primiti 20 miliona knjiga.

Na kraju, odnosno na jugu 13eme arr. je i Orly Airport - drugi najvažniji aerodrom u gradu.




Povratak na: Arrondissements de Paris


- 15:43 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>


dodaj rss

Komentari On/Off

dan po dan

donazuli@gmail.com

donazuli@gmail.com


page counter